Klasszikus

Bach-partiták - Piotr Anderszewski

2003.04.07. 00:00
Ajánlom
A magyar és ukrán felmenőktől származó, 1969-ben született Piotr Anderszewski nemrégiben személyesen is bemutatkozott a budapesti közönség előtt, amikor januárban a Zeneakadémia Nagytermében adott szólóestet.

A zongoraművész hatévesen kezdett ismerkedni a hangszerrel, tanulmányait a lyoni és a strasbourgi konzervatóriumokban, az USA-ban, majd a varsói Chopin-akadémián végezte. Az 1990-es Leeds-i Nemzetközi Zongoraversenyen – amely az egyik legmagasabban jegyzett ilyen megmérettetésnek számít – nagy feltűnést aratott Beethoven nem véletlenül ritkán játszott Diabelli-variációival, majd az utolsó fordulóban visszalépett. Anderszewski igazi berobbanására így egy évvel később, a londoni Wigmore Hallban adott hangversenyét követően került sor, amelyen – akár nálunk a Zeneakadémián – szintén a Diabelli-variációkkal aratott zajos sikert a közönség és a kritikusok előtt egyaránt.

Bach nem számít kifejezetten a fiatal zongorista titánok első számú célpontjának, s nem véletlenül: egyrészt ebben a korban – bár valószínűleg később is – nem könnyű egyéni hangú, ugyanakkor „hiteles” olvasatot produkálni, másrészt nagy bátorság kell ahhoz, hogy vállalja az ember a megmérettetést a szinte etalonná vált híres felvételek (Gould, Richter, Lipatti, stb.) súlya alatt. Emellett komoly veszélynek teszi ki magát a fiatal muzsikus a mindentudó kritikusok előtt is, hiszen mindenki „jobban tudja” hogyan „kell” Bachot játszani – s jaj annak, akire egy zenetudós kimondja a megfellebezhetetlen verdiktet: stílustalan.

Anderszewski Bachja első hallásra furcsán – s bevallom, kezdetben hiteltelenül – eklektikusnak tűnt. Nem fél megadni a lipcsei mester műveinek az őket megillető szabadságot, nem vonul vissza a „bevált”, a középiskolától kezdve sulykolt megoldások bástyái mögé, mer játszani a dinamikával, a tempóval – ugyanakkor néhány tánctételben szinte parókát húz és stílusgyakorlatot tart. A felvétel mégis fogva tartja a hallgatót, a bő húsz perces partiták tételfüzérei sem esnek darabokra, s egy pillanatig sem lehet kétségünk afelől, hogy az előadó tudja, mit miért csinál. Anderszewski játékának legrokonszenvesebb vonása mégis az, hogy ezt a megtervezettséget a legtöbbször elegánsan és sikerrel bújtatja improvizatívnak tűnő – vagy valóban improvizatív – megoldások köntösébe. Bár ez a lemez nem elég erőteljes ahhoz, hogy letaszítsa az „etalonokat” a trónról, sok tekintetben képes újat mondani. És Bach esetében ez nagyon nagy dolog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.