Klasszikus

Bach újratöltve

2016.04.18. 08:32
Ajánlom
Most, hogy a tavaszi megfázásból már felépültünk, így hallhatóan kevesebbet köhögünk a koncertek alatt, és a jó időnek hála ruhatárra sem kell pénzt költenünk, különösen érdemes koncertre járni. Hát még akkor, ha olyan kiváló a hangverseny, mint a Svéd Kamarazenekar Brandenburg-projektje.

Közhelyszerűen ismételgetett kijelentés, hogy Bach zenéje kimeríthetetlen: Stravinsky, Respighi, a Jethro Tull együttes, a Jacques Loussier trió csak néhány azon zenészek közül, akik rengeteget merítettek a barokk mestertől. Garantáltan gyümölcsöző elképzelés volt tehát a Svéd Kamarazenekartól, hogy a Brandenburgi versenyek parafrazálására kért fel hat kortárs zeneszerzőt. Ezek közül kettőt Steven Mackey és Uri Caine műveit hallottuk április 13-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál hatodik napján a Zeneakadémia nagytermében.

AND7629s

AND7629s (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea, BTF)

A II. brandenburgi versenyt leginkább felszabadult könnyedség jellemezte. A mű hangzásában természetesen a trombita dominált, ezúttal a szokásosnál is erőteljesebben. Håkan Hardenberger pikolótrombitát használt a versenymű megszólaltatására, karakteres játéka néhány félrefújt hangot is megengedett. A lassú tételben a három másik szólista játékában gyönyörködtünk, Mårten Larsson oboajátékát a finom hangképzés, Fiona Kelly fuvolajátékát a karcsú megformálású dallamok jellemezték, Antje Weithaas hegedűjét pedig elsősorban telt hangszíne miatt dicsérem. A harmadik, Allegro assai tétel híres trombitadallama gyors hajrával, megnyerő virtuózitással zárta le a művet, de Hardenberger legnagyobb erénye mégis az, hogy rögtön megismerni, ha ő játszik.

AND7631s

AND7631s (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea, BTF)

A Bach-versenymű utolsó akkordjából, egy másodpercnyi szünet nélkül bontakozott ki Steven Mackey Triceros című darabja. A mű első szakaszában a trombita dallamát a zenekar fragmentált frázisai kísérik. Hardenberger háromféle trombitát (szárnykürtöt, C-trombitát és a már említett pikolótrombitát), illetve három különböző hangtompítót használt. A mű nemcsak Bachtól merít, helyenként jazzes elemek is feltűnnek benne. És noha korántsem tartom rossz műnek Mackey kompozícióját, nem alkotott ideális párost a II. brandenburgi versennyel, hasonlóságuk helyett inkább különbözőségük volt feltűnő, az azonos hangszerelésen kívül nem lehetett kapcsolatot felfedezni a két darab között. Önálló műként értelmezni jóval szerencsésebb, és abból az okból pedig mindenképp figyelemre méltó, hogy a Hardenberger közreműködésével komponált trombitaszólam számos igényes megoldással szolgált.

A második játékrészt két billentyűs szólista uralta: Björn Gäfvert és Uri Caine. Az V. brandenburgi versenyben Gäfvert monumentális csembalószólója nyomán megerősítést nyert a műsorfüzetben olvasható feltételezés, miszerint a concerto a zongoraverseny ősének tekinthető. A csembaló ripieno szólamába egyébként jónéhány hiba előfordult, de az első tétel kadenciája minden hiányosságot elfelejtetett: átgondolt tempóváltások és megnyerő virtuozitás jellemezték Gäfvert játékát. A második, Affettuoso tételben a szólisták kiválóan működtek együtt, a befejező, Allegro tételben azonban a fokozottabb lendületet hiányoltam.

AND7626s

AND7626s (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea, BTF)

Uri Caine Hamsa című műve valójában egy zongoraverseny, noha a fuvola és a hegedű is szólószerephez jut benne. Nyelvezete a tonalitáson nyugszik, de gyakran használ módosított skálákat (például a jazz és a blues hatását mutató hangsorokat), illetve clustereket. Az előző kortárs művel ellentétben sokkal észrevehetőbben parafrazálja a Bach-művet, ritmikai vagy hangi torzítással, de egész futamokat vesz át az V. brandenburgi koncertből. Uri Caine, aki egyben a darab szólistája is volt, parádés humorral és felszabadultan kezeli barokk kollégája művét, a kadenciában még parodizáló elemek is előfordulnak.

Nézzen szét a Tavaszi Fesztivál következő napi programjai között!

Zongorajátékának hihetetlen energiája mellett van valami eszelős őrültség Caine-ben, ami remekül hasznosul a versenymű megszólaltatásakor. Jelenléte nyomán a zenekar is mozgékonyabb, a másik két szólistára tett hatásáról nem is beszélve. Kár, hogy a mű lassú tétele alig jut túl a manapság olyannyira divatos, fragmentumokból építkező stíluson. A harmadik tételt hallva nyilvánvaló, hogy Caine zeneszerzői tehetsége a fulmináns, féktelen tételekben mutatkozik meg igazán. A zenekart mindenesetre éppúgy magával ragadta karizmatikus stílusa, ahogy a közönséget is. Egy ilyen zenészt szívesen hallana az ember gyakrabban.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.