Klasszikus

B. Nagy, Ligeti és Perényi is Kossuth-díjas

2007.03.16. 00:00
Ajánlom
Nemzeti ünnepünkön a Parlamentben átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat. A kitüntetettek közé került B. Nagy János, Dés László, Ligeti András, Párkai István, Perényi Miklós és ifjabb Sánta Ferenc.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából 21 Kossuth-díjat adományozott. A díjakat a Parlamentben ünnepi külsőségek között vehették át a kitüntetettek. A díjazottak között hatan vannak, akik a zenei világot képviselik.

B. Nagy János, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese, Érdemes Művész - az operairodalom tenor szerepeinek kiváló megformálásáért, művészi pályafutása elismeréseként
Dés László Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, Érdemes Művész - stílusteremtő művészi tevékenységéért, a kortárs improvizatív zene és jazz nemzetközileg is elismert műveléséért, sokoldalú zeneszerzői munkásságáért
Ligeti András Liszt Ferenc-díjas karmester, hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, a MATÁV Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, művészeti vezetője, Érdemes Művész - több évtizedes karmesteri, zenekarvezetői, valamint zenekarépítő és művészetoktatói tevékenységéért, zenei kultúránk nemzetközi hírnevét öregbítő művészi pályafutásáért
Párkai István Liszt Ferenc-díjas karnagy, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára, professor emeritus - több évtizedes kiemelkedő művészi munkájáért, a magyar kóruskultúra nemzetközi hírnevének öregbítése, a magyar zenész-társadalom generációinak felnevelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként
Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Kiváló Művész - az egész világon elismert előadóművészi tevékenységéért, a szebbre és jobbra való szüntelen törekvéséért
Ifj. Sánta Ferenc Liszt Ferenc-díjas hegedűművész - a XIX. és XX. századi klasszikus és népszerű zeneirodalom magyar stílusban való tolmácsolásáért, a hazánk zenei kultúrájának részét képező cigánymuzsika magas szintű műveléséért

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át Sass Sylvia Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész. Az operaénekesnőt nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért, a magyar operakultúra hírnevének öregbítése érdekében végzett tevékenységéért tüntették ki.

Széchenyi-díjat kapott a tudósok társaságában Szőllősy András Kossuth-díjas zeneszerző, zenetörténész, Kiváló Művész - tanári, zenetudományi és zeneszerzői tevékenységéért, a magyar zene, a magyar kultúra gazdagításáért, terjesztéséért és elismertetéséért. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze kitüntetést kapta Perényi Eszter Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes Művész, Zempléni Mária, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekese. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést kapta Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas táncművész, Berkes János operaénekes, valamint Kovács László Liszt Ferenc-díjas karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.