Klasszikus

Bach János-passiója a Zeneakadémián

2015.03.23. 13:15
Ajánlom
Vashegyi György vezényletével, az ősváltozatban szólal meg nagyszerdán Jézus szenvedéstörténetének egyik legdrámaibb feldolgozása.

Az európai zenetörténet legmeghatározóbb ihlető forrása hosszú évszázadokon át a kereszténység volt. Remekművek végeláthatatlan sora keletkezett a hit ihletésében, vagy az egyház számára, köztük olyan klasszikusokkal, mint Bach passiói. Magyarországon sem múlhat el egy Húsvét sem Bach-művek nélkül, hiszen - mások mellett - a régizene előadásának legszakavatottabb hazai alakja, Vashegyi György és együttesei rendre műsorra tűzik a Nagyhéten a zenetörténet e csúcsdarabjait. Az idén fennállásának 25. jubileumát ünneplő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint szólistáik - az evangélista Szigetvári Dávid tenor, a 2012-es lipcsei Nemzetközi Johann Sebastian Bach-verseny ének kategóriájának első helyezettje lesz, Jézus szólamát Najbauer Lóránt bariton formálja meg, a kisebb szerepet Bárány Péter, Kovács Ágnes és Borka Ákos szólaltatják meg - április 1-én a Zeneakadémia Nagytermében ezúttal a János-passió ősváltozatával hajtanak fejet a 350 évvel ezelőtt született mester előtt.

Amikor Johann Sebastian Bachot 1723-ban kinevezték Lipcse zeneigazgatójává, nagyszabású vállalkozásba fogott. Bár szerződése nem írta elő, ő mégis úgy döntött, hogy minden vasár- és ünnepnapon saját kantátát mutat be, s a korabeli lutheránus gyakorlatnak megfelelően ezekhez a húsvéti időszakra komponált passiók (melyek zenei szempontból nem mások, mint gigantikus méretű kantáták) társultak. Ismereteink szerint Bach öt passiót komponált életében, de csak kettő maradt fenn, a Máté-passió mellett az elsőként komponált, és 1724-ben bemutatott János-passió, amit aztán a következő évtizedekben többször is átdolgozott. S bár a barokk kor legfontosabb műfajától, az opera-komponálástól hosszú és termékeny élete alatt mindvégig megtartóztatta magát Bach, Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó műveinek elsöprő ereje drámaibb, zenei megfogalmazása pedig ha lehet, még plasztikusabb, mint a kor színpadi műveinek többsége. A János-passió azóta is (pontosabban a Mendelssohn-féle Bach-reneszánsz óta) minden komolyzene-kedvelőt főhajtásra késztet - szinte függetlenül attól, hogy milyen felfogásban hallja a darabot. Hogy mégis miért korhű hangszereken, a historikus gyakorlat szerint érdemes leginkább meghallgatni, Vashegyi György ars poeticáját érdemes felidézni: „Én is tudom, hogy az a levegő, amit ma szívunk, nem ugyanaz, mint ami akkor volt, és az életünk is teljesen más tempóban zajlik. Mégis, a barokk és klasszikus zene posztmodern interpretálása nekem és zenészkollégáimnak azt jelenti, hogy először végigjárjuk azokat a korabeli elveket és szabályokat, amelyeket akkor alkalmaztak. Ez egy egyszerű zenei grammatika, amit viszont nagyon meg kell tanulni ahhoz, hogy föltehessük a kérdést: mit is mond ez a zene nekünk a XXI. század elején?"

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.