Klasszikus

Bach újratöltve

2016.04.18. 08:32
Ajánlom
Most, hogy a tavaszi megfázásból már felépültünk, így hallhatóan kevesebbet köhögünk a koncertek alatt, és a jó időnek hála ruhatárra sem kell pénzt költenünk, különösen érdemes koncertre járni. Hát még akkor, ha olyan kiváló a hangverseny, mint a Svéd Kamarazenekar Brandenburg-projektje.

Közhelyszerűen ismételgetett kijelentés, hogy Bach zenéje kimeríthetetlen: Stravinsky, Respighi, a Jethro Tull együttes, a Jacques Loussier trió csak néhány azon zenészek közül, akik rengeteget merítettek a barokk mestertől. Garantáltan gyümölcsöző elképzelés volt tehát a Svéd Kamarazenekartól, hogy a Brandenburgi versenyek parafrazálására kért fel hat kortárs zeneszerzőt. Ezek közül kettőt Steven Mackey és Uri Caine műveit hallottuk április 13-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál hatodik napján a Zeneakadémia nagytermében.

AND7629s

AND7629s (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea, BTF)

A II. brandenburgi versenyt leginkább felszabadult könnyedség jellemezte. A mű hangzásában természetesen a trombita dominált, ezúttal a szokásosnál is erőteljesebben. Håkan Hardenberger pikolótrombitát használt a versenymű megszólaltatására, karakteres játéka néhány félrefújt hangot is megengedett. A lassú tételben a három másik szólista játékában gyönyörködtünk, Mårten Larsson oboajátékát a finom hangképzés, Fiona Kelly fuvolajátékát a karcsú megformálású dallamok jellemezték, Antje Weithaas hegedűjét pedig elsősorban telt hangszíne miatt dicsérem. A harmadik, Allegro assai tétel híres trombitadallama gyors hajrával, megnyerő virtuózitással zárta le a művet, de Hardenberger legnagyobb erénye mégis az, hogy rögtön megismerni, ha ő játszik.

AND7631s

AND7631s (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea, BTF)

A Bach-versenymű utolsó akkordjából, egy másodpercnyi szünet nélkül bontakozott ki Steven Mackey Triceros című darabja. A mű első szakaszában a trombita dallamát a zenekar fragmentált frázisai kísérik. Hardenberger háromféle trombitát (szárnykürtöt, C-trombitát és a már említett pikolótrombitát), illetve három különböző hangtompítót használt. A mű nemcsak Bachtól merít, helyenként jazzes elemek is feltűnnek benne. És noha korántsem tartom rossz műnek Mackey kompozícióját, nem alkotott ideális párost a II. brandenburgi versennyel, hasonlóságuk helyett inkább különbözőségük volt feltűnő, az azonos hangszerelésen kívül nem lehetett kapcsolatot felfedezni a két darab között. Önálló műként értelmezni jóval szerencsésebb, és abból az okból pedig mindenképp figyelemre méltó, hogy a Hardenberger közreműködésével komponált trombitaszólam számos igényes megoldással szolgált.

A második játékrészt két billentyűs szólista uralta: Björn Gäfvert és Uri Caine. Az V. brandenburgi versenyben Gäfvert monumentális csembalószólója nyomán megerősítést nyert a műsorfüzetben olvasható feltételezés, miszerint a concerto a zongoraverseny ősének tekinthető. A csembaló ripieno szólamába egyébként jónéhány hiba előfordult, de az első tétel kadenciája minden hiányosságot elfelejtetett: átgondolt tempóváltások és megnyerő virtuozitás jellemezték Gäfvert játékát. A második, Affettuoso tételben a szólisták kiválóan működtek együtt, a befejező, Allegro tételben azonban a fokozottabb lendületet hiányoltam.

AND7626s

AND7626s (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea, BTF)

Uri Caine Hamsa című műve valójában egy zongoraverseny, noha a fuvola és a hegedű is szólószerephez jut benne. Nyelvezete a tonalitáson nyugszik, de gyakran használ módosított skálákat (például a jazz és a blues hatását mutató hangsorokat), illetve clustereket. Az előző kortárs művel ellentétben sokkal észrevehetőbben parafrazálja a Bach-művet, ritmikai vagy hangi torzítással, de egész futamokat vesz át az V. brandenburgi koncertből. Uri Caine, aki egyben a darab szólistája is volt, parádés humorral és felszabadultan kezeli barokk kollégája művét, a kadenciában még parodizáló elemek is előfordulnak.

Nézzen szét a Tavaszi Fesztivál következő napi programjai között!

Zongorajátékának hihetetlen energiája mellett van valami eszelős őrültség Caine-ben, ami remekül hasznosul a versenymű megszólaltatásakor. Jelenléte nyomán a zenekar is mozgékonyabb, a másik két szólistára tett hatásáról nem is beszélve. Kár, hogy a mű lassú tétele alig jut túl a manapság olyannyira divatos, fragmentumokból építkező stíluson. A harmadik tételt hallva nyilvánvaló, hogy Caine zeneszerzői tehetsége a fulmináns, féktelen tételekben mutatkozik meg igazán. A zenekart mindenesetre éppúgy magával ragadta karizmatikus stílusa, ahogy a közönséget is. Egy ilyen zenészt szívesen hallana az ember gyakrabban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Jazz/World

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus videó

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus könyvajánló

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.