Klasszikus

Bach-hét Budapesten

2004.06.07. 00:00
Ajánlom
A Deák-téri evangélikus templomban tartják ezen a héten, 7-től 13-ig a XV. Budapesti Bach-hét koncertjeit. Oratórium est, hegedű est, zenekari est és kamaraest szerepel a programban. A kezdés időpontja este 7 óra. A fellépő Lutheránia ének- és zenekar éppen most ünnepli 100. születésnapját.

- Mit hallhatunk a XV. Bach-héten ?

- Különleges alkalom ez, hiszen a templomban működő ének- és zenekar most ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját, és ezért igyekeztünk ennek külön hangsúlyt is adni a Bach-héten is, így az első estén, június 7-én, hétfőn szólal meg a Magnificat és a rendezvénysorozat lezárásaként vasárnap szólal meg a H-moll mise – mondta el Kamp Salamon a hét zenei művészeti vezetője. Mindannyian nagyon szeretjük a műveket, és gondolom, hogy a zenehallgatóknak is nagy örömére fog szolgálni, hiszen csodálatos, páratlan remekművek ezek. Aztán örömmel mondom, hogy Szalai Antalnak, a fiatal hegedűművésznek lesz estje nálunk, neki egy szép Stradivari hegedűje is van, amellett, hogy kitűnően játszik. Június 9-én, szerdán Jose Vasquez viola de gambán játszik, Dobozi Borbála csemballó művésznővel, aki kezdettől fogva, az első Bach-hét óta nagy segítségemre van, az összes világhírű csemballistát annak köszönhetjük, hogy ő hívta meg őket. José Vázquez a Bécsi Zeneakadémia professzora, nagy hangszergyűjtő is, és közel 100 hangszere van, régi lantokkal, régi viola da gambákkal, és ezzekkel kiállításokat is rendez, most éppen nagy kiállítása volt Párizsban. Aztán a Musicalisches Opfer fog megszólalni, kamaraestre kerül sor Sebestyén János csembaló művésszel. Ennek is nagyon örülök, hiszen évek óta szerettük volna meghívni, és így örülök, hogy erre az ünnepi, XV. Bach-hétre sikerült őt megnyerni, hiszen az összes magyar csembalóművész tisztelettel és szeretettel említi az ő nevét.

- Ő egyébként rádiós kollégánk is, és a Zeneművészeti Főiskolán a tanszak vezetője.

- Így van. Aztán megint egy érdekesség lesz Gyöngyösi Zoltán fuvolaművésszel, ő versenyműveket játszik fuvola átiratban. Ennek is nagyon örültem, hiszen Gyöngyösi Zoltán is évek óta részt vesz a nagy oratórium előadásainkban, és ragaszkodom is hozzá, mert nagyon magas színvonalon szólaltatja meg mindig a fuvolaszólókat.

- Ő is világhírű fuvolaművész.

- Hogyne. Kitűnő régi zenében is, modern művek előadásában is kiemelkedő.

- Tegyük még hozzá, hogy a belépés ingyenes, természetesen adományokat elfogadnak, de hát végül is, ha valaki odaül, egész héten csodálatos Bach zenét hallgathat, ingyen.

- Így van. Ez is összefügg a bachi életvitellel, a bachi gondolkodással, hisz akárhogyan is vesszük, ő Thomas kántor volt, tehát vasárnap mindig ott ült a karzaton, részt vett az Istentiszteleten, és tudjuk, hogy mennyire szoros a kötődése az Isten igéjéhez. Az Isten igéjének hirdetéséért pedig nem kérünk pénzt. Tehát ebből a megfontolásból mi is úgy gondoltuk, hogy ameddig ez lehetséges, addig ezt mi is így fogjuk csinálni.

- A szünetekben itt is van egy rövid áhítat, igehirdetés, hiszen Bach szelleméhez csak így lehet hűnek maradni.

- Igen. És most, ezen a Bach-héten úgy intéztük, hogy minden este más lelkész prédikál, mégpedig azok, akik korában a Lutheránia tagjai voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.