Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

2024.05.23. 13:25
Ajánlom
A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.

Hagyományteremtő szándékkal adta át a Budapest Music Centerben megtartott ceremónián a Bartók Rádió a csatorna zenei díjait a hazai zenészeknek és együtteseknek értékőrző és -teremtő munkásságuk elismeréseképpen. Az újonnan létrehozott Bartók Rádió Zenei Díjjal a komolyzenei és a jazz szcéna legnagyobb alakjait tüntetik ki tizenegy kategóriában.

„Itt volt az ideje, hogy a Petőfi és a Dankó Zenei Díjai után a Bartók Rádió is átadhassa zenei elismeréseit – mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója –, nagyon örülünk a rangos díj megalapításának. Minden évben olyan zenei műhelyeket, előadó- és alkotóművészeket szeretnénk jutalmazni a komolyzene és a jazz területéről, akikkel nagyon szoros a kapcsolatunk, akiknek a felvételeit rendszeresen sugározzuk, akik gyakran megfordulnak a Bartók Rádió stúdiójában.”

A díjazottak

Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János vehette át. A Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja 16 éves kora óta rendszeres fellépője a hazai koncertéletnek, és a világ számos rangos hangversenytermében megfordul.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevhangszeresmuvesze_BalazsJanos_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131607.jpg

Balázs János a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év zenekara díjat a tavaly nyolcvanéves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kapta. Nyolc évtizedes fennállása alatt számtalan hazai és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV- és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. Értékőrző és kultúraápoló tevékenységet végez a magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevzenekara_MagyarRadioSzimfonikusZenekara_OlahVilmos_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131550.jpg

Oláh Vilmos a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év zenei eseménye a Bartók Rádió Zenei Díjátadónak otthont adó Budapest Music Center Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata lett. A 2023 májusában a világhírű zeneszerző, Ligeti György emlékére rendezett egyhetes koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságainak fellépésével valósult meg.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevzeneiesemenye_Ligeti100_GozLaszlo_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131550.jpg

Gőz László a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év karmestere díjat Fischer Iván kapta. A Kossuth-díjas karmester a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, emellett vendégkarmesterként a legrangosabb zenekarokkal dolgozik. Az utóbbi években zeneszerzőként is bemutatkozott művész tavaly a karmesterek nemzetközi toplistáján előkelő helyen szerepelt.

fischer-132558.jpg

Devich Márton átadja a Bartók Rádió Zene Díjat Fischer Ivánnak (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év zenei együttese a Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette, Artisjus-díjas Modern Art Orchestra lett. Magyarország leginnovatívabb bigbandjének tagjai a hazai jazz meghatározó alakjai. Az együttes rendszeresen dolgozik nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevzeneiegyuttese_ModernArtOrchestra_Fekete-KovacsKornel_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131551.jpg

Fekete Kovács Kornél a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év zeneszerzője elismerést a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész Dubrovay László vette át. A tavaly 80. születésnapját ünneplő zeneszerző szinte valamennyi műfajban alkotott, így operát, táncjátékot, zenekari, kamara-, szólóhangszeres, fúvószenekari, kórus-, illetve elektronikus és komputerzenei műveket is komponált. 1986-ban a Magyar Rádió által adományozott Kritikusok Díját vehette át, 1995-ben EARmusic című művével elnyerte a Magyar Rádió Nívódíját.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevzeneszerzoje_DubrovayLaszlo_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131550.jpg

Dubrovay László a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes, dalszerző számos műfaj, mások mellett a hazai jazz-zene meghatározó alkotója és a nemzetközi színtér közkedvelt előadója, valamint a Szakcsi Rádió csatornahangja.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevenekmuvesze_HarcsaVeronika_foto_MTI_MatheZoltan-131627.jpg

Harcsa Veronika a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Máthé Zoltán / MTI)

Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett a Budapest Kongresszusi Központban. Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a bicentenárium évében ismét műsorra tűzték a 100 évvel korábban született, azóta méltatlanul elfeledett nagyzenekari művet. Az estet a nemzetközileg elismert karmester, Káli Gábor vezényelte, közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Gyermekkórusa és a Honvéd Férfikar. A címszerepet László Boldizsár énekelte. A művet az 1923-as premier idején az egész magyarság ünnepelte, a Petőfi-megemlékezések között az egyik legjelentősebb esemény volt az új szimfónia előadása.

BartokRadioZeneiDijatado_Azevhangversenye_HubayJenoPetofi-szimfonia_KaliGabor_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131607.jpg

Káli Gábor a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Az év életműdíjasa kitüntetést Vásáry Tamás kapta. A Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester tavaly ünnepelte 90. születésnapját. A világhírű művész köszöntésére szervezett koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara élén Beethoven 9. szimfóniáját dirigálta. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója immár 85 éve van a színpadon.

BartokRadioZeneiDijatado_Azeveletmudijasa_VasaryTamas_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131608.jpg

Vásáry Tamás a Bartók Rádió Zenei Díj életműdíjának átvételekor (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

A közmédia két külön jazz díjat is átadott.

Babos jazz előadói díjban Ráduly Mihály részesült, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szaxofonművész a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként ismert. Az elismeréssel a Bartók Rádió a Liszt Ferenc- és eMeRTon-díjas dzsesszgitáros, Babos Gyula előtt tiszteleg, aki nemcsak gitárosként, hanem mint alkotóművész, zenekarvezető, és pedagógus is nagy hatású alakja volt a magyar zenei életnek.

BartokRadioZeneiDijatado_Babosjazzeloadoidij_RadulyMihaly_foto_MTI_SzigetvaryZsolt-131549.jpg

Ráduly Mihály a Bartók Rádió Zenei Díjjal (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Vukán György jazz alkotói díjat Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, tanszék-vezető egyetemi tanár, zeneszerző, muzsikus vehette át. A díjazott a jazz mellett a kortárs zenében és a népzenében is jártas, és mintegy félszáz színházi, televíziós és filmzene is fűződik a nevéhez. Az elismeréssel a Bartók Rádió Vukán György Erkel-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek, a Szomszédok című teleregény legendás főcímzenéje zongoraszólamát játszó zenészének állít emléket.

Binder Károly

Binder Károly (Fotó/Forrás: Hamarits Zsolt)

Az eseményen fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz Trió és a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész, az esten az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről is megemlékeztek.

Fejléckép: Balázs János, Harcsa Veronika és Fischer Iván a Bartók Rádió Zenei Díjjal (fotó/forrás: Szigetváry Zsolt és Máthé Zoltán / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.