Klasszikus

Balkezesek zongorája

2010.03.23. 13:42
Ajánlom
Ravel és Hindemith balkezes zongoraversenyei után a hangszertechnika is megtette a nagy lépést: most már a balkezeseknek is építettek zongorát.

Losó Géza, a hangszert feltaláló muzsikus a Lipcse melletti Grosspösnában működő Julius Blüthner Zongoragyár Kft.-vel építetti meg legújabb találmányát, ami várhatóan májusban lesz kész. A csaknem 4 millió forintnak megfelelő, 15 ezer eurót érő hangszer mechanikája azonos az eddig megszokottakkal, de a billentyűzet tükörképe a hagyományosénak: a magasabb hangok a bal, a mélyebbek a jobb oldalon helyezkednek el.

Az 58 éves, balkezes zenész szerint a hasonló helyzetben lévők sokat szenvednek. Ötven éven át maga is fordítva játszott, de 2001-ben készíttetett magának egy hasonló zongorát a Blüthner Zongoragyárnál. "Balról zongorázni egészen más érzés - sokkal szenvedélyesebb és dinamikusabb" - vallja. Persze a fordított hangszerhez fordított kotta is dukál: Losó háromkötetes Zeneiskola balkezeseknek című kiadványában a felső, violinkulcsos és az alsó, basszus kulcsos sort is felcserélte. A muzsikus családban Budapesten született muzsikus saját pincéjében alakított ki egy nyomdát, hogy e különleges kottákat megfelelő példányszámban tudja sokszorosítani, mert lényegesnek tartja, hogy a gyerekek már kiskortól a megfelelő hangszeren és kottából tanuljanak.

lefthandpiano.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.