Klasszikus

Bach-hét Budapesten

2004.06.07. 00:00
Ajánlom
A Deák-téri evangélikus templomban tartják ezen a héten, 7-től 13-ig a XV. Budapesti Bach-hét koncertjeit. Oratórium est, hegedű est, zenekari est és kamaraest szerepel a programban. A kezdés időpontja este 7 óra. A fellépő Lutheránia ének- és zenekar éppen most ünnepli 100. születésnapját.

- Mit hallhatunk a XV. Bach-héten ?

- Különleges alkalom ez, hiszen a templomban működő ének- és zenekar most ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját, és ezért igyekeztünk ennek külön hangsúlyt is adni a Bach-héten is, így az első estén, június 7-én, hétfőn szólal meg a Magnificat és a rendezvénysorozat lezárásaként vasárnap szólal meg a H-moll mise – mondta el Kamp Salamon a hét zenei művészeti vezetője. Mindannyian nagyon szeretjük a műveket, és gondolom, hogy a zenehallgatóknak is nagy örömére fog szolgálni, hiszen csodálatos, páratlan remekművek ezek. Aztán örömmel mondom, hogy Szalai Antalnak, a fiatal hegedűművésznek lesz estje nálunk, neki egy szép Stradivari hegedűje is van, amellett, hogy kitűnően játszik. Június 9-én, szerdán Jose Vasquez viola de gambán játszik, Dobozi Borbála csemballó művésznővel, aki kezdettől fogva, az első Bach-hét óta nagy segítségemre van, az összes világhírű csemballistát annak köszönhetjük, hogy ő hívta meg őket. José Vázquez a Bécsi Zeneakadémia professzora, nagy hangszergyűjtő is, és közel 100 hangszere van, régi lantokkal, régi viola da gambákkal, és ezzekkel kiállításokat is rendez, most éppen nagy kiállítása volt Párizsban. Aztán a Musicalisches Opfer fog megszólalni, kamaraestre kerül sor Sebestyén János csembaló művésszel. Ennek is nagyon örülök, hiszen évek óta szerettük volna meghívni, és így örülök, hogy erre az ünnepi, XV. Bach-hétre sikerült őt megnyerni, hiszen az összes magyar csembalóművész tisztelettel és szeretettel említi az ő nevét.

- Ő egyébként rádiós kollégánk is, és a Zeneművészeti Főiskolán a tanszak vezetője.

- Így van. Aztán megint egy érdekesség lesz Gyöngyösi Zoltán fuvolaművésszel, ő versenyműveket játszik fuvola átiratban. Ennek is nagyon örültem, hiszen Gyöngyösi Zoltán is évek óta részt vesz a nagy oratórium előadásainkban, és ragaszkodom is hozzá, mert nagyon magas színvonalon szólaltatja meg mindig a fuvolaszólókat.

- Ő is világhírű fuvolaművész.

- Hogyne. Kitűnő régi zenében is, modern művek előadásában is kiemelkedő.

- Tegyük még hozzá, hogy a belépés ingyenes, természetesen adományokat elfogadnak, de hát végül is, ha valaki odaül, egész héten csodálatos Bach zenét hallgathat, ingyen.

- Így van. Ez is összefügg a bachi életvitellel, a bachi gondolkodással, hisz akárhogyan is vesszük, ő Thomas kántor volt, tehát vasárnap mindig ott ült a karzaton, részt vett az Istentiszteleten, és tudjuk, hogy mennyire szoros a kötődése az Isten igéjéhez. Az Isten igéjének hirdetéséért pedig nem kérünk pénzt. Tehát ebből a megfontolásból mi is úgy gondoltuk, hogy ameddig ez lehetséges, addig ezt mi is így fogjuk csinálni.

- A szünetekben itt is van egy rövid áhítat, igehirdetés, hiszen Bach szelleméhez csak így lehet hűnek maradni.

- Igen. És most, ezen a Bach-héten úgy intéztük, hogy minden este más lelkész prédikál, mégpedig azok, akik korában a Lutheránia tagjai voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.