Klasszikus

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

2020.03.29. 15:45
Ajánlom
A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.

Mivel töltöd most az időd?

Az elmúlt hetek történései tulajdonképpen a szakmai életemben semmilyen változást nem hoztak. Szerencse, hogy az én munkám otthon, gyakorlással, zenehallgatással, azok kidolgozásával teljesíthető. Mivel több koncertemet és kötelezettségemet lemondták, nagyobb körülöttem a nyugalom, és vannak extra órák, amelyek eddig nem voltak jelen hétköznapjaimban. Ezenkívül pedig sok elmaradást, ház körüli teendőt sikerült bepótolnom, valamint egyik kedvenc hobbimnak, a gasztronómiának is tudok adózni.

Volt időm felhívni számomra fontos embereket és anélkül tudtunk beszélgetni, hogy sietni kellett volna bárhova is. Rég éreztem azt, hogy ennyi minden belefér egy napba.

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

A művészlét egy életforma, és talán a szólisták a legmagányosabbak e téren, hiszen a gyakorlás, az utazások és megannyi teendő egyedül, egy helyben zajlik. Számomra a jelenlegi helyzet egyáltalán nem okozott bezártságérzetet. Természetesen engem is megérintett lelkileg a világon végigsöprő járvány és sok koncertem is elmarad, de most a legfontosabb talán az, hogy átértékeljük magunkba az élet valódi csodáit, létezésünk értelmét, saját utunkat és életcéljainkat. Ezek adnak örömöt és igaz hitet veszélyhelyzetben és ideális állapotban egyaránt.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre? Mi segíthet ebben a különleges helyzetben?

Fontos, hogy ne veszítsük el céljainkat, bizalmunkat a világba és az emberekbe és segítsünk ott, ahol tudunk, ki-ki a maga eszközeivel. Korunkban szinte mindenki érezte már azt az érzést, hogy nincs idő semmire, hogy mennyire felgyorsult a világ.

Talán most a kényszerleállás segít mindannyiunknak utat teremteni önmagunkhoz és tisztább képet ad a „hogyan tovább” kérdésére.

A járvány előbb vagy utóbb véget ér és hiszem, hogy minden embernek fontos feladata van. Készüljünk elő azokra a csodákra, melyet az élet tartogat számunkra. 

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécképen Balázs János. Fotó: Kleb Attila / Cziffra Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.