Klasszikus

Bächer Mihály-emlékest a Zeneakadémián

2014.11.04. 13:18
Ajánlom
A múlt század kiemelkedő zongoraművész-tanáregyénisége előtt tisztelegnek november 20-án egykori tanítványai Dráfi Kálmán vezetésével.

A 20. század nagy zongoristái közé tartozik a 90 éve született Bächer Mihály (1924-1993). A Dohnányi-növendék Faragó Györgynél tanult a Nemzeti Zenedében, majd mestere korai halálát követően Böszörményi-Nagy Bélánál folytatta tanulmányait a Zeneakadémia művészképzőjében. Huszonnyolc évesen Liszt-díjat kapott Liszt Haláltáncának felvételéért, majd 1956-ban második díjat nyert a Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyen (Lev Vlaszenko lett a fődíjas, Lazar Berman a harmadik). Sokat koncertezett és számos lemezfelvételt készített állandó kamarapartnerével, Kovács Dénessel, és 1962-től haláláig tanított a Zeneakadémián: több generációnyi ragyogó zongoristát indított el a pályán pl. Falvai Sándor, Keveházi Gyöngyi.

Születésének kerek évfordulóján, 2014. november 20-án a Billentyűs Tanszéket vezető egykori tanítvány, Dráfi Kálmán vezetésével most ők tisztelegnek mesterük emléke előtt a Solti Teremben. A fellépők között lesz a brazil származású, Egyesült Államokban élő Luíz de Moura Castro is, aki a hatvanas években tanult Bächernél, majd jelentős karriert futott be a tengerentúlon: negyvenöt lemeze jelent meg, tizenöt évig vezette a washingtoni katolikus egyetem zongoratanszékét, jelenleg a Hartford egyetemen és a barcelonai zeneakadémián tanít, valamint az Amerikai Liszt Társaság elnökségi tagja. A koncert műsorán kizárólag olyan darabok szerepelnek, amelyek Bächer oktatói vagy koncertzongorista pályáján fontos szerepet játszottak.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.