Klasszikus

Bach tanulmányok

2008.08.06. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Magyar Bach Társaság kiadásában a Bach tanulmányok című kiadványsorozat 10. száma, amelyben két értékes írásmunka kapott helyet. Friedler Magdolna: Johann Sebastian Bach Orgelbüchlein-gyűjteményének nyomában című írása és Komlós Katalin: Új Bach-életrajz, két verzióban.

Az első, majd húszoldalas tanulmány Friedler Magdolna orgonaművész Orgelbüchleinről szóló doktori disszertációjának rövid összefoglalása. Írója végigvezet bennünket az orgonisták által igen kedvelt korálgyűjtemény történetén – a napjainkig kérdésekkel teli keletkezéstől a kottáskönyv lezáratlanságáig. Beavatja az Olvasót a korálfeldolgozások örök aktualitásába, felhívja a figyelmet a szövegek lelki üzenetére, kötődésére az egyházi év liturgiájához és ünnepeihez, majd megismertet a korálelőjáték egyik speciális típusával, a dallamkorállal. Külön fejezetben kíséri végig az eredeti kézirat kalandos sorsát. A tanulmány elolvasása után mindenki azonosulhat az írás záró gondolatával, miszerint: "Bach úgy vezet el bennünket a negyvenhat korálfeldolgozás eljátszása vagy meghallgatása által Ádventtől Pünkösdön át az egyházi tanok megismertetéséig, hogy mindegyik közülük egyedivé tudott válni – ahogy a gyűjtemény címlapján olvashatjuk – a Mindenható dicsőségére!"

A zenetudós Komlós Katalin tollából származó másik írás két recenziót tartalmaz, amelyek az angolszász Bach-kutatás és Bach-interpretáció orgonista-csembalista kiválóságának, Peter Williams-nek egymástól három év különbséggel megjelent könyveiről szól: The Life of Bach és J. S. Bach – A Life in Music. Ahogy Williams professzor az új kutatások mellett legszubjektívebb gondolatait is megfogalmazza Bach személyiségével kapcsolatban, úgy a recenzens is megenged magának írásában hasonló szubjektivitást: "Peter Williams pódium-művészete és belső mondanivalót közlő írásművészete egy tőről fakad. Mentes minden érzelmességtől, de éppen az objektivitásra törekvés koncentráltságától és komolyságától válik oly megragadóvá."

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.