Klasszikus

Balassi Bálint-év extrákkal

2004.07.20. 00:00
Ajánlom
Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából az idei Művészetek Völgye fesztiválon és a Szigeten is programokkal idézik meg a költőt s korát. A februárban meghirdetett emlékévet ősszel ünnepi hangverseny zárja a Nemzetiben.

Az idei Balassi-év központi rendezvényeit, a Millenárison már lezajlott Reneszánsz Fesztivált, a Művészetek Völgyében július 23. és augusztus 1. között, valamint a Sziget Fesztivál reneszánsz sátrában augusztus 4–11. között látható programokat, továbbá a Nemzeti Színházba november 5-ére meghirdetett ünnepi hangversenyt a Hungarofest Kht. szervezi, összesen 23 millió forintból – tudtuk meg Gárdos Bernadett programigazgatótól. A Balassi-év teljes költségvetése százmillió forint.

2003-ban fogadták el a Magyar Köztársaság Nemzeti Emlékezet Programját, s a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) ugyanebben az évben hozta létre a Nemzeti Évfordulók Titkárságát, amely koordinátorként vesz részt a programok lebonyolításában. A Magyar Millennium, Kossuth Lajos és Deák Ferenc születésének 200., valamint a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300. évfordulója után az idei év Balassié. A Művészetek Völgye idején a taliándörögdi lankákon íjászati bemutatót, költészeti versenyt, palotajátékokat, lovagi tornát és régi zenei koncerteket rendeznek, a Sziget időutazó sátrában pedig haditornát és korabeli színielőadást láthat, valamint reneszánsz táncházban vehet részt a közönség. A Balassi Bálint-vándorkiállítás a nyár folyamán Esztergomból Egerbe, majd Sárospatakra költözik, ősszel pedig a lengyelországi Krosnóba és Krakkóba, végül pedig Pozsonyba. Az NKÖM összesen harmincmillió forintot osztott szét az évfordulóval kapcsolatban beadott 276 pályázat közül 113-ra – mondta el lapunknak Dér Dezső, a Nemzeti Évfordulók Titkárságának vezetője.

Zene Balassi nevére

A kulturális minisztérium és a Matáv Szimfonikus Zenekar – a Balassi Emlékév alkalmából – januárban zeneszerzői pályázatot hirdetett, amelyre a június 30-ai határidőig tizenegyen jelentkeztek – tájékoztatott Bolvári-Takács Gábor, a Matáv Szimfonikusok ügyvezető igazgatója. A pályázatokat értékelő zsűri munkájában Ligeti András karmester, zeneigazgató; Alföldy-Boruss István, a Bartók rádió főszerkesztője; Devich János gordonkaművész, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke; Igric György, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatója és Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző vett részt. Egyhangú döntésük alapján a pályázat kétmillió forintos fődíját Tallér Zsófia Balassi Bálint nevére – Újreneszánsz zenekari fantázia szoprán hangra, Balassi Bálint verseire című műve nyerte. A félórás mű ősbemutatóját – Boross Csilla énekművész és a Matáv Szimfonikusok előadásában, Ligeti András vezényletével – november 5-én rendezik a Nemzeti Színházban.

Tallér Zsófia tíz éve diplomázott a Zeneakadémián, ahol jelenleg tanársegéd, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa és a Novus Kávéház Zenei Műhely alapító tagja. Kérdésünkre elmondta, évek óta foglalkoztatják a szakrális témák, Zsótér Sándorral és Mundruczó Kornéllal közös legutóbbi munkái is ehhez kapcsolódtak, így örömmel fogadta a Balassi-pályázatot. "Nagyon szép verssorai vannak a szellem hatalmáról, s ezekből kiindulva próbáltam megfogalmazni ebben a zenei időutazásban, hogy mit gondolok a reneszánszról" – mondja Tallér Zsófia. A Matáv Szimfonikusokkal nem ez lesz az első közös munkája: a 2002/2003-as évadban, a zenekar ifjúsági bérletsorozatában ősbemutatóként hangzott el A sárga gólya című, kínai mesére írt kompozíciója.

A Júlia-szerelemről

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tárlatán egy tál eper várja a látogatót, amott Júlia áll, úgy, ahogyan Balassi Bálintot megigézhette, karcsún, szelíden. Viseletét egy kályha oromdísze alapján rekonstruálták. Vaskos Biblia őrzi Balassi Andrásnak, a költő nagybátyjának bejegyzését, a költő születésének dátumát, 1554-et. A tárlat középpontjában Ungnád Kristófné Losonczi Anna, a költemények Júliája áll. Balassi az Anna-versekkel hódolt a férjes asszonynak, majd a megözvegyült asszonynál a Júlia-ciklus remekeivel remélt megnyugvást. Ez a szerelem érlelte nagy lírikussá. A reneszánsz költő szerelmi líráját a szent és a profán ötvözete teszi ma is izgalmassá.

Láthatunk egy látképet Zólyomról, ahol a költő született. Vitrin őrzi Tinódi Lantos Sebestyén Crónikáját és Battista XVI. századi példatárát is a tengeri szörnyekkel. Itt a keszkenő két Balassi-strófával kihímezve, amely az 1633-as marosvásárhelyi házasságtörési peranyagban maradt fenn. Amikor Losonczi Anna úgy döntött, máshoz megy férjhez, Balassi az esküvő napján Lengyelország felé vette útját. S újra a "Világbíró szerelemnek győzhetetlen nagy hatalmá"-t érezte. Dembno várában Wesselényiné Szárkándy Anna ejti rabul a költőt. Ebből születnek a Célia-versek. De ez már egy másik történet, másik kiállítás.
Az Áldott szép Julia című tárlat december 31-éig tekinthető meg a PIM-ben.

2005-06 évfordulói

A Nemzeti Emlékezet Programjának emlékév-listáján Balassit követően József Attila, Batthyány Lajos, Kazinczy Ferenc és Erkel Ferenc születésének, Mátyás király trónra lépésének, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének és vérbe fojtásának évfordulója szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.