Klasszikus

Balassi év kezdődik

2004.01.22. 00:00
Ajánlom
Idén ünnepeljük a költő Balassi Bálint (1554-1594) születésének 450. évfordulóját. A Balassi Bálint Intézet a kor zenéjét idéző művészeti, bor- és gasztronómiai fesztiválok, színházi estek, valamint Balassi életének fontosabb állomásaihoz kapcsolódó emléktúrával, és a hozzá kapcsolódó útikönyvvel készül a Balassi Bálint Emlékév méltó megünneplésére.

A Balassi év intézetbeli, mai, a Magyar Kultúra Napján tartandó megnyitó ünnepségét Magyar Bálint oktatási miniszter, valamint Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának minisztere nyitja meg, a megnyitón részt vesz Kosáry Domokos akadémikus, az MTA volt elnöke is.

Az egész napos program során az érdeklődők kerekasztal-beszélgetést, valamint előadásokat hallgathatnak a Balassi korabeli harcmodorról és fegyverekről, egyúttal koridéző borkóstoló részesei lehetnek. Sor kerül a "Magyarország 1000 éve a térképeken" című kiállítás megnyitójára illetve a Balassi rajzpályázat eredményhirdetésére és díjátadására. A Musica Historica és a Wataridori Színkör a Szép Magyar Komédiából ad elő részleteket, majd az Excanto Együttes régizenei koncertje következik.

Az ingyenesen látogatható programokra a Balassi Bálint Intézet (1016 Budapest, Somlói út 51.) szeretettel vár minden érdeklődőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.