Klasszikus

Bach est a Nádor teremben

2007.03.28. 00:00
Ajánlom
Johann Sebastian Bach összes autentikus szonátáját szólaltatja meg Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész március 30-án, pénteken este fél nyolckor a Nádor teremben.

A művész háromrészes hangversenysorozatának első koncertjét Bach zenéjének szenteli. Az est folyamán a csembalózik Somlai Petra csembalóművésznő, basso continuózik Vámos Marcell csellóművész.

Johann Sebastian Bach valamennyi fuvola-csembaló szonátáját a zeneirodalom gyöngyszemeiként tartják számon. A műsor első felében az un. continuós szonáták a kamarazene azon módját mutatják meg, amikor a fuvola-csembaló pároshoz egy basszushangszer, jelen esetben egy cselló is társul. Az e-moll szonáta (BWV 1034) a neves mester első, az E-dúr (BWV 1035) a legutolsó fuvolás szonátája. E kettő között kapott helyet az a-moll partita szólófuvolára (BWV 1013) is. A műsor második felében szólalnak meg az un. obligát csembalószólamú művek, a grandiózus h-moll (BWV 1030) és a hiányosan fennmaradt A-dúr szonáta (BWV 1032).

A hangverseny sorozat következő része romantikus est lesz, ami május 11-én hallható. A hangverseny főtámogatója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, rendezője a Nádor Programiroda. Jegyek válthatók a Nádor Programirodában és az ismert jegyirodákban hétköznap 10 órától, valamint a koncert előtt a helyszínen. Info: (1) 344 70 72.

(2007. március 30. 19:30 Nádor terem (Budapest) - Fülep Márk (fuvola) és Somlai Petra (csembaló) koncertje; Bach: e-moll szonáta; a-moll partita; E-dúr szonáta; h-moll szonáta; A-dúr szonáta; km.: Vámos Marcell (cselló), Fülep Márk hangversenysorozata III/1)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.