Klasszikus

Bach est a Nádor teremben

2007.03.28. 00:00
Ajánlom
Johann Sebastian Bach összes autentikus szonátáját szólaltatja meg Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész március 30-án, pénteken este fél nyolckor a Nádor teremben.

A művész háromrészes hangversenysorozatának első koncertjét Bach zenéjének szenteli. Az est folyamán a csembalózik Somlai Petra csembalóművésznő, basso continuózik Vámos Marcell csellóművész.

Johann Sebastian Bach valamennyi fuvola-csembaló szonátáját a zeneirodalom gyöngyszemeiként tartják számon. A műsor első felében az un. continuós szonáták a kamarazene azon módját mutatják meg, amikor a fuvola-csembaló pároshoz egy basszushangszer, jelen esetben egy cselló is társul. Az e-moll szonáta (BWV 1034) a neves mester első, az E-dúr (BWV 1035) a legutolsó fuvolás szonátája. E kettő között kapott helyet az a-moll partita szólófuvolára (BWV 1013) is. A műsor második felében szólalnak meg az un. obligát csembalószólamú művek, a grandiózus h-moll (BWV 1030) és a hiányosan fennmaradt A-dúr szonáta (BWV 1032).

A hangverseny sorozat következő része romantikus est lesz, ami május 11-én hallható. A hangverseny főtámogatója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, rendezője a Nádor Programiroda. Jegyek válthatók a Nádor Programirodában és az ismert jegyirodákban hétköznap 10 órától, valamint a koncert előtt a helyszínen. Info: (1) 344 70 72.

(2007. március 30. 19:30 Nádor terem (Budapest) - Fülep Márk (fuvola) és Somlai Petra (csembaló) koncertje; Bach: e-moll szonáta; a-moll partita; E-dúr szonáta; h-moll szonáta; A-dúr szonáta; km.: Vámos Marcell (cselló), Fülep Márk hangversenysorozata III/1)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.