Klasszikus

Bach mindig és mindenhol

2022.03.21. 17:05
Ajánlom
A zeneszerző születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány szép, megható vagy éppen meglepően újszerű videót, amelyek bizonyítják, minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjének művészetére folyton szükségünk van.

Számomra Bach elsősorban Isten-bizonyíték

– írta Pilinszky János a lipcsei mesterről. A zenetörténet alighanem egyik legnagyobb alakja a profikat és az amatőröket, a zenészeket és más művészeti ágak képviselőit is magával ragadta. Műveinek rendkívüli komplexitásáról, alkotásainak jelentőségéről könyvtárnyi szakirodalom létezik, így mi most korábbi cikkünk ajánlása mellett néhány különleges videót mutatunk meg, amelyek bizonyítják: Bach művészetére mindig, az élet minden helyzetében szükségünk van.

Bach egykor

Az elektronikus hangrögzítés őskorát idézi ez az 1929-es felvétel, melyen a Notre-Dame egykori neves orgonistájának, Louis Vierne Bach-játéka maradt fenn. A ritka felvételen a művész a katedrális 1868-ban átadott, rendkívüli hangzásélményű orgonáját szólaltatja meg.

Bach együtt

Annak idején bejárta a világsajtót a Kurtág-házaspár négykezesének felvétele, melyen három rövid Bach-darabot játszanak, Kurtág György saját átiratában. A rendkívüli meghittséget árasztó felvétel hamar a zenerajongók kedvence lett, és különösen szívszorító utólag abban a tudatban végignézni, hogy Kurtág Márta már csak az égi hangszereken játszhatja Bach földöntúli alkotásait.

Bach egyedül

Sok énekkari művészt tett próbára a pandémia okozta elszigeteltség, a gyerekek számára pedig talán még nagyobb nehézséget jelentett, hogy le kellett mondaniuk ennek az életkornak a megszokott élményeiről. Az oxfordi New College Choir ifjú tagjainak életéből azonban szerencsére ebben az időszakban sem maradt ki az éneklés, ezen a szép felvételen egy Bach-kantáta részletét adják elő.

Bach a bevásárlóközpontban

A paraguayi Asunción Bach Kollégiumának művészei egy bevásárlóközpontban rögtönöztek minikoncertet, ahol két Bach-darabot szólaltattak meg. Ez a módszer nagyon népszerű annak érdekében, hogy a klasszikus zene varázsa minél több emberhez eljusson, és a felvételen is látszik, hogy a kevéssé emelkedett környezetben is milyen sokakat ragadott magával a zeneszerző művészete.

Bach mindenhol

Az alábbi felvétel is bizonyítja, hogy Bachot bárhol, bármilyen hangszeren érdemes játszani. Ez a hatalmas zongora, amely lábbal szólaltatható meg, egészen más világot képvisel, mint a zeneszerző művei, ám az eredmény így is impozáns.

Bach és a létezés szakrális matematikája

Kapcsolódó

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.