Klasszikus

Bach tanulmányok

2008.08.06. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Magyar Bach Társaság kiadásában a Bach tanulmányok című kiadványsorozat 10. száma, amelyben két értékes írásmunka kapott helyet. Friedler Magdolna: Johann Sebastian Bach Orgelbüchlein-gyűjteményének nyomában című írása és Komlós Katalin: Új Bach-életrajz, két verzióban.

Az első, majd húszoldalas tanulmány Friedler Magdolna orgonaművész Orgelbüchleinről szóló doktori disszertációjának rövid összefoglalása. Írója végigvezet bennünket az orgonisták által igen kedvelt korálgyűjtemény történetén – a napjainkig kérdésekkel teli keletkezéstől a kottáskönyv lezáratlanságáig. Beavatja az Olvasót a korálfeldolgozások örök aktualitásába, felhívja a figyelmet a szövegek lelki üzenetére, kötődésére az egyházi év liturgiájához és ünnepeihez, majd megismertet a korálelőjáték egyik speciális típusával, a dallamkorállal. Külön fejezetben kíséri végig az eredeti kézirat kalandos sorsát. A tanulmány elolvasása után mindenki azonosulhat az írás záró gondolatával, miszerint: "Bach úgy vezet el bennünket a negyvenhat korálfeldolgozás eljátszása vagy meghallgatása által Ádventtől Pünkösdön át az egyházi tanok megismertetéséig, hogy mindegyik közülük egyedivé tudott válni – ahogy a gyűjtemény címlapján olvashatjuk – a Mindenható dicsőségére!"

A zenetudós Komlós Katalin tollából származó másik írás két recenziót tartalmaz, amelyek az angolszász Bach-kutatás és Bach-interpretáció orgonista-csembalista kiválóságának, Peter Williams-nek egymástól három év különbséggel megjelent könyveiről szól: The Life of Bach és J. S. Bach – A Life in Music. Ahogy Williams professzor az új kutatások mellett legszubjektívebb gondolatait is megfogalmazza Bach személyiségével kapcsolatban, úgy a recenzens is megenged magának írásában hasonló szubjektivitást: "Peter Williams pódium-művészete és belső mondanivalót közlő írásművészete egy tőről fakad. Mentes minden érzelmességtől, de éppen az objektivitásra törekvés koncentráltságától és komolyságától válik oly megragadóvá."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.