Klasszikus

Balettel nyit a Dóm tér

2004.07.08. 00:00
Ajánlom
Ma este megkezdi 2004-es szezonját a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely az egyik legjelentősebb és legnívósabb nyári fesztivál, túl azon, hogy hosszú évtizedek óta nézők ezrei váltanak egy-egy estére jegyet. A szervezők közel hatvanezer vendéget várnak a tizenegy hazai és külföldi produkcióra.

A belvárosi Dóm téren álló színpad és nézőtér egyszersmind a legnagyobb Magyarországon - ebben a szezonban ehhez méltó gigantikus produkciókkal várják az érdeklődőket. Ma és holnap este a Szegedi Kortárs Balett Új világ című előadásával kezdődik az idei sorozat, Juronics Tamás koreográfiájának első része a tűz, a második a víz birodalmában játszódik az ajánló szerint. Úgy tudjuk, az előadáshoz egyedülálló színpadtechnika készül, a Dóm téri felépítménybe beillesztettek például egy hatalmas vizes medencét is - nyilvánvalóan a balett második részéhez. A darabban fellép a különleges énekhangjáról ismert művésznő, Ágens is, aki számos alternatív produkció mellett a Nemzeti Színházat megnyitó Az ember tragédiája című előadásban is szerepelt.

Hogy ez a vízi balett kapcsolatban van-e a szegedi nagyárvíz 125. évfordulójával, nem tudjuk, az viszont bizonyos, hogy ünnepi aktualitást ez ad a mostani szezonnak. A települést anno elöntő víz okozta kár meghaladta Szeged akkori lehetőségeit, és európai városok adakozásából lehetett csak újra felépíteni Szegedet. Tisztelgésként a jótékonyan segítő városok nevét viselik a Dóm téri nézőtér szektorai. A nagyárvíz 125. évfordulója alkalmából, valamint Magyarország uniós csatlakozásának köszöntésére a Szegedi Szabadtéri Játékok az árvíz utáni újjáépítést segítő európai városok egy-egy produkcióját tűzte műsorra ebben a szezonban.

Brüsszelt a Crystal Dance Academy társulatának Rockquiem című táncestje képviseli július 15-én. Ezután a Berlini Szimfonikusok érkeznek Szegedre, az ő koncertjük július 18-án hallgatható meg a Dóm téren. Olaszországból érkeznek a Nabucco című Verdi-opera szólistái - a bemutatót július 23-án tartják Kesselyák Gergely karmester rendezésében. Másnap operagálán lépnek fel a neves operaénekesek, 25-én pedig újra látható lesz a fantasztikus zenei élményt és izgalmas színházi kísérletet garantáló Nabucco. Úgy tudjuk, az előadásra minden eddiginél monumentálisabb díszletet terveztek az alkotók, legalábbis a Dóm tér történetében a legmagasabb építmény lesz - központi elemként egy tizenhárom méter magas lépcsővel. A Délmagyarország című helyi lapból tudható, hogy a tavalyi Aida-bemutató díszletéből mintegy harminc(!) tonnányi acélszerkezetet hasznosítanak a felépítésekor, a lépcső a zenekari árokból a Dóm rozettájáig vezet majd fel. Londont az ABBA együttes karriertörténetét feldolgozó show képviseli a szegedi seregszemlén, az Abbafever című koncert három ízben is műsoron szerepel. Johann Strauss nagyoperettjét bécsi művészek magyar nyelven adják elő, az Egy éj Velencében augusztus 6-án, 7-én és 8-án kerül bemutatásra. A rákövetkező hétvégén a szabadtéri esték párizsi hangulatban telnek, Jérome Savary: Zazou című, a 40-es évek francia sanzonjaira épülő darabját láthatja a közönség. Beethoven IX. szimfóniáját ajándékkoncertként játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melyen közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is. A Szabadtéri Játékok idei szezonja így tiszteleg hazánk uniós csatlakozása előtt. Az Európai Unió országainak dalait és táncait fűzi csokorba augusztus 20-án a SolidEUritas gála, míg az évadot augusztus 22-én az elmaradhatatlan, hagyományos Dómdixie Gála zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.