Klasszikus

Balkezesek zongorája

2010.03.23. 13:42
Ajánlom
Ravel és Hindemith balkezes zongoraversenyei után a hangszertechnika is megtette a nagy lépést: most már a balkezeseknek is építettek zongorát.

Losó Géza, a hangszert feltaláló muzsikus a Lipcse melletti Grosspösnában működő Julius Blüthner Zongoragyár Kft.-vel építetti meg legújabb találmányát, ami várhatóan májusban lesz kész. A csaknem 4 millió forintnak megfelelő, 15 ezer eurót érő hangszer mechanikája azonos az eddig megszokottakkal, de a billentyűzet tükörképe a hagyományosénak: a magasabb hangok a bal, a mélyebbek a jobb oldalon helyezkednek el.

Az 58 éves, balkezes zenész szerint a hasonló helyzetben lévők sokat szenvednek. Ötven éven át maga is fordítva játszott, de 2001-ben készíttetett magának egy hasonló zongorát a Blüthner Zongoragyárnál. "Balról zongorázni egészen más érzés - sokkal szenvedélyesebb és dinamikusabb" - vallja. Persze a fordított hangszerhez fordított kotta is dukál: Losó háromkötetes Zeneiskola balkezeseknek című kiadványában a felső, violinkulcsos és az alsó, basszus kulcsos sort is felcserélte. A muzsikus családban Budapesten született muzsikus saját pincéjében alakított ki egy nyomdát, hogy e különleges kottákat megfelelő példányszámban tudja sokszorosítani, mert lényegesnek tartja, hogy a gyerekek már kiskortól a megfelelő hangszeren és kottából tanuljanak.

lefthandpiano.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.