Klasszikus

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

2020.03.29. 15:45
Ajánlom
A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.

Mivel töltöd most az időd?

Az elmúlt hetek történései tulajdonképpen a szakmai életemben semmilyen változást nem hoztak. Szerencse, hogy az én munkám otthon, gyakorlással, zenehallgatással, azok kidolgozásával teljesíthető. Mivel több koncertemet és kötelezettségemet lemondták, nagyobb körülöttem a nyugalom, és vannak extra órák, amelyek eddig nem voltak jelen hétköznapjaimban. Ezenkívül pedig sok elmaradást, ház körüli teendőt sikerült bepótolnom, valamint egyik kedvenc hobbimnak, a gasztronómiának is tudok adózni.

Volt időm felhívni számomra fontos embereket és anélkül tudtunk beszélgetni, hogy sietni kellett volna bárhova is. Rég éreztem azt, hogy ennyi minden belefér egy napba.

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

A művészlét egy életforma, és talán a szólisták a legmagányosabbak e téren, hiszen a gyakorlás, az utazások és megannyi teendő egyedül, egy helyben zajlik. Számomra a jelenlegi helyzet egyáltalán nem okozott bezártságérzetet. Természetesen engem is megérintett lelkileg a világon végigsöprő járvány és sok koncertem is elmarad, de most a legfontosabb talán az, hogy átértékeljük magunkba az élet valódi csodáit, létezésünk értelmét, saját utunkat és életcéljainkat. Ezek adnak örömöt és igaz hitet veszélyhelyzetben és ideális állapotban egyaránt.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre? Mi segíthet ebben a különleges helyzetben?

Fontos, hogy ne veszítsük el céljainkat, bizalmunkat a világba és az emberekbe és segítsünk ott, ahol tudunk, ki-ki a maga eszközeivel. Korunkban szinte mindenki érezte már azt az érzést, hogy nincs idő semmire, hogy mennyire felgyorsult a világ.

Talán most a kényszerleállás segít mindannyiunknak utat teremteni önmagunkhoz és tisztább képet ad a „hogyan tovább” kérdésére.

A járvány előbb vagy utóbb véget ér és hiszem, hogy minden embernek fontos feladata van. Készüljünk elő azokra a csodákra, melyet az élet tartogat számunkra. 

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécképen Balázs János. Fotó: Kleb Attila / Cziffra Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Fidelio Tours

Egy polgári életforma szellemi lenyomatai - Baján kalandozik a Partitúra

„Ahogy a Duna-parton, a leszakadó, agyagos parton látod, hogy mikor van áradás, mikor van agyagos lerakódás, ebben a házban is így, 150-200 esztendő óta hol fellobbant az olajmécs, hol elhalványult, majd újratöltődött…” Ifj. Éber Sándor írta ezt a családi házukról. Bajai festőművész dinasztia az övék. Ma az Éber-emlékházban őrzik id. Éber Sándor és két gyermeke, Sándor és Anna hagyatékát: festményeken, rajzokon, szobrokon kívül a család hely- és irodalomtörténeti dokumentumait, és bácskai, sárközi néprajzi, népművészeti tárgyakat is. Itt is forgatott a Partitúra stábja. A bajai műsor október 24-én, szombaton, a szokásos időben, 14.30-kor látható a Duna tévén.
Tánc

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.