Klasszikus

Bach, Ysaye, Scsedrin - Maxim Vengerov

2003.03.03. 00:00
Ajánlom
Már több mint két évtizede, hogy Peter Williams a tekintélyes „Early Music" (1981, július) hasábjain felvetette, hogy az egyik legismertebb Bach-kompozíciónak, a d-moll toccata és fúgának nem Bach a szerzője. Mivel tényleg igen népszerű darabról van szó, szakmai és laikus oldalról egyaránt nagy visszhangot váltott ki Williams hipotézise.

A d-moll toccata nehezen összehasonlítható Bach más orgonaműveivel, zeneszerzői technikája nem jellegzetesen bachi természetű, lejegyzésmódja pedig néhány évtizeddel későbbi gyakorlatot tükröz, hogy csak néhányat említsek Williams érveiből. A legmeggyőzőbb érve azonban az, hogy a darab írásmódja, felrakása inkább emlékeztet szóló hegedűdarabra, mintsem orgonakompozícióra. Williams, emlékeim szerint megengedte, hogy a darab esetleg származhat Bachtól, de akkor bizonyára hegedűmű lehetett, az orgonaátirat pedig egy későbbi kor terméke. Williams a hegedűrekonstrukcióhoz az a-moll transzpoziciót javasolta, ebben a hangnemben ajellegzetes hegedűfigurák még meggyőzőbben és még természetesebben játszhatók. Az utóbbi években hegedűdarabként játszotta lemezre például Andrew Manze (Harmonia Mundi), aki nem mellesleg elkészítette a darab kottakiadását is. Manze megmaradt a d-moll hangnemnél, Maxim Vengerov legújabb CD-jén az a-mollt választotta. Akár Manze előadásában, akár Vengerovéban hallgatjuk is meg, eléggé evidensnek tűnik Williams felvetése: a d-moll toccata és fúga hegedűdarab. S hogy ki a szercője? Úgy tűnik, hogy a kompozíció népszerűsége ezt a kérdést másodlagossá tette.

A jövőben tehát valószínűleg hozzá kell szoknunk a d-moll toccata hegedűátiratához - magam szívesen teszem -, és ahhoz is, hogy Ysaye jelentékeny zeneszerző volt. Vengerov lemezéig némi szkepszissel és idegenkedéssel forgattam technikás hegedűsök lemezeit, ha egy-egy Ysaye-kompozíció címét is felfedeztem a track-listán. Előítéleteim többé-kevésbé, de rendre beigazolódtak. Bennem lehetett hiba, mert az ezúttal négy, korpulensnek mondható Ysaye-szonátát kínáló Vengerov-CD arról győzött meg, hogy Ysaye-t tényleg érdemes játszani és hallgatni. Ezek a művek a szó legnemesebb értelmében kompozíciók, s csak mellesleg virtuóz hegedűdarabok, reprezentánsai a szerzőjükre jellemző kiforrott és különleges hegedűtechnikának. S bizonyára nem véletlen, hogy az Ysajie-t középpontjába állító CD-re Vengerov felvett egy Bach-művet is. Felületes szemlélő könnyen félreértheti Vengerovot, aki a Bach-darab előadásakor barokk hegedűre vált. Az ifjú sztár behódol a divatnak, most megmutatja, hogy ő ezt is tudja - gondolhatnánk. Vengerov azonban Ysaye műveinek bachi vonatkozására kívánja ezzel felhívni a figyelmet, s szándékosan nem a kézenfekvő, éppen ezért félrevezető megoldást - a hegedű partitákkal való párhuzamba állítást választotta, hanem egy olyan darabot, ahol a hangszer és a műfaj között feloldhatatlannak látszó feszültség van. Ezzel hívja fel figyelmünket arra, hogy Ysaye darabjai nem pusztán technikai, hanem műfaji, így zeneszerzési problémákat is felvetnek. Vengerov érdeme pedig nem kevesebb, mint hogy bebizonyította: e problémákra Ysaye hatásos és tehetséges választ adott.

Bach: a-moll szonáta, BWV 565 (a d-moll toccata és fúga szólóhegedű válfozata), Ysaye: Szonáták (op. 27/2-3-4-6), Scsedrin: Echo szonáta, Balalajka; Maxim Vengerov - hegedű; EMI Classics

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.