Klasszikus

Bach összes orgonaműve Balatonbogláron

2011.06.15. 11:08
Ajánlom
Június 17-én a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus plébániatemplomban a Bach-i életművet 12 orgonaművész és 40 tanítvány szólaltatja meg.

A mintegy 300 darabból álló orgona-életművet Békéscsaba, Budapest, Eger, Debrecen, Miskolc, Pannonhalma, Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Vác és Veszprém közép- és felsőfokú zenei intézményeinek hallgatói és tanárai szólaltatják meg. Két éve szintén maratoni koncerttel ünnepelték az új orgona átadását, de az akkori hangversenyektől eltérően most nem az idő, hanem a teljesség lesz a rekord azzal, hogy Bach életművét egyetlen előadásfolyamban mutatják be. A művésztanárok közül a legtöbbet Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes és Varga Petra vállalt az előadásból: ők a mintegy 22 órás zeneanyagból mintegy nyolc órát játszanak a két manuálos, 30 regiszteres hangszeren.

Az eseményt a Balatonboglári Orgonáért Alapítvány szervezi, akik természetesen nem csak a maraton teljes hosszát meghallgató résztvevőkre, hanem az egy-két órát itt töltő érdeklődőkre is gondoltak. Lehetőség lesz szakaszonként jegyet váltani, és lesz két órára szóló "behallgató jegy" is, a koncert éjszakáján - péntek este 23 órától szombat reggel 7-ig - pedig ingyenesen élvezheti a közönség az orgonamuzsikát. A maratoni hangverseny zárásaként - tisztelegve a 200 éve született zeneszerző előtt - Liszt Ferenc B-A-C-H Prelúdium és Fúgáját Szamosi Szabolcs előadásában hallgathatják meg az érdeklődők.

Da Capo al Fine - Bach összes orgonaműve, Liszt ráadással

2011. június 17. 15:00 Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom

Km.: Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes, Varga Petra

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hátrányos helyzetű fiatalok a Zeneakadémia színpadán

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új kezdeményezése, a Közös Hang projekt, amelynek célja, hogy elősegítse a nehezebb sorsú zenét tanuló gyerekek integrációját.
Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.