Klasszikus

Bach tanulmányok

2008.08.06. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Magyar Bach Társaság kiadásában a Bach tanulmányok című kiadványsorozat 10. száma, amelyben két értékes írásmunka kapott helyet. Friedler Magdolna: Johann Sebastian Bach Orgelbüchlein-gyűjteményének nyomában című írása és Komlós Katalin: Új Bach-életrajz, két verzióban.

Az első, majd húszoldalas tanulmány Friedler Magdolna orgonaművész Orgelbüchleinről szóló doktori disszertációjának rövid összefoglalása. Írója végigvezet bennünket az orgonisták által igen kedvelt korálgyűjtemény történetén – a napjainkig kérdésekkel teli keletkezéstől a kottáskönyv lezáratlanságáig. Beavatja az Olvasót a korálfeldolgozások örök aktualitásába, felhívja a figyelmet a szövegek lelki üzenetére, kötődésére az egyházi év liturgiájához és ünnepeihez, majd megismertet a korálelőjáték egyik speciális típusával, a dallamkorállal. Külön fejezetben kíséri végig az eredeti kézirat kalandos sorsát. A tanulmány elolvasása után mindenki azonosulhat az írás záró gondolatával, miszerint: "Bach úgy vezet el bennünket a negyvenhat korálfeldolgozás eljátszása vagy meghallgatása által Ádventtől Pünkösdön át az egyházi tanok megismertetéséig, hogy mindegyik közülük egyedivé tudott válni – ahogy a gyűjtemény címlapján olvashatjuk – a Mindenható dicsőségére!"

A zenetudós Komlós Katalin tollából származó másik írás két recenziót tartalmaz, amelyek az angolszász Bach-kutatás és Bach-interpretáció orgonista-csembalista kiválóságának, Peter Williams-nek egymástól három év különbséggel megjelent könyveiről szól: The Life of Bach és J. S. Bach – A Life in Music. Ahogy Williams professzor az új kutatások mellett legszubjektívebb gondolatait is megfogalmazza Bach személyiségével kapcsolatban, úgy a recenzens is megenged magának írásában hasonló szubjektivitást: "Peter Williams pódium-művészete és belső mondanivalót közlő írásművészete egy tőről fakad. Mentes minden érzelmességtől, de éppen az objektivitásra törekvés koncentráltságától és komolyságától válik oly megragadóvá."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.