Klasszikus

Bachtól Harry Potterig

2007.10.06. 00:00
Ajánlom
"Határsértő" hangversenyre készül Varnus Xaver Európa legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcai templomban, 2007. október 28-án.

A művész - akinek februárban megjelent CD-je a maga dupla platinájával a világ komolyzenei hanglemezpiacán történelmet csinált - a művek kiválasztásánál ugyanis minden eddigi határon túlment. "A saját hatáskörömben megszüntettem azt a XX. századi, porlepte zenetörténészektől származó, önkényes kategóriát, hogy komolyzene és könnyűzene. Véleményem szerint csak jó zene van, és rossz zene.

Bach, aki a lipcsei Tamás-templomban az emberi civilizáció legmélyebb zenedrámáit, a passiókat mutatta be, péntekenként a templom főkapujától 50 méterre lévő Zimmermann-féle kávéházban könnyed szvitmuzsikával, vagyis az akkori kor diszkózenéjével mulattatta a város aranyifjait. Száz évvel később Liszt Ferenc, akire zenetörténészek egy szemforgató része csak úgy óhajt emlékezni, mint szentéletű abbéra, miután két részre osztotta Európa hölgyközönségét, azokra, akik már voltak a szeretői, és azokra, akik majd lesznek, leült koncertjein a zongorához, és a kor legdivatosabb, mindenki által ismert operadallamaira és keringőire rögtönzött parafrázisokat. Mai értelemben vett komolyzenét alig játszott hangversenyein.

Az októberi zsinagóga-hangverseny címe is roppant szélsőségekről árulkodik tehát: Bachtól Harry Potterig. Helyet kap benne a Lipcsei Kántor egyik lenyűgöző súlyú és méretű "orgona-szimfóniája", a h-moll prelúdium és fúga, Beethoven Ötödik szimfóniája, mely döbbenetesen újszerű orgonán, Debussy Holdfénye, Hacsaturján ősbarbár Kardtánca, majd egy hirtelen stílusváltással eljátszuk a Csillagok háborúja és a Harry Potter című filmek kísérőzenéjéből készült, monumentális szvitet. Más-más korból származnak e zenék, de van egy közös tulajdonságuk: mindegyik gyönyörű muzsika." - nyilatkozta a művész.

(2007. október 28. 20:00 Dohány utcai zsinagóga (Budapest) -
Bachtól Harry Potterig - Varnus Xaver (orgona) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.