Klasszikus

Bachra emlékeznek Komáromban

2005.07.13. 00:00
Ajánlom
Johann Sebastian Bach halálának 255. évfordulóján, 2005. július 28-án Észak- és Dél-Komárom tizenkét templomában szentmisék, istentiszteletek, különböző liturgiai alkalmak és koncertek keretében emlékeznek meg Bach egyházzenei munkásságáról.

A megemlékezés „vezérdallama” a „Wer nur den lieben Gott lässt walten" kezdetű korál és a hozzá kapcsolódó korálelőjátékok (BWV 642, 647, 690, 691 vagy a 691a). A rendezvényen közreműködnek Komárom és környékének egyházzenészei, orgonistái, kántorai, valamint orgona szakos növendékek: Bartal Éva (H), Galla József (SK), Kovácsné Zsigmond Dóra (H), Solymos Márta (H), Stubendek László (SK), Süll Kinga (SK), Török Ferenc (SK) és Vadász Attila (H). Az Észak-komáromi Művészeti Iskola Kamarazenekari Mesterkurzusának résztvevői szintén részt vesznek a programban.

Komárom szlovákiai és magyarországi városrészeinek templomaiban egyaránt több értékes történelmi orgona található, így pl. az 1790-es években épített, rövid oktávos, két manuálos barokk hangszer Komárom-Szőnyben, vagy a Szent András templom 1864-ből való hárommanuálos, mechanikus Buckow-orgonája Észak-Komáromban. A legújabb hangszer a dél-komáromi Szent István templom függesztett pedálos Jáky-orgonája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.