Klasszikus

Bach összes a Zeneakadémián

2016.09.14. 14:44
Ajánlom
Október 2-án négy zongorista és a Liszt Ferenc Kamarazenekar nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy egy koncerten belül előadják Johann Sebastian Bach összes két vagy annál több billentyűs hangszerre írt versenyművét a Zeneakadémia Nagytermében.

Bach eredetileg csembalóra komponált concertói egyedülálló zenetörténeti jelentőséggel bírnak, hiszen ezek voltak az első, kifejezetten erre a hangszerre írt szólisztikus művek a műfajban. Dani Imre, Lajkó István, Szőke Diána és Szokolay Balázs ezek közül is azokat a műveket választotta ki, amelyek kettő vagy annál több billentyűs szólóra íródtak, s a Tfirst Péter vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral zongorák mögül adják elő Bach fenséges alkotásait. A koncert pusztán látványvilágával is bizonyára lenyűgözi majd hallgatóságát, hiszen nem gyakran láthatunk a Zeneakadémia Nagytermének színpadán egy kamarazenekar mellett négy hangversenyzongorát.

Szokolay Balázs

Szokolay Balázs (Fotó/Forrás: Benkő Sándor)

Kétség sem férhet hozzá, hogy a többzongorás kompozíciók egészen kivételes fokú egymásra hangolódást és összjátékot követelnek meg előadóiktól. A bő fél évszázada sikert sikerre halmozó Liszt Ferenc Kamarazenekar ugyanúgy garancia erre, mint a Liszt-díjas Szokolay Balázs, aki több mint négy évtizede szintúgy a komolyzenei élet megkerülhetetlen szereplője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakának tanára, Bach nemzetközileg is ismert tolmácsolója. Felesége, Szőke Diána a 2010-es IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny első díjasa, aki a klasszikus és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozog. A feltörekvő tehetségek sem maradnak el az esten: Dani Imre tavaly tavasszal Ausztriában megnyerte a 21. Johannes Brahms Nemzetközi Versenyt, Lajkó István pedig 2010 Junior Prima-díjasa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.