Klasszikus

B. Nagy, Ligeti és Perényi is Kossuth-díjas

2007.03.16. 00:00
Ajánlom
Nemzeti ünnepünkön a Parlamentben átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat. A kitüntetettek közé került B. Nagy János, Dés László, Ligeti András, Párkai István, Perényi Miklós és ifjabb Sánta Ferenc.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából 21 Kossuth-díjat adományozott. A díjakat a Parlamentben ünnepi külsőségek között vehették át a kitüntetettek. A díjazottak között hatan vannak, akik a zenei világot képviselik.

B. Nagy János, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese, Érdemes Művész - az operairodalom tenor szerepeinek kiváló megformálásáért, művészi pályafutása elismeréseként
Dés László Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, Érdemes Művész - stílusteremtő művészi tevékenységéért, a kortárs improvizatív zene és jazz nemzetközileg is elismert műveléséért, sokoldalú zeneszerzői munkásságáért
Ligeti András Liszt Ferenc-díjas karmester, hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, művészeti vezetője, Érdemes Művész - több évtizedes karmesteri, zenekarvezetői, valamint zenekarépítő és művészetoktatói tevékenységéért, zenei kultúránk nemzetközi hírnevét öregbítő művészi pályafutásáért
Párkai István Liszt Ferenc-díjas karnagy, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára, professor emeritus - több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért, a magyar kóruskultúra nemzetközi hírnevének öregbítése, a magyar zenész-társadalom generációinak felnevelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként
Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Kiváló Művész - az egész világon elismert előadóművészi tevékenységéért, a szebbre és jobbra való szüntelen törekvéséért
Ifj. Sánta Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész - a XIX. és XX. századi klasszikus és népszerű zeneirodalom magyar stílusban való tolmácsolásáért, a hazánk zenei kultúrájának részét képező cigánymuzsika magas szintű műveléséért

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át Sass Sylvia Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész. Az operaénekesnőt nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért, a magyar operakultúra hírnevének öregbítése érdekében végzett tevékenységéért tüntették ki.

Széchenyi-díjat kapott a tudósok társaságában Szőllősy András Kossuth-díjas zeneszerző, zenetörténész, Kiváló Művész - tanári, zenetudományi és zeneszerzői tevékenységéért, a magyar zene, a magyar kultúra gazdagításáért, terjesztéséért és elismertetéséért. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze kitüntetést kapta Perényi Eszter Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész, Zempléni Mária, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést kapta Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas táncművész, Berkes János operaénekes, valamint Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.