Klasszikus

Bach+Modern

2016.04.18. 10:34
Ajánlom
A Bach+Modern sorozat zárókoncertjét nagy izgalommal várják a fellépő fiatal művészek. A hangverseny a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként, április 22-én a Budapest Music Centerben kerül megrendezésre.

Amikor Johann Sebastian Bach zenéjét halála után bő fél évszázaddal a szélesebb közönség is felfedezte magának, felismerték, hogy ez a réginek gondolt muzsika valójában kortárs zene, mindig aktuális, mindig modern, örökérvényű. Az elmúlt kétszáz évben nem is volt olyan zeneszerző, akit valamilyen módon Bach zenéje ne inspirált volna.

2

2 (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

A Bach+Modern sorozat a Belvárosi Művészeti Napok alkalmával a FUGA Építészeti Központban kezdődött 2015 őszén, és J. S. Bach, valamint modern, XX. századi és kortárs szerzők műveit szólaltatta, illetve szólaltatja meg fiatal tehetségek előadásában.

A sorozat rendhagyó helyszínen, az Eventuell Galériában folytatódott, március 19-én Dukay Barnabás zeneszerző előadásával és április 2-án Mácsai János zenetörténész J. S. Bach életéről és művészetéről tartott előadásával, melyeken Stark János (hegedű), Virág Mátyás (cselló) és Radnóti Róza (zongora) játékát is hallhatta a közönség. A galéria húsz esztendős fennállásának és színvonalas kiállításainak köszönhetően a magyar design egyik fontos helyszíne. Az alapítók szándéka a saját munkáik bemutatásán kívül, a különböző művészeti ágak közötti párbeszéd megteremtése, a különböző művészeti ágak fiatal tehetségeinek bemutatása. A Bach+Modern sorozat két tavaszi előadása Radnóti Róza művészeti vezetésével is ezt a célt szolgálta, ezzel megalapozva a további évek fiatal zenei tehetségeinek bemutatását is.

A Bach+Modern sorozat zárókoncertjét nagy izgalommal várják a fellépő fiatal művészek. A hangverseny a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként, április 22-én a Budapest Music Centerben kerül megrendezésre.

A fellépő zongoristák – Medgyesi Zsolt, Szilasi Dávid, Radnóti Róza, Ránki Fülöp és Vida Mónika Ruth – a Járdányi Pál Zeneiskola jelenlegi és volt növendékei, a kiváló zenepedagógiai műhelyt is ünneplik meghívott kamarapartnereikkel, Stark Jánossal és Virág Mátyással.

A fiatal művészek, akik hazánk és a világ más neves koncerttermeiben is felléptek már, majdnem mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, rendszeresen adnak közösen koncerteket. A záróhangverseny első felében J. S. Bach szóló és duókra írt darabjai mellett Kurtág György Bach-átiratai, a második felében pedig Bartók, Debussy, Janáček és Messiaen művei hangzanak el. A koncert vendége a szintén volt „Járdányis” Érdi Tamás zongoraművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus portré

Egy orosz, aki zenét álmodott Seherezádé történeteihez

175 éve született Rimszkij-Korszakov, akinek ma szinte csak egyetlen művét ismerjük, a négytételes Seherezádét. Pedig írt mást is, és egy egész generáció tanára volt.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör áprilisi programjából

Áprilisban többek között Ádám Zsuzsanna és Banai Sára, Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, Szakcsi Lakatos Béla és Fáy Miklós mint szerkesztő lép a Társaskör színpadára.
Klasszikus ajánló

Elhúzza Casanova nótáját az Óbudai Danubia Zenekar

Március 22-én és 23-án a velencei szökevény, Giacomo Casanova kalandos életéből villant fel részleteket az Óbudai Danubia Zenekar, kiváló zeneművekkel tarkítva a történeteket. A pénteki koncert élőben követhető a Fidelio közösségi oldalán, de néhány jegy még akad azoknak, akik személyesen élnék át a hangversenyt.