Klasszikus

Balog Alexandra romantikus zongoraestet ad a Zeneakadémián

2022.11.17. 15:10
Ajánlom
Az Altalena Zenei Közösség alapítója és művészeti vezetője, Balog Alexandra zongoraművész 2022 őszén szólózongoraesttel mutatkozik be a Zeneakadémia Solti termének színpadán. A közönség Chopin és Schubert műveit hallhatja egy különleges műsorszerkesztésben.

A hangverseny első felében válogatott impromptuk, valamint mazurkák szólalnak meg a zongoraművésznő legkedveltebbjei közül. Az impromptu a helyszínen rögtönzött zenei alkotás, pillanatnyi hangulatból született hangszeres darab volt a 19. században, amely Chopin munkásságára kiemelten jellemző. Schubert nyolc impromtuje közül három hangzik el – melyek mindegyike az Op. 142-es ciklusból való.

Ezt a sorozatot Schubert halála után adták ki, 1839-ben, a kiadó pedig Liszt Ferencnek dedikálta a műveket.

Mind a nyolc impromptut 1827-ben komponálta a zeneszerző, halála előtti évében. A műsor első felét Chopin mazurkái tagolják és színesítik.

A koncert második felében Schubert utolsó műve, a B-dúr zongoraszonáta szólal meg. A mű a zeneszerző utolsó kompozíciója nem sokkal halála előtt, 1828 őszén készült el. Az autográfból kiderül, hogy

Schubert az utolsó három szonátán (D 958, 959, 960) főként ebben az időszakban dolgozott, és ciklusként kívánta kiadni azokat.

Arról nincs biztos adatunk, hogy mikor kezdett el dolgozni a darabokon, de a vázlatok írásával meglehetősen hosszú ideig lehetett elfoglalva, valószínűleg azokban a hetekben, hónapokban, mielőtt 1828 szeptemberében bátyjához, Ferdinándhoz költözött. A művész általában nem őrizte meg darabjainak vázlatait, de valószínűleg költőbarátja, Franz Schober lakásából való kiköltözése után mégis szüksége volt rájuk a tisztességes másolatok elkészítéséhez. A szonáták azonban már csak Schubert halála után, 1839-ben jelentek meg, testvérének, Ferdinándnak köszönhetően.

Robert Schumann így méltatta Schubertet a Neue Zeitschrift für Musik című folyóiratában: „Schubert utolsó művei, a Szonáták, kiválóak és figyelemre méltóak. [...]

Mintha sohasem találnák végüket, sohasem lennének híján a folytatásnak, oldalról-oldalra hullámoznak, mindig zeneiek és lírikusak,

teli vannak dallal, olykor-olykor heves kitörésekkel megszakítva, amelyek hamarosan újra lecsillapodnak...”

Balog Alexandra zongoraestje
november 21. 19:00, Zeneakadémia, Solti terem

Chopin: a-moll mazurka Op. 17 No. 4
Franz Schubert: f-moll impromptu Op. 142 No. 1 D. 935

Chopin: g-moll mazurka Op. 24 No. 1

Franz Schubert: Asz-dúr impromptu Op. 90 No. 4 D. 899

Chopin: h-moll mazurka Op. 33 No. 4

Franz Schubert: f-moll impromptu Op. 142 No. 4 D. 935

Schubert: B-dúr szonáta D. 960

További információ és jegyvásárlási lehetőség a Zeneakadémia oldalán érhető el.

Fejléckép: Balog Alexandra (fotó/forrás: Schild Tamás / Altalena)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.