Klasszikus

BØF|2005:10.14>10.23

2005.09.29. 00:00
Ajánlom
Aki kérdezett: Kovalik Balázs. Aki válaszolt: a főpolgármester és helyettese, az NKA elnöke, a BØF főszponzora, a Fesztiválközpont igazgatónője, Budapest kulturális bizottságának elnöke. Akik zenéltek: az Ewald Rézfúvós Kvintett, az Accord Quartet, a Victoria Kamarakórus, Gál Gabi, az Oláh Szabolcs Trió. Amiről szó van: a 14. Budapesti Őszi Fesztivál sajtótájékoztatója szeptember 28-án, csütörtökön az Elektrotechnikai Múzeum udvarán található egykori trafóházban.

A Kazinczy utcában található egykori trafóházban, amely aKKu néven a fesztivál hivatalos szórakozóhelyeként fog funkcionálni, Kovalik Balázs, az Őszi Fesztivál művészeti igazgatója arra kérte a vendégeit, mondják el számukra mely programok a legkedvesebbek az idei Őszi Fesztiválon, ajánlatokon túl azonban a sajtótájékoztató ízelítőt is kínált a tíznapos kortársművészeti fesztiválból.

Levetítették a BŐF másfélperces reklámfilmjét, Gál Gabi közreműködésével az Accord Vonósnégyes rövid Schönberg-részletet adott elő, a Victoria kamarakórus néhány tagja egy basszusklarinét társaságában improvizált, a sajtótájékoztató előtt az Ewald Rézfúvós Kvintett, utána pedig az Oláh Szabolcs Kvintett „szórakoztatta” a közönséget.

Schiffer János főpolgármester-helyettes a Maladype társulat színielőadását (okt. 19.) és a Képzőművészeti Egyetemen, illetve a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Nyitott Kapuk Napját (okt. 23.), Körmendy Ferenc, Budapest főváros kulturális bizottságának elnöke Jeney Zoltán tizenöt éve készülő, zenetörténeti jelentőségű művét, a Halotti szertartás ősbemutatóját (okt. 22.), illetve a legendás Anne Teresa de Keersmaeker táncestjét (okt. 21.) ajánlotta. Zimányi Zsófia, a Fesztiválközpont igazgatónője a Trio Lignum (okt. 16.), valamint Klenyán Csaba és Csalog Gábor közös koncertjére (okt. 15.) hívta fel a figyelmet, Demszky Gábor főpolgármester pedig a legendás Berliner Volksbühne Hans Castorf rendezte Mester és Margaritájának előadását (okt. 22.) emelte ki a fesztivál programjából.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnöke, Harsányi László elmondta, nagy öröm számára, hogy sikerült mind a nyolc művészeti kuratóriumot felsorakoztatni a „A jövő művészei – művészek a jövőnek” program mögött, mely tizenhét produkciót támogat az idei fesztiválon - kizárólag fiatal tehetségeket.

A 2005. évi rendezvénysorozat költségvetése mintegy másfélszerese az eddigiekének, 182 millió forint, amelynek 69 százaléka állami támogatás. Ebből a pénzből több mint harminc helyszínen majd’ százféle program várja a kultúra szerelmeseit tíz napon át, október 14-től 23-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.