Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

2020.01.17. 11:35
Ajánlom
Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.

A Francia szviteket„Szvitek csembalóra” – Bach Köthenben szerezte kamarazene-igazgatóként.

Hogy mitől lettek ezek a szvitek utólag franciák, azt csak a jóságos ég tudná megmondani

– olvasható a Népszava egyik 1981-es számában. (A francia melléknevet többek között Bach egyik korai életrajzírója, Johann Nikolaus Forkel popularizálta.) A hat Francia szvit közül öt Bach második feleségének, Magdalenanak 1722-es emlékkönyvében, kottákat tartalmazó füzetében (Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach) is megtalálható, így valószínűleg a művet neki írta. A végső változat feltehetőleg három évvel később készült el. A szvit-műfaj a zeneszerző életművében csaknem kizárólag az itt eltöltött hat év alkotói periódusához köthető – közli egy forrás.

A progresszív rock színterén is felbukkanó populáris művet az elmúlt évtizedekben sokan adták elő, és rögzítették lemezen is, a jazz világból jól ismert Keith Jarrett például csembalón játszotta fel. A Naxos Library 616 találatot dob ki a címre, és már az első oldalakon találkozhatunk többek között Richter, Gould, Schiff, Masaaki, Perahia neveivel. (Persze ez a nagy szám újrakiadásokat, több részletben megjelenő lemezeket és ismétlések is takarhat.)

Két évvel ezelőtt Kemenes András szólaltatta meg a sorozatot a BMC-ben, aki kicsivel több, mint egy éve egykori tanítványával, Fejérvári Zoltánnal adott négykezes-koncertet a belépés családostul szervezésében. Idén a 2017-es Montreali Nemzetközi Zongoraverseny-győztes szólóesttel örvendezteti meg a a gödi lakosokat és a Gödre látogatókat, mielőtt februárban a Zeneakadémia nagytermében játssza el e Bach-műsort.

A művészt legutóbb január 13-án hallhatta a közönség a Zeneakadémián egy jótékonysági koncerten, ahol duóban Pusker Júliával a Román népi táncokat, trióban Várdai Istvánnal kiegészülve pedig a Dumky-triót játszotta a tőle megszokott koncentrált lazasággal, finomsággal, ösztönös értéssel és kifejezésmóddal.

Mikor, hol? Belépés családostul - koncertsorozat. Január 25. 18 óra, Búzaszem Általános Iskola (2131 Göd, Vécsey Károly utca 1.)

A szervezők a gödi koncertre minden érdeklődőt várnak, a belépés ingyenes. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

A műsor február 13-án 19:30 órakor a Zeneakadémián is elhangzik. Erre már alig vannak jegyek, de azért érdemes próbálkozni.

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Kapcsolódó

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.

Fejérvári Bach-concertóval melegített Montréalban

Fejérvári Bach-concertóval melegített Montréalban

A ClassicFM videózta le őt, amint Bach Olasz koncertjéből a nyitótételt játssza. Nagyon büszkék lehetünk rá, Fejérvári Zoltán első díjat nyert, a híradások szerint elsöprő fölénnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.