Klasszikus

Bächer a zongoránál

2005.12.14. 00:00
Ajánlom
Az az igazság, hogy Bächer Iván elég szörnyen zongorázik. Mondjuk a hangszer sem egy világbajnok a Spinoza Házban, lehangolódott, zörgő hangú vacak, de ez a tényeken nem változtat. És Bächer Iván sem tesz úgy, mint valami föl nem ismert zseni, legyint egyet Chopin után, basszuskulcs, megint nem sikerült.

Akkor mi az oka, hogy már ötvenedszer van telt ház miatta? Magyarázatnak kevés, hogy mert Bächer írásaiból is fölolvasnak, egészen pontosan Gyabronka József olvas föl, miközben a szerző ül a zongoránál, szemérmesen elfordul a nézőktől, és csak ritkán látszik, hogy neki is tetszik a dolog, mert elmosolyodik.

A kérdés azonban nem ez, hanem hogy mit néznek ötvenedszerre is. Mert egy estére meg lehet tölteni a nézőteret, de ötven estére való rokonsága még Bächernek sem lehet. Úgyhogy nyilvánvalónak tűnik: őt nézzük. Nem a szerzőt, mert az írásokat többnyire már olvastuk, a sétálócéduláról szóló különben is túl hosszú, a többi viszont pont anynyi, amennyi kell. Nem is a zongoristát, mert nála különbekért sem vesszük esetenként a fáradságot, hogy kimenjünk a hidegbe. Bächer Ivánt nézzük, aki viszonylag jól tűri a bámészkodókat, néha kifújja az orrát, néha az ujjait mozgatja, hallgat vagy mond valamit maga elé, ül vagy meghajol. Nézzük, és azt mondjuk, ilyenek voltunk. Ilyenek vagyunk. Ilyenek leszünk. Szerencsés esetben.

Ha ketrecben ülne, az lenne kiírva rá: Ember, az egész világon elterjedt. Ami a mondat második felét illeti: óriási tévedés. Igazából veszélyeztetett faj.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.