Klasszikus

Bach és Liszt, orgonán és zongorán, eredeti művek és átiratok

2008.02.25. 00:00
Ajánlom
Király Csaba orgonista és zongorista, az emberi teljesítőképesség határát súroló manuális tudás, különlegesen gyors tanulási képesség és a nagy zenei vállalkozások embere, aki március 3-i hangversenyét a Művészetek Palotájában Bach és Liszt oeuvre-jének szenteli.

Eredeti kompozíciók és különleges átiratok is megszólalnak a "mindent tudó" hangversenyorgonán. Király Csaba kétszer is előadja Liszt B-A-C-H prelúdiumát és fúgáját, hiszen mindkét hangszerre megírta a komponista. A koncertet nyitó Bach-orgonaművet Liszt átiratában zongorán, Liszt legnépszerűbb szimfonikus költeményének (a Les Préludes-nek) saját feldolgozását orgonán játssza. A színpompás befejezéshez Fassang László is színre lép, aki Liszt nagyzenekarra írt Haláltáncát írta át zongorára és orgonára.

(2008. március 3. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Király Csaba (orgona-zongora) koncertje; Bach: g-moll fantázia és fúga, BWV 542; Liszt: B-A-C-H fantázia és fúga - zongorán; B-A-C-H prelúdium és fúga - orgonán; g-moll fantázia és fúga, BWV 542 (Liszt Ferenc átirata zongorára); Les Préludes (Király Csaba átirata orgonára); Haláltánc (Fassang László átirata zongorára és orgonára); km.: Fassang László (orgona)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.