Klasszikus

Bachhal indítja bérletsorozatát a Szent István Filharmonikusok

2022.10.13. 11:40
Ajánlom
A zenekar Gaudeamus című sorozatának nyitóhangversenyén a nagy német zeneszerző mellett Bartók Béla és a kortárs Pēteris Vasks műve is szerepel. Az együttes a további koncertek tervezett műsorát is közzétette.

Október 16-án indítja Gaudeamus című zeneakadémiai bérletét a Szent István Filharmonikusok. A vonószenekarra épülő koncerten az együttes Bach a-moll hegedűversenye és d-moll kettősversenye, valamint Bartók Divertimentója mellett a kortárs lett komponista, Pēteris Vasks 1983-ban írott Musica Dolorosa című darabját játssza, melyben a szerző húgát siratja, de egyszersmind a lett nép függetlenségéért is szót emel. Az est koncertmestere Dóczi Áron, a kettősverseny másik szólistája a hegedűművész Gyermán Júlia lesz.

A bérletsorozat keretében további négy koncertet játszanak még a Zeneakadémián. December 2-án Baráti Kristóf vezényel és hegedül egy Csajkovszkij, Ravel és Prokofjev műveire épülő koncerten. A január 29-i est igazi különlegességeket tartogat: Lajtha László Mise a szorongattatás napjaiban című 1950-es alkotását sokáig nem játszották, és még ma is ritkaságnak számít a hangversenytermekben. Az est második felében egy Mozart-zongoraverseny után ősbemutatóra kerül sor,

Dubrovay László Petőfi szerelmes verseire komponált dalciklusából négy darab hangzik el, Fekete Attila szólójával.

A műsort a Petőfi mellett szintén évfordulós szerző, Kacsóh Pongrác János vitézének részlete zárja, az estet Záborszky Kálmán vezényli. A bérlet negyedik koncertjén, február 11-én Schumann és Brahms művei hangoznak el, Fenyő László szólójával, Várdai István vezényletével, míg az utolsó, március 19-i koncerten Bartók Béla művei hallhatóak. Az est karmestere Kovács János, zongoraszólistája pedig Berecz Mihály.

SzentIFBaratiK-111845.jpg

Baráti Kristóf és a Szent István Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Németh Szabolcs / Szent István Filharmonikusok)

Az együttes másik sorozata, a Stephanus-bérlet október elején Mahler A panaszos dal című művével indult a Müpában, és további három hangverseny várja a közönséget. November 19-én Rajna Martin vezényli a zenekart, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólistája Kelemen Barnabás lesz, a második részben pedig Dvořák VIII. szimfóniája hangzik el. Március 4-én a Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara lép színpadra, hogy a 16. századtól a kortárs zenéig a legkülönlegesebb fúvós darabokat szólaltassa meg. A koncert karmestere Makovecz Pál, szólistája Rumy Balázs, a Magyar Állami Operaház klarinétművésze. A sorozat zárókoncertjén újabb rendkívül jelentős művészek érkeznek a zenekarhoz,

Vashegyi György vezényletével Cherubini és Brahms műveit adják elő, valamint Mozart-áriák hangoznak el, Baráth Emőke szólójával

az április 23-i esten a Müpában.

A Téli bérlet helyszíne a Pesti Vigadó, ebben a sorozatban minden koncert délután öt órakor kezdődik. A november 5-i első koncertet a Zeneakadémián tavaly végzett Zsíros Levente vezényli majd. A modern és kortárs darabokból álló első részben a szájharmonika-művész Sigmund Groven működik közre, aki az egyik darab szerzője is, míg a koncert második felében Dvořák IX. („Az új világból”) szimfóniája hallható. Január 14-én Brahms és Zemlinsky művei mellett a 20. század eleji, orosz származású Reinhold Glière Kürtversenye is elhangzik, ifj. Gál László szólójával, az estet Horváth Gábor vezényli. A február 25-i koncerten Liszt Ferenc és Weiner Leó művei mellett Debussy-alkotások csendülnek fel, Ménesi Gergely vezényletével, míg április 1-jén Mozart-estet hallgathat a közönség, a karmester Oberfrank Péter lesz, a B-dúr zongoraversenyben pedig Simon Izabella működik közre.

A zenekar ismét meghirdeti Pastorale című ifjúsági sorozatát, a március és június között tartott koncertekre szintén a Pesti Vigadóban kerül sor. Zene és tánc kapcsolata áll a középpontban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével tartott programban, majd a Mester és tanítványai című koncertekre Várdai István hozza el növendékeit a bécsi Zeneakadémiáról. A 150 éve született Szergej Rahmanyinovról is megemlékeznek a sorozatban, és ismét lesz zenés színházi előadás is, ezúttal Kacsóh Pongrác János vitéze hangzik el.

Gaudeamus 1.
október 16., 19:30, Zeneakadémia

J. S. Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041
P. Vasks: Musica Dolorosa
J. S. Bach: d-moll kettősverseny, BWV 1043
/ Közreműködik: Dóczi Áron, Gyermán Júlia

Bartók Béla: Divertimento vonószenekarra

Hangversenymester: Dóczi Áron

Az évadról és a koncertekről bővebb információ a Szent István Filharmonikusok oldalán érhető el.

Fejléckép: Záborszky Kálmán és a Szent István Filharmonikusok (fotó/forrás: Németh Szabolcs / Szent István Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.