Klasszikus

Bach-csellósból basszgitáros: Victor Bailey

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Ha szabad az elejére egy személyes emléket: négy évvel ezelőtt, a bécsi Reigen klubban elgáncsoltam Victor Bailey-t, a fúziós zene egyik legelismertebb basszusgitárosát. Ezúton szeretnék elnézést kérni tőle, de esküszöm, nem tehettem semmiről.

Ki gondolta, hogy kinyújtva felejtett lábam ekkora galibát okoz, egyáltalán, ki gondolta, hogy a világ egyik legjobb basszusgitárosa a koncert végeztével nem csillogó autóval gurul egy luxusszállóba, hanem miután hangszerét a tokba gyömöszöli, leugrik a színpadról, a büfépulthoz megy, és beáll a sorba egy sörért. És ez még akkor is meglepő, ha tudjuk, a dzsessz világsztárjai általában egy kicsit szerényebben és alázatosabban viszonyulnak színpadhoz, közönséghez, mint a pop vagy a rock dédelgetett nagyágyúi.

Victor Bailey talán maga sem gondolta, hogy egyszer a legjobb dzseszszisták között emlegetik a nevét. Fiatal éveit Philadelphiában töltötte, csellózott, rajongott Bach muzsikájáért, akkoriban úgy tűnt: semmi sem menti meg attól, hogy néhány év múlva frakkban pompázzon valamelyik komolyzenei együttes méltóságteljes csellója mögött. Érdeklődése azonban lassan a dzsessz felé fordult, el is végezte a Berklee vonatkozó tanszékét, és nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy sztárok mögött tűnjön föl basszusgitárjával. Előbb a szaxofonos Sonny Rollins, majd a Return To Forever zenekarból ismert dobos, Lenny White csapatában játszott. Jött Kenny Kirkland, Mike Stern, Denis Chambers együttese, és jött az ütőhangszeres Omar Hakim, aki úgy gondolta, Victor Bailey alkalmas leginkább arra, hogy átvegye Jaco Pastorius helyét a Weather Report zenekarban. Victor Bailey nem ijedt meg, könnyen megbirkózott Pastorius szellemével, sztár lett, igazi világsztár. Akkora, hogy a kilencvenes években Madonnát kísérhette, és ha azt mondom, hogy ezzel a találkozással Madonna sem járt rosszul, nem mondok semmit. Bailey később visszatért a Weather Report atyjához, Joe Zawinulhoz, és annak Zawinul Syndicate nevű együttesében folytatta pályafutását.

Szóval ő jön most hozzánk, ő koncertezik a Petőfi Csarnokban október 16-án este nyolc órakor. És nem Bailey fellépése lesz az egyetlen meglepetés. Zenekarában ugyanis Bennie Mauphin szaxofonozik, akit a fúziós zene iránt érdeklődők Herbie Hancock Headhunters című albumáról ismerhetnek, a dobos Scott Parker sem kis nevekkel muzsikált együtt, csak ízelítőül: Stanley Clarke, Geroge Duke, Herbie Mann, Pharoah Sunders… Végül pedig itt lesz Peter Horvath, akinek nem véletlenül cseng magyarosan a neve, ő Mátrai Zsuzsa, egykor a legjobbak között emlegetett énekesnőnk fia, aki 1983-ban elvégezte a Berklee dzsessz tanszékét, majd többek között Joe Henderson és Aretha Franklin együttesében billentyűzött.

A dzsessz és a fúziós zene kedvelőinek a fenti adathalmaz alighanem meggyőző volt arra nézvést, hogy elég erős koncertre lehet számítani Victor Bailey esttjén.

(U.i.: Victor Bailey erősen billegett, végül nem esett el, zavart bocsánatkérésemre meg csak mosolygott, majd végigállta a sort, és fizetett.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.