Klasszikus

Balázs János Chopin-estje

2010.04.16. 20:44
Ajánlom
Utolsó állomásához érkezik a zongoraművész országos Chopin-sorozata, amely során a lengyel zeneszerző művei csendültek fel. A gálakoncertre április 23-án, este fél nyolctól kerül sor a Francia Intézetben.

2009 októberében indult útjára az a tizenhét koncertből álló sorozat, amely során az ifjú zongoraművész Chopin összes zongora-, kamara- és versenyművét mutatta be az ország minden szegletében. A lengyel zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeket a Lengyel Intézet támogatta.

Balázs János zongoraművész 1988 szeptember 19-én született zenész családba. Első tanára édesapja volt (aki szintén zongoraművész), majd a Járdányi Pál Zeneiskolában Hornyánszkyné Becht Erika irányításával folytatta zongoratanulmányait. Pár hónap tanulás után, kilenc évesen I. díjat és számos különdíjat nyert a Nyíregyházi Országos Zongoraversenyen.  

2002-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségű Gyermekek Osztályába. 2004-ben megnyerte a Baden-Badenben megrendezett Nemzetközi Cziffra György Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb résztvevő.

A 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen a zsűri egyöntetű döntése alapján első díjat nyert, ezzel minden idők legfiatalabb Liszt-verseny győztese lett. Ebben az évben készült el első szóló lemeze is a BMC gondozásában, továbbá megnyerte a Nemzetközi Lions Zongoraversenyt is.

Repertoárja a barokk zenétől a romantikus zenén át egészen a 20. századig terjed. Részt vett Dmitrij Baskirov, Noel Flores, Marian Lapsansky, Frankl Peter, Vásáry Tamás, és Bogányi Gergely mesterkurzusain is.

Balázs János Chopin-estje

2010. április 23. 19:30

Francia Intézet

Chopin: Polonéz-fantázia, op. 61; b-moll szonáta, op. 35; f-moll fantázia, op. 49; h-moll szonáta, op. 58

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.