Klasszikus

Bachra emlékeznek Komáromban

2005.07.13. 00:00
Ajánlom
Johann Sebastian Bach halálának 255. évfordulóján, 2005. július 28-án Észak- és Dél-Komárom tizenkét templomában szentmisék, istentiszteletek, különböző liturgiai alkalmak és koncertek keretében emlékeznek meg Bach egyházzenei munkásságáról.

A megemlékezés „vezérdallama” a „Wer nur den lieben Gott lässt walten" kezdetű korál és a hozzá kapcsolódó korálelőjátékok (BWV 642, 647, 690, 691 vagy a 691a). A rendezvényen közreműködnek Komárom és környékének egyházzenészei, orgonistái, kántorai, valamint orgona szakos növendékek: Bartal Éva (H), Galla József (SK), Kovácsné Zsigmond Dóra (H), Solymos Márta (H), Stubendek László (SK), Süll Kinga (SK), Török Ferenc (SK) és Vadász Attila (H). Az Észak-komáromi Művészeti Iskola Kamarazenekari Mesterkurzusának résztvevői szintén részt vesznek a programban.

Komárom szlovákiai és magyarországi városrészeinek templomaiban egyaránt több értékes történelmi orgona található, így pl. az 1790-es években épített, rövid oktávos, két manuálos barokk hangszer Komárom-Szőnyben, vagy a Szent András templom 1864-ből való hárommanuálos, mechanikus Buckow-orgonája Észak-Komáromban. A legújabb hangszer a dél-komáromi Szent István templom függesztett pedálos Jáky-orgonája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.