Klasszikus

Bajban a Filharmóniai Társaság Zenekara: ígéret van, pénz nincs

2005.05.19. 00:00
Ajánlom
A tegnapi nap folyamán kaptuk meg Melis Béla, a Budapesti Filharmóniai Társaság választmányi elnökének levelét, amelyben az ország legrégebben működő szimfonikus zenekarának válságos helyzetét ismerteti. A levelet az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

Az utóbbi öt évben a Társaság minden esetben az adott év januárja és márciusa között rendszeresen pályázat útján az NKA miniszteri keretéből megkapta éves költségvetési támogatásának legalább a felét. A második részletet a Nemzeti Kulturális Alap mindig augusztus hónap végén utalta át a BFT folyószámlájára. Ez a zenekar folyamatos működését és programjainak tervezhetőségét lehetővé tevő rendszer 1996. óta Magyar Bálint akkori kulturális miniszter jóvoltából lépett életbe. Ennek köszönhetően az 1994-ben a közvetlen állami támogatás megszűnte következtében kialakult -a sajtóban is nagy visszhangot kiváltó- válságos helyzet megoldása óta, zenekarunk minden évadban maradéktalanul teljesítette vállalt hangversenyeit. A magas színvonalnak és a rendezett működésnek köszönhetően mára a három operaházi bérletsorozatban közel két és félezer állandó bérlőnk van, hangversenyeink (évente 15 alkalommal) rendszeresen közel 100%-os nézettség mellett kerülnek előadásra.

Az 1853-óta egyesületi (társasági) formában működő zenekar 2003. november 20-án ünnepelte fennállásának másfél évszázados jubileumát, mely alkalmából Hiller István akkori kulturális miniszter ünnepi beszédében maximális támogatásáról biztosította a Társaságot. Ennek köszönhetően 2004. évben 65 millió forint miniszteri támogatás állt rendelkezésünkre, mely egyrészt közvetlenül az NKA miniszteri keretéből (15 millió forint), másrészt a frissen –egyes zenei testületek állami támogatására- létrehozott Konszolidációs Keretből származott. Ez utóbbi keret ismertetését szolgáló 2004. májusi minisztériumi sajtótájékoztatón a Budapesti Filharmóniai Társaság 50 millió forintos támogatásáról értesülhettünk, melynek pénzügyi forrása számunkra továbbra is az NKA miniszteri kerete. (Az előírásnak megfelelően a felhasznált összegről ez év januárjában maradéktalanul elszámoltunk.) Itt hangzott el az is, hogy jövőbeli támogatásunkat is e keret hivatott megoldani.

Az új helyzetnek megfelelően Hiller István Miniszter úrnak írt 2004. októberi levelemben jeleztem, hogy –megértve a tárca anyagi helyzetét- a 2005-ös évre a Konszolidációs Keretből már tavaly is rendelkezésünkre álló 50 millió forint összeg biztosítását kérjük hangversenyeink terv szerinti megvalósításához. Levelemre karácsony előtt kaptam választ, melyben a támogatási szándékot megerősítették, de türelmünket kérték. Március elején időpontot kértem a közben kinevezett Bozóki András miniszter úrtól arra, hogy –a gyakorlatnak megfelelően- személyesen megismertethessem vele másfél évszázados testületünk finanszírozási gyakorlatát. A titkárságtól kapott információm szerint erre –miniszter úr elfoglaltsága miatt- belátható határidőn belül nem kerülhetett sor. Így március a 16-án írt levelemben tájékoztattam őt a Társaság további működését érintő létfontosságú tudnivalókról. Erre a levélre sem kaptam a mai napig választ… A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában a Zenei és a Művészeti Főosztály vezetőivel telefonon keresztül tartottam a kapcsolatot. Így jutottam ahhoz az információhoz, hogy a Miniszteri Keret és a Konszolidációs Keret elosztására május 9-én kerül sor, s a Budapesti Filharmóniai Társaságot 50 millió forint támogatásra terjesztették elő.

Május 10-én ért minket a döbbenetes hír, hogy az előterjesztett összeg a miniszteri keretben nem áll rendelkezésre, így az előző napi helyzet szerint a Társaság számára nem jutott pénz. Ugyanekkor arról is értesültünk, hogy megpróbálnak 30 millió forintot valami más forrásból előteremteni számunkra. Ennek eredményéről május 16-ig nem értesültünk. Ezek a hírek azért is okoztak óriási meglepetést, mert ebben az évadban kaptuk meg a Főváros legrangosabb elismerését, a PRO URBE DÍJAT, valamint vezető karmesterünk -Rico Saccani- a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjében részesült –többek között- a Társaságért végzett munkájáért. A helyzetet az teszi rendkívül súlyossá, hogy az Operaház május 23-tól kezdi a bérletek árusítását, amelybe három, 15 év óta ismételten meghirdetésre kerülő sorozatunk is beletartozik, melyekre pillanatnyilag nincs fedezet. Két és félezer bérlő és a Társaság tekintélyének megőrzése érdekében levélben illetve a médiumokon keresztül értesítjük bérlőinket a bérletváltás időpontjának június 6-tól 9-ig történő megváltoztatásáról. Az addig rendelkezésünkre álló idő alatt kell tisztáznunk a megtervezett és leegyeztetett sorozatok megvalósításinak lehetőségét.

Jelenleg három lehetőség áll előttünk:

1./ Amennyiben nem áll rendelkezésünkre minisztériumi támogatás, be kell szüntetnünk sikeresen működő saját bérletsorozatainkat, kockáztatva az utóbbi 15 év alatt tisztességes színvonalú művészi munkával magunkhoz kötött közönségünk elvesztését.

2./ Amennyiben a pillanatnyilag csak lehetőségként felmerülő 30 millió forint állhat rendelkezésünkre, a meghirdetett bérleti előadások számát kell csökkentenünk, mely eredményeként a jelentős számú bérlőnket veszíthetjük el

3./ A legkedvezőbb megoldásként rendelkezésünkre bocsátott 50 milliós eredetileg ígért támogatás esetén tudjuk csak maradéktalanul teljesíteni az idei évre vállalt kötelezettségeinket. Ebbe az összegbe beletartozik a zenekar tagjai január óta ki nem fizetett honoráriumának visszamenőleges kiegyenlítése is.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Magyarország első, a hazai zenekari hangversenykultúrát megteremtő és folyamatosan ma is magas színvonalon művelő együttese, melynek a hagyományok szerinti működését az az intézmény hivatott elősegíteni, melynek célja éppen a zenei örökség megőrzése, s ez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

Melis Béla, a BFT választmányi elnöke

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.