Klasszikus

Bachtól a B-A-C-H-ig

2007.02.15. 00:00
Ajánlom
Karasszon Dezső orgonaművész, a zenetudományban és a protestáns liturgiában is jártas debreceni poeta doctus a tőle megszokott körültekintéssel készül, hogy bemutatkozzék a Művészetek Palotájában március 1-jén.

Már kiválasztotta azokat a műveket, amelyek – elképzelése szerint – leginkább megfelelnek a hangszer "személyiségének". Végiggondolta azt is, mely darabokkal tud a legtöbbet mondani a széksorokban majd helyet foglaló érdeklődőknek, és próbálgatja, kóstolgatja a 92 regiszter, 5 manuál és közel 7000 síp megszólalási lehetőségeit.

Megtapasztalja mi valósul meg a nézőtér különböző pontjain abból a hangzásból, amit ő a mechanikus, illetve az elektronikus játszóasztal mellett alakít ki. Eldönti, hol kell a Bach-triószonáta csellistájának, majd a Koloss István-mű ütőhangszeresének helyet foglalnia az optimális kamarazene-elhelyezkedéshez. Megbeszéli a karmesterrel, hogyan szólhat valóban versenyműként a tengeri balesetben fiatalon elhunyt Marco Bossi orgonakoncertje.

Csillognak az orgonasípok, félig nyitottak a zengőkamrák, a levegőben a várakozás izgalma. Próba van. Készülődés a március 1-jei hangversenyre a Művészetek Palotájában. Új muzsikus-egyéniség szelleme és keze formálja az „orgonák orgonáját”.

Ehhez és az év többi orgonakoncertjéhez internetes kvízjáték csatlakozik. A Müpa honlapján, a jobb alsó sarokban lévő aktuális plakát "Játssz velünk és légy a vendégünk" feliratára kattintva nyílnak meg a kérdések, ott olvashatók a "játékszabályok" is.

(2007. március 1. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Karasszon Dezső orgonaestje; Bach: C-dúr prelúdium, BWV 547; Wer nur den lieben Gott lässt walten - korálelőjáték, BWV 647; C-dúr fúga, BWV 547; g-moll szonáta, BWV 1029; Koloss István: Sententiae supra B-A-C-H orgonára és ütőhangszerekre; Bossi: a-moll orgonaverseny, op. 100, km.: Karasszon Dénes (cselló), Fábry Boglárka (ütőhangszerek), Danubia Szimfonikus Zenekar, vez.: Héja Domonkos)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.