Klasszikus

B. Nagy, Ligeti és Perényi is Kossuth-díjas

2007.03.16. 00:00
Ajánlom
Nemzeti ünnepünkön a Parlamentben átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat. A kitüntetettek közé került B. Nagy János, Dés László, Ligeti András, Párkai István, Perényi Miklós és ifjabb Sánta Ferenc.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából 21 Kossuth-díjat adományozott. A díjakat a Parlamentben ünnepi külsőségek között vehették át a kitüntetettek. A díjazottak között hatan vannak, akik a zenei világot képviselik.

B. Nagy János, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese, Érdemes Művész - az operairodalom tenor szerepeinek kiváló megformálásáért, művészi pályafutása elismeréseként
Dés László Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, Érdemes Művész - stílusteremtő művészi tevékenységéért, a kortárs improvizatív zene és jazz nemzetközileg is elismert műveléséért, sokoldalú zeneszerzői munkásságáért
Ligeti András Liszt Ferenc-díjas karmester, hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, művészeti vezetője, Érdemes Művész - több évtizedes karmesteri, zenekarvezetői, valamint zenekarépítő és művészetoktatói tevékenységéért, zenei kultúránk nemzetközi hírnevét öregbítő művészi pályafutásáért
Párkai István Liszt Ferenc-díjas karnagy, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára, professor emeritus - több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért, a magyar kóruskultúra nemzetközi hírnevének öregbítése, a magyar zenész-társadalom generációinak felnevelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként
Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Kiváló Művész - az egész világon elismert előadóművészi tevékenységéért, a szebbre és jobbra való szüntelen törekvéséért
Ifj. Sánta Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész - a XIX. és XX. századi klasszikus és népszerű zeneirodalom magyar stílusban való tolmácsolásáért, a hazánk zenei kultúrájának részét képező cigánymuzsika magas szintű műveléséért

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át Sass Sylvia Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész. Az operaénekesnőt nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért, a magyar operakultúra hírnevének öregbítése érdekében végzett tevékenységéért tüntették ki.

Széchenyi-díjat kapott a tudósok társaságában Szőllősy András Kossuth-díjas zeneszerző, zenetörténész, Kiváló Művész - tanári, zenetudományi és zeneszerzői tevékenységéért, a magyar zene, a magyar kultúra gazdagításáért, terjesztéséért és elismertetéséért. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze kitüntetést kapta Perényi Eszter Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész, Zempléni Mária, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést kapta Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas táncművész, Berkes János operaénekes, valamint Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.