Klasszikus

Banda Ádám és Domonkos Máté Salföldön

2016.06.28. 17:18
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert hegedűművész a Káli-medencében második alkalommal megrendezett Salföldi Dalföld fesztiválon lép fel július 3-án Domonkos Máté gitárművésszel.

A Salföldi Dalföld életre hívásakor a Bíró-Gombos Alapítvány Kuratóriuma három műfajt határozott meg, amely által a tájra, a művészetekre és önmagára reflektálni képes közönséget szeretne kinevelni és kiszolgálni; ezek a jazz, a népzene és a komolyzene. Utóbbit képviseli idén a nemzetközileg is elismert hegedűművész Banda Ádám, és Domonkos Máté gitárművész, aki a koncert első felében Bach gitárinterpretációkat ad elő. Banda Ádám a koncert második felében Biber: Passacaglia a Rózsafüzér-szonátákból című művét játssza, majd Bach C-Dúr szólószonátáját (BWV 1005) hallhatjuk tőle. 

Banda Ádám

Banda Ádám

A C-dúr szólószonáta (BWV 1005) az 1720-ban írt hat szóló hegedűdarab egyike. Sei solo - a violino senza Basso accompagnato, azaz hat szóló basszus kíséret nélkül. Bach címadásában a basszus hiányának kiemelése árulkodó, mintha azt mondaná: korábban elképzelhetetlen technikát várok el a hegedűstől, olyat, amely nem igényli kísérőhangszer jelenlétét, és önamgában teljes zenei élményt nyújt. Sem Bach, sem pedig Banda Ádám nem elégszik meg azonban az öncélú technikával – a virtuozitás úgy a zeneszerző mind a hegedűművész kezében is csak eszköz, hogy kiemelje és díszítse a kristálytiszta dallamvázat, akkor is, ha épp egy szál vonóval szólal meg kettő – sőt, néha három szólam is.

kep-732x412

kep-732x412

A helyszínül szolgáló barokk templomocska (amit majdnem pontosan ötven évvel a Bach-szonáta megírása után, 1769-ben szentelték fel) befogadóképessége korlátozott, így érdemes a koncert előtt fél órával megérkezni.

A fesztiválon a Banda-Domonkos koncerten kívül is lesz miből válogatni: fellép Berecz András, Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, Bognár Szilvia és a Hungarian FolkEmbassy is.  További információ a http://dalfold.hu/ oldalon. 

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.