Klasszikus

Bach-csellósból basszgitáros: Victor Bailey

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Ha szabad az elejére egy személyes emléket: négy évvel ezelőtt, a bécsi Reigen klubban elgáncsoltam Victor Bailey-t, a fúziós zene egyik legelismertebb basszusgitárosát. Ezúton szeretnék elnézést kérni tőle, de esküszöm, nem tehettem semmiről.

Ki gondolta, hogy kinyújtva felejtett lábam ekkora galibát okoz, egyáltalán, ki gondolta, hogy a világ egyik legjobb basszusgitárosa a koncert végeztével nem csillogó autóval gurul egy luxusszállóba, hanem miután hangszerét a tokba gyömöszöli, leugrik a színpadról, a büfépulthoz megy, és beáll a sorba egy sörért. És ez még akkor is meglepő, ha tudjuk, a dzsessz világsztárjai általában egy kicsit szerényebben és alázatosabban viszonyulnak színpadhoz, közönséghez, mint a pop vagy a rock dédelgetett nagyágyúi.

Victor Bailey talán maga sem gondolta, hogy egyszer a legjobb dzseszszisták között emlegetik a nevét. Fiatal éveit Philadelphiában töltötte, csellózott, rajongott Bach muzsikájáért, akkoriban úgy tűnt: semmi sem menti meg attól, hogy néhány év múlva frakkban pompázzon valamelyik komolyzenei együttes méltóságteljes csellója mögött. Érdeklődése azonban lassan a dzsessz felé fordult, el is végezte a Berklee vonatkozó tanszékét, és nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy sztárok mögött tűnjön föl basszusgitárjával. Előbb a szaxofonos Sonny Rollins, majd a Return To Forever zenekarból ismert dobos, Lenny White csapatában játszott. Jött Kenny Kirkland, Mike Stern, Denis Chambers együttese, és jött az ütőhangszeres Omar Hakim, aki úgy gondolta, Victor Bailey alkalmas leginkább arra, hogy átvegye Jaco Pastorius helyét a Weather Report zenekarban. Victor Bailey nem ijedt meg, könnyen megbirkózott Pastorius szellemével, sztár lett, igazi világsztár. Akkora, hogy a kilencvenes években Madonnát kísérhette, és ha azt mondom, hogy ezzel a találkozással Madonna sem járt rosszul, nem mondok semmit. Bailey később visszatért a Weather Report atyjához, Joe Zawinulhoz, és annak Zawinul Syndicate nevű együttesében folytatta pályafutását.

Szóval ő jön most hozzánk, ő koncertezik a Petőfi Csarnokban október 16-án este nyolc órakor. És nem Bailey fellépése lesz az egyetlen meglepetés. Zenekarában ugyanis Bennie Mauphin szaxofonozik, akit a fúziós zene iránt érdeklődők Herbie Hancock Headhunters című albumáról ismerhetnek, a dobos Scott Parker sem kis nevekkel muzsikált együtt, csak ízelítőül: Stanley Clarke, Geroge Duke, Herbie Mann, Pharoah Sunders… Végül pedig itt lesz Peter Horvath, akinek nem véletlenül cseng magyarosan a neve, ő Mátrai Zsuzsa, egykor a legjobbak között emlegetett énekesnőnk fia, aki 1983-ban elvégezte a Berklee dzsessz tanszékét, majd többek között Joe Henderson és Aretha Franklin együttesében billentyűzött.

A dzsessz és a fúziós zene kedvelőinek a fenti adathalmaz alighanem meggyőző volt arra nézvést, hogy elég erős koncertre lehet számítani Victor Bailey esttjén.

(U.i.: Victor Bailey erősen billegett, végül nem esett el, zavart bocsánatkérésemre meg csak mosolygott, majd végigállta a sort, és fizetett.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.