Klasszikus

Bachtól Kodályig szól a muzsika

2008.04.02. 00:00
Ajánlom
A főszervező Pécsi Kulturális Központ kitűnő programokat kínál a komolyzene iránt érdeklődőknek a Pécsi Tavaszi Fesztivál utolsó napjaiban. Bach, Schubert és Kodály műveinek jut a főszerep, a Budapesti Vonósok, valamint kiváló pécsi kórusok tolmácsolásában, de Kodály munkásságának köszönhetően a népzene is helyet kap a programban.

A koncertek sora stílszerűen a "tiszta forrás" és a komolyzene találkozásával kezdődött. Március 29-i műsorukon a Muzsikás együttes tagjai a pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Férfikarával és a Mecsek Nőikarral közösen Kodály-esten szólaltatták meg a zeneszerző népzenei ihletésű műveit, valamint a darabok kiindulópontját képező népzenei hagyományt. Kodály gyűjtései során a Kárpát-medence számos vidékét bejárta, s eljutott a bukovinai székely falvakba is. Bár Moldvában nem készített felvételeket, ezúttal az ottani csángók eredeti népdalai is megszólalnak, a diószéni születésű Petrás Mária jóvoltából.

A folklorizmust a romantika követi a koncertnaptárban. Franz Schubert kamaraműveiból állították össze műsorukat a Budapesti Vonósok kiváló muzsikusai (Bánfalvi Béla, Papp Györgyi, Ludmány Emil, Botvay Károly és Oláh Miklós), melynek a "Schubertiada" címet adták. Az április 2-án hallható koncerten a B-dúr vonóstrió, az a-moll vonósnégyes, valamint a C-dúr vonósötös csendül fel.

A kamarakoncertet április 3-án egy nagyobb léptékű vállalkozás, Bach h-moll miséjének megszólaltatása követi. A grandiózus, két évtizednyi munka nyomán megszülető kétórás mű méltán tartozik a barokk egyházi zene kiemelkedő darabjai közé. Stílushű, a régizenei játékmódnak megfelelő előadásáról Kamp Salamon karmester, a Budapesti Vonósok, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus gondoskodik. Szólót énekel Zádori Mária, Meláth Andrea, Megyesi Zoltán és Cser Péter. A március 7-én, a Zeneakadémián ezzel az apparátussal már bemutatott mű ezúttal a Pécsi Bazilika falai között hangzik el.

A komolyzenei koncertek sora a befejezéssel visszakanyarodik Kodály művészetéhez: a Bartók- és Kodály-műhely Pécsi Kórusokkal címet viselő ötnapos esemény zárásaként a két mester műveiben és azok hiteles előadásmódjában elmélyülő vendégkarnagyok vezénylik a város országosan elismert kórusait, a Palatinus Szálló Bartók-termében rendezett gálakoncerten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.