Klasszikus

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

2020.03.29. 15:45
Ajánlom
A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.

Mivel töltöd most az időd?

Az elmúlt hetek történései tulajdonképpen a szakmai életemben semmilyen változást nem hoztak. Szerencse, hogy az én munkám otthon, gyakorlással, zenehallgatással, azok kidolgozásával teljesíthető. Mivel több koncertemet és kötelezettségemet lemondták, nagyobb körülöttem a nyugalom, és vannak extra órák, amelyek eddig nem voltak jelen hétköznapjaimban. Ezenkívül pedig sok elmaradást, ház körüli teendőt sikerült bepótolnom, valamint egyik kedvenc hobbimnak, a gasztronómiának is tudok adózni.

Volt időm felhívni számomra fontos embereket és anélkül tudtunk beszélgetni, hogy sietni kellett volna bárhova is. Rég éreztem azt, hogy ennyi minden belefér egy napba.

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

A művészlét egy életforma, és talán a szólisták a legmagányosabbak e téren, hiszen a gyakorlás, az utazások és megannyi teendő egyedül, egy helyben zajlik. Számomra a jelenlegi helyzet egyáltalán nem okozott bezártságérzetet. Természetesen engem is megérintett lelkileg a világon végigsöprő járvány és sok koncertem is elmarad, de most a legfontosabb talán az, hogy átértékeljük magunkba az élet valódi csodáit, létezésünk értelmét, saját utunkat és életcéljainkat. Ezek adnak örömöt és igaz hitet veszélyhelyzetben és ideális állapotban egyaránt.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre? Mi segíthet ebben a különleges helyzetben?

Fontos, hogy ne veszítsük el céljainkat, bizalmunkat a világba és az emberekbe és segítsünk ott, ahol tudunk, ki-ki a maga eszközeivel. Korunkban szinte mindenki érezte már azt az érzést, hogy nincs idő semmire, hogy mennyire felgyorsult a világ.

Talán most a kényszerleállás segít mindannyiunknak utat teremteni önmagunkhoz és tisztább képet ad a „hogyan tovább” kérdésére.

A járvány előbb vagy utóbb véget ér és hiszem, hogy minden embernek fontos feladata van. Készüljünk elő azokra a csodákra, melyet az élet tartogat számunkra. 

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécképen Balázs János. Fotó: Kleb Attila / Cziffra Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bartók és a tavasz – mindent egy új fesztiválról

Hogyan hat ránk Bartók Béla példaértékű kulturális öröksége 2021-ben, miben érhető tetten a zeneszerző szellemisége, és miért az ő nevét viseli a Müpa új, összművészeti fesztiválja? Hogy jön ide a világ végtelensége, hogyan kapcsolódhatunk össze Európa nagyvárosaival, és egyáltalán: mi az a Bartók Tavasz? Itt az ideje, hogy minden kiderüljön!
Klasszikus ajánló

Notte Magica – Online vetítés az Il Volo együttes és Plácido Domingo Három Tenor-emlékkoncertjéről

Luciano Pavarotti, José Carreras és Plácido Domingo legendás triója, a Három Tenor 1990. júliusában adta első koncertjét a római Caracalla termákban. 26 évvel később, 2016. nyarán a fiatal olasz tenor csillagokból álló, nemzetközi platinalemezes Il Volo együttes Plácido Domingo zenei rendezésében emlékkoncertet adott a 20. század egyik legkiemelkedőbb komolyzenei kezdeményezése előtt tisztelegve. A koncertről készült mozifilm május 1-2-án online elérhető.
Klasszikus ajánló

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok Brahms szimfónia-sorozata

Bogányi Tibor vezető karmester irányításával a pécsi zenekar több meghatározó zeneszerző munkásságát dolgozza fel évek óta, így például Bogányi Bruckner iránti rajongása magával ragadta a zenekart, de a közönséget is. Brahms szimfóniáinak sorában pedig most az F-dúr harmadik került be a május 6-i hangverseny műsorába. 19.00 órai kezdettel kapcsolódhatunk be az ingyenes élő közvetítésbe, a Kodály Központban Johannes Brahms III. (F-dúr) szimfóniája előtt Richard Strauss Az úrhatnám polgár című zenekari szvitje hangzik el.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Elmarad idén a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál - közölte a rendezvényt szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.
Klasszikus ajánló

Orientale lumen X – Ortodox Húsvét

Folytatódik a Szent Efrém Férfikar saját sorozata, az Orientale lumen. A nyolctagú énekegyüttes jubileumi sorozatának második koncertjét otthonról követheti a közönség, az ortodox húsvét ünnepén, május 2-án 19:30-tól az együttes Youtube-csatornáján.