Klasszikus

BØF|2005:10.14>10.23

2005.09.29. 00:00
Ajánlom
Aki kérdezett: Kovalik Balázs. Aki válaszolt: a főpolgármester és helyettese, az NKA elnöke, a BØF főszponzora, a Fesztiválközpont igazgatónője, Budapest kulturális bizottságának elnöke. Akik zenéltek: az Ewald Rézfúvós Kvintett, az Accord Quartet, a Victoria Kamarakórus, Gál Gabi, az Oláh Szabolcs Trió. Amiről szó van: a 14. Budapesti Őszi Fesztivál sajtótájékoztatója szeptember 28-án, csütörtökön az Elektrotechnikai Múzeum udvarán található egykori trafóházban.

A Kazinczy utcában található egykori trafóházban, amely aKKu néven a fesztivál hivatalos szórakozóhelyeként fog funkcionálni, Kovalik Balázs, az Őszi Fesztivál művészeti igazgatója arra kérte a vendégeit, mondják el számukra mely programok a legkedvesebbek az idei Őszi Fesztiválon, ajánlatokon túl azonban a sajtótájékoztató ízelítőt is kínált a tíznapos kortársművészeti fesztiválból.

Levetítették a BŐF másfélperces reklámfilmjét, Gál Gabi közreműködésével az Accord Vonósnégyes rövid Schönberg-részletet adott elő, a Victoria kamarakórus néhány tagja egy basszusklarinét társaságában improvizált, a sajtótájékoztató előtt az Ewald Rézfúvós Kvintett, utána pedig az Oláh Szabolcs Kvintett „szórakoztatta” a közönséget.

Schiffer János főpolgármester-helyettes a Maladype társulat színielőadását (okt. 19.) és a Képzőművészeti Egyetemen, illetve a Zeneakadémián megrendezésre kerülő Nyitott Kapuk Napját (okt. 23.), Körmendy Ferenc, Budapest főváros kulturális bizottságának elnöke Jeney Zoltán tizenöt éve készülő, zenetörténeti jelentőségű művét, a Halotti szertartás ősbemutatóját (okt. 22.), illetve a legendás Anne Teresa de Keersmaeker táncestjét (okt. 21.) ajánlotta. Zimányi Zsófia, a Fesztiválközpont igazgatónője a Trio Lignum (okt. 16.), valamint Klenyán Csaba és Csalog Gábor közös koncertjére (okt. 15.) hívta fel a figyelmet, Demszky Gábor főpolgármester pedig a legendás Berliner Volksbühne Hans Castorf rendezte Mester és Margaritájának előadását (okt. 22.) emelte ki a fesztivál programjából.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnöke, Harsányi László elmondta, nagy öröm számára, hogy sikerült mind a nyolc művészeti kuratóriumot felsorakoztatni a „A jövő művészei – művészek a jövőnek” program mögött, mely tizenhét produkciót támogat az idei fesztiválon - kizárólag fiatal tehetségeket.

A 2005. évi rendezvénysorozat költségvetése mintegy másfélszerese az eddigiekének, 182 millió forint, amelynek 69 százaléka állami támogatás. Ebből a pénzből több mint harminc helyszínen majd’ százféle program várja a kultúra szerelmeseit tíz napon át, október 14-től 23-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!