Klasszikus

Bachtól Harry Potterig

2007.10.06. 00:00
Ajánlom
"Határsértő" hangversenyre készül Varnus Xaver Európa legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcai templomban, 2007. október 28-án.

A művész - akinek februárban megjelent CD-je a maga dupla platinájával a világ komolyzenei hanglemezpiacán történelmet csinált - a művek kiválasztásánál ugyanis minden eddigi határon túlment. "A saját hatáskörömben megszüntettem azt a XX. századi, porlepte zenetörténészektől származó, önkényes kategóriát, hogy komolyzene és könnyűzene. Véleményem szerint csak jó zene van, és rossz zene.

Bach, aki a lipcsei Tamás-templomban az emberi civilizáció legmélyebb zenedrámáit, a passiókat mutatta be, péntekenként a templom főkapujától 50 méterre lévő Zimmermann-féle kávéházban könnyed szvitmuzsikával, vagyis az akkori kor diszkózenéjével mulattatta a város aranyifjait. Száz évvel később Liszt Ferenc, akire zenetörténészek egy szemforgató része csak úgy óhajt emlékezni, mint szentéletű abbéra, miután két részre osztotta Európa hölgyközönségét, azokra, akik már voltak a szeretői, és azokra, akik majd lesznek, leült koncertjein a zongorához, és a kor legdivatosabb, mindenki által ismert operadallamaira és keringőire rögtönzött parafrázisokat. Mai értelemben vett komolyzenét alig játszott hangversenyein.

Az októberi zsinagóga-hangverseny címe is roppant szélsőségekről árulkodik tehát: Bachtól Harry Potterig. Helyet kap benne a Lipcsei Kántor egyik lenyűgöző súlyú és méretű "orgona-szimfóniája", a h-moll prelúdium és fúga, Beethoven Ötödik szimfóniája, mely döbbenetesen újszerű orgonán, Debussy Holdfénye, Hacsaturján ősbarbár Kardtánca, majd egy hirtelen stílusváltással eljátszuk a Csillagok háborúja és a Harry Potter című filmek kísérőzenéjéből készült, monumentális szvitet. Más-más korból származnak e zenék, de van egy közös tulajdonságuk: mindegyik gyönyörű muzsika." - nyilatkozta a művész.

(2007. október 28. 20:00 Dohány utcai zsinagóga (Budapest) -
Bachtól Harry Potterig - Varnus Xaver (orgona) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.