Klasszikus

Bächer Mihály-emlékest a Zeneakadémián

2014.11.04. 13:18
Ajánlom
A múlt század kiemelkedő zongoraművész-tanáregyénisége előtt tisztelegnek november 20-án egykori tanítványai Dráfi Kálmán vezetésével.

A 20. század nagy zongoristái közé tartozik a 90 éve született Bächer Mihály (1924-1993). A Dohnányi-növendék Faragó Györgynél tanult a Nemzeti Zenedében, majd mestere korai halálát követően Böszörményi-Nagy Bélánál folytatta tanulmányait a Zeneakadémia művészképzőjében. Huszonnyolc évesen Liszt-díjat kapott Liszt Haláltáncának felvételéért, majd 1956-ban második díjat nyert a Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyen (Lev Vlaszenko lett a fődíjas, Lazar Berman a harmadik). Sokat koncertezett és számos lemezfelvételt készített állandó kamarapartnerével, Kovács Dénessel, és 1962-től haláláig tanított a Zeneakadémián: több generációnyi ragyogó zongoristát indított el a pályán pl. Falvai Sándor, Keveházi Gyöngyi.

Születésének kerek évfordulóján, 2014. november 20-án a Billentyűs Tanszéket vezető egykori tanítvány, Dráfi Kálmán vezetésével most ők tisztelegnek mesterük emléke előtt a Solti Teremben. A fellépők között lesz a brazil származású, Egyesült Államokban élő Luíz de Moura Castro is, aki a hatvanas években tanult Bächernél, majd jelentős karriert futott be a tengerentúlon: negyvenöt lemeze jelent meg, tizenöt évig vezette a washingtoni katolikus egyetem zongoratanszékét, jelenleg a Hartford egyetemen és a barcelonai zeneakadémián tanít, valamint az Amerikai Liszt Társaság elnökségi tagja. A koncert műsorán kizárólag olyan darabok szerepelnek, amelyek Bächer oktatói vagy koncertzongorista pályáján fontos szerepet játszottak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.