Klasszikus

Bachtól Kodályig szól a muzsika

2008.04.02. 00:00
Ajánlom
A főszervező Pécsi Kulturális Központ kitűnő programokat kínál a komolyzene iránt érdeklődőknek a Pécsi Tavaszi Fesztivál utolsó napjaiban. Bach, Schubert és Kodály műveinek jut a főszerep, a Budapesti Vonósok, valamint kiváló pécsi kórusok tolmácsolásában, de Kodály munkásságának köszönhetően a népzene is helyet kap a programban.

A koncertek sora stílszerűen a "tiszta forrás" és a komolyzene találkozásával kezdődött. Március 29-i műsorukon a Muzsikás együttes tagjai a pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Férfikarával és a Mecsek Nőikarral közösen Kodály-esten szólaltatták meg a zeneszerző népzenei ihletésű műveit, valamint a darabok kiindulópontját képező népzenei hagyományt. Kodály gyűjtései során a Kárpát-medence számos vidékét bejárta, s eljutott a bukovinai székely falvakba is. Bár Moldvában nem készített felvételeket, ezúttal az ottani csángók eredeti népdalai is megszólalnak, a diószéni születésű Petrás Mária jóvoltából.

A folklorizmust a romantika követi a koncertnaptárban. Franz Schubert kamaraműveiból állították össze műsorukat a Budapesti Vonósok kiváló muzsikusai (Bánfalvi Béla, Papp Györgyi, Ludmány Emil, Botvay Károly és Oláh Miklós), melynek a "Schubertiada" címet adták. Az április 2-án hallható koncerten a B-dúr vonóstrió, az a-moll vonósnégyes, valamint a C-dúr vonósötös csendül fel.

A kamarakoncertet április 3-án egy nagyobb léptékű vállalkozás, Bach h-moll miséjének megszólaltatása követi. A grandiózus, két évtizednyi munka nyomán megszülető kétórás mű méltán tartozik a barokk egyházi zene kiemelkedő darabjai közé. Stílushű, a régizenei játékmódnak megfelelő előadásáról Kamp Salamon karmester, a Budapesti Vonósok, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus gondoskodik. Szólót énekel Zádori Mária, Meláth Andrea, Megyesi Zoltán és Cser Péter. A március 7-én, a Zeneakadémián ezzel az apparátussal már bemutatott mű ezúttal a Pécsi Bazilika falai között hangzik el.

A komolyzenei koncertek sora a befejezéssel visszakanyarodik Kodály művészetéhez: a Bartók- és Kodály-műhely Pécsi Kórusokkal címet viselő ötnapos esemény zárásaként a két mester műveiben és azok hiteles előadásmódjában elmélyülő vendégkarnagyok vezénylik a város országosan elismert kórusait, a Palatinus Szálló Bartók-termében rendezett gálakoncerten.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.