Klasszikus

Bachhal indítja bérletsorozatát a Szent István Filharmonikusok

2022.10.13. 11:40
Ajánlom
A zenekar Gaudeamus című sorozatának nyitóhangversenyén a nagy német zeneszerző mellett Bartók Béla és a kortárs Pēteris Vasks műve is szerepel. Az együttes a további koncertek tervezett műsorát is közzétette.

Október 16-án indítja Gaudeamus című zeneakadémiai bérletét a Szent István Filharmonikusok. A vonószenekarra épülő koncerten az együttes Bach a-moll hegedűversenye és d-moll kettősversenye, valamint Bartók Divertimentója mellett a kortárs lett komponista, Pēteris Vasks 1983-ban írott Musica Dolorosa című darabját játssza, melyben a szerző húgát siratja, de egyszersmind a lett nép függetlenségéért is szót emel. Az est koncertmestere Dóczi Áron, a kettősverseny másik szólistája a hegedűművész Gyermán Júlia lesz.

A bérletsorozat keretében további négy koncertet játszanak még a Zeneakadémián. December 2-án Baráti Kristóf vezényel és hegedül egy Csajkovszkij, Ravel és Prokofjev műveire épülő koncerten. A január 29-i est igazi különlegességeket tartogat: Lajtha László Mise a szorongattatás napjaiban című 1950-es alkotását sokáig nem játszották, és még ma is ritkaságnak számít a hangversenytermekben. Az est második felében egy Mozart-zongoraverseny után ősbemutatóra kerül sor,

Dubrovay László Petőfi szerelmes verseire komponált dalciklusából négy darab hangzik el, Fekete Attila szólójával.

A műsort a Petőfi mellett szintén évfordulós szerző, Kacsóh Pongrác János vitézének részlete zárja, az estet Záborszky Kálmán vezényli. A bérlet negyedik koncertjén, február 11-én Schumann és Brahms művei hangoznak el, Fenyő László szólójával, Várdai István vezényletével, míg az utolsó, március 19-i koncerten Bartók Béla művei hallhatóak. Az est karmestere Kovács János, zongoraszólistája pedig Berecz Mihály.

SzentIFBaratiK-111845.jpg

Baráti Kristóf és a Szent István Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Németh Szabolcs / Szent István Filharmonikusok)

Az együttes másik sorozata, a Stephanus-bérlet október elején Mahler A panaszos dal című művével indult a Müpában, és további három hangverseny várja a közönséget. November 19-én Rajna Martin vezényli a zenekart, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólistája Kelemen Barnabás lesz, a második részben pedig Dvořák VIII. szimfóniája hangzik el. Március 4-én a Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara lép színpadra, hogy a 16. századtól a kortárs zenéig a legkülönlegesebb fúvós darabokat szólaltassa meg. A koncert karmestere Makovecz Pál, szólistája Rumy Balázs, a Magyar Állami Operaház klarinétművésze. A sorozat zárókoncertjén újabb rendkívül jelentős művészek érkeznek a zenekarhoz,

Vashegyi György vezényletével Cherubini és Brahms műveit adják elő, valamint Mozart-áriák hangoznak el, Baráth Emőke szólójával

az április 23-i esten a Müpában.

A Téli bérlet helyszíne a Pesti Vigadó, ebben a sorozatban minden koncert délután öt órakor kezdődik. A november 5-i első koncertet a Zeneakadémián tavaly végzett Zsíros Levente vezényli majd. A modern és kortárs darabokból álló első részben a szájharmonika-művész Sigmund Groven működik közre, aki az egyik darab szerzője is, míg a koncert második felében Dvořák IX. („Az új világból”) szimfóniája hallható. Január 14-én Brahms és Zemlinsky művei mellett a 20. század eleji, orosz származású Reinhold Glière Kürtversenye is elhangzik, ifj. Gál László szólójával, az estet Horváth Gábor vezényli. A február 25-i koncerten Liszt Ferenc és Weiner Leó művei mellett Debussy-alkotások csendülnek fel, Ménesi Gergely vezényletével, míg április 1-jén Mozart-estet hallgathat a közönség, a karmester Oberfrank Péter lesz, a B-dúr zongoraversenyben pedig Simon Izabella működik közre.

A zenekar ismét meghirdeti Pastorale című ifjúsági sorozatát, a március és június között tartott koncertekre szintén a Pesti Vigadóban kerül sor. Zene és tánc kapcsolata áll a középpontban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével tartott programban, majd a Mester és tanítványai című koncertekre Várdai István hozza el növendékeit a bécsi Zeneakadémiáról. A 150 éve született Szergej Rahmanyinovról is megemlékeznek a sorozatban, és ismét lesz zenés színházi előadás is, ezúttal Kacsóh Pongrác János vitéze hangzik el.

Gaudeamus 1.
október 16., 19:30, Zeneakadémia

J. S. Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041
P. Vasks: Musica Dolorosa
J. S. Bach: d-moll kettősverseny, BWV 1043
/ Közreműködik: Dóczi Áron, Gyermán Júlia

Bartók Béla: Divertimento vonószenekarra

Hangversenymester: Dóczi Áron

Az évadról és a koncertekről bővebb információ a Szent István Filharmonikusok oldalán érhető el.

Fejléckép: Záborszky Kálmán és a Szent István Filharmonikusok (fotó/forrás: Németh Szabolcs / Szent István Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.