Klasszikus

Bach-hét Budapesten

2004.06.07. 00:00
Ajánlom
A Deák-téri evangélikus templomban tartják ezen a héten, 7-től 13-ig a XV. Budapesti Bach-hét koncertjeit. Oratórium est, hegedű est, zenekari est és kamaraest szerepel a programban. A kezdés időpontja este 7 óra. A fellépő Lutheránia ének- és zenekar éppen most ünnepli 100. születésnapját.

- Mit hallhatunk a XV. Bach-héten ?

- Különleges alkalom ez, hiszen a templomban működő ének- és zenekar most ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját, és ezért igyekeztünk ennek külön hangsúlyt is adni a Bach-héten is, így az első estén, június 7-én, hétfőn szólal meg a Magnificat és a rendezvénysorozat lezárásaként vasárnap szólal meg a H-moll mise – mondta el Kamp Salamon a hét zenei művészeti vezetője. Mindannyian nagyon szeretjük a műveket, és gondolom, hogy a zenehallgatóknak is nagy örömére fog szolgálni, hiszen csodálatos, páratlan remekművek ezek. Aztán örömmel mondom, hogy Szalai Antalnak, a fiatal hegedűművésznek lesz estje nálunk, neki egy szép Stradivari hegedűje is van, amellett, hogy kitűnően játszik. Június 9-én, szerdán Jose Vasquez viola de gambán játszik, Dobozi Borbála csemballó művésznővel, aki kezdettől fogva, az első Bach-hét óta nagy segítségemre van, az összes világhírű csemballistát annak köszönhetjük, hogy ő hívta meg őket. José Vázquez a Bécsi Zeneakadémia professzora, nagy hangszergyűjtő is, és közel 100 hangszere van, régi lantokkal, régi viola da gambákkal, és ezzekkel kiállításokat is rendez, most éppen nagy kiállítása volt Párizsban. Aztán a Musicalisches Opfer fog megszólalni, kamaraestre kerül sor Sebestyén János csembaló művésszel. Ennek is nagyon örülök, hiszen évek óta szerettük volna meghívni, és így örülök, hogy erre az ünnepi, XV. Bach-hétre sikerült őt megnyerni, hiszen az összes magyar csembalóművész tisztelettel és szeretettel említi az ő nevét.

- Ő egyébként rádiós kollégánk is, és a Zeneművészeti Főiskolán a tanszak vezetője.

- Így van. Aztán megint egy érdekesség lesz Gyöngyösi Zoltán fuvolaművésszel, ő versenyműveket játszik fuvola átiratban. Ennek is nagyon örültem, hiszen Gyöngyösi Zoltán is évek óta részt vesz a nagy oratórium előadásainkban, és ragaszkodom is hozzá, mert nagyon magas színvonalon szólaltatja meg mindig a fuvolaszólókat.

- Ő is világhírű fuvolaművész.

- Hogyne. Kitűnő régi zenében is, modern művek előadásában is kiemelkedő.

- Tegyük még hozzá, hogy a belépés ingyenes, természetesen adományokat elfogadnak, de hát végül is, ha valaki odaül, egész héten csodálatos Bach zenét hallgathat, ingyen.

- Így van. Ez is összefügg a bachi életvitellel, a bachi gondolkodással, hisz akárhogyan is vesszük, ő Thomas kántor volt, tehát vasárnap mindig ott ült a karzaton, részt vett az Istentiszteleten, és tudjuk, hogy mennyire szoros a kötődése az Isten igéjéhez. Az Isten igéjének hirdetéséért pedig nem kérünk pénzt. Tehát ebből a megfontolásból mi is úgy gondoltuk, hogy ameddig ez lehetséges, addig ezt mi is így fogjuk csinálni.

- A szünetekben itt is van egy rövid áhítat, igehirdetés, hiszen Bach szelleméhez csak így lehet hűnek maradni.

- Igen. És most, ezen a Bach-héten úgy intéztük, hogy minden este más lelkész prédikál, mégpedig azok, akik korában a Lutheránia tagjai voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.