Klasszikus

Bach a templomban

2014.07.01. 14:14
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és halllgassa meg ön is Carl Philipp Emanuel Bach műveit Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban

A hangverseny tisztelgés Carl Philipp Emanuel Bach, a nagy Johann Sebastian és Maria Barbara Bach második fia munkássága előtt. A tehetséges gyermekek sorából is kiemelkedő fiúnak apján kívül nem volt más zenetanára, őt is inspirálta az apa érdeklődése a francia és olasz muzsika iránt, és az Európa különböző vidékeiről származó zenészek látogatásai a Bach családnál. Az a sokféle stílusú, műfajú és nemzetiségű zenei kompozíció, amelyekkel apja révén ismerkedett meg, gazdag zenei tapasztalattal látta el. A lipcsei egyetemre iratkozott be, hogy jogot hallgathasson, közben apja legfontosabb zenei asszisztensének számított.

Később Frankfurtban folytatta jogi tanulmányait, hogy megszerezhesse azt a végzettséget, amellyel lehetősége volt elkerülni a megaláztatásokat, amiket egyszerű zenészként még apjának is el kellett szenvednie. A zeneszerzőket ugyanis csak oktalan szolgáknak tartották a korszakban, de ha egyetemi végzettségük volt, már egyenrangú intellektuális partnerként néztek rájuk.

Berlinben Nagy Frigyes zongorakísérője volt csaknem harminc esztendőn át, majd 1768-ban a hamburgi főtemplomok zeneigazgatója és a Johanneum kántora lett keresztapjának, Georg Philipp Telemann-nak utódaként. Míg Lipcsében és Frankfurtban apját tartotta példaképének, berlini évei alatt új utakat keresett: a forrongó szenvedély személyes hangú kifejezésének sajátos, egyéni stílusára talált rá. A Budapesti Vonósok hangversenye. Művészeti vezető; Botvay Károly, koncertmester; Pilz János, közreműködik; ifj. Fejérvári János.

C. Ph. E. Bach: C-dúr szimfónia, H. 659, Wq. 182

C. Ph. E. Bach: A-dúr gordonkaverseny

J. Ch. Bach: g-moll szimfónia, op. 6

Kérdésünk: Melyik várost kötik „állandó jelzőként" Carl Philipp Emanuel Bach nevéhez?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templomba július 7-én.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.