Klasszikus

Banda Ádám és Domonkos Máté Salföldön

2016.06.28. 17:18
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert hegedűművész a Káli-medencében második alkalommal megrendezett Salföldi Dalföld fesztiválon lép fel július 3-án Domonkos Máté gitárművésszel.

A Salföldi Dalföld életre hívásakor a Bíró-Gombos Alapítvány Kuratóriuma három műfajt határozott meg, amely által a tájra, a művészetekre és önmagára reflektálni képes közönséget szeretne kinevelni és kiszolgálni; ezek a jazz, a népzene és a komolyzene. Utóbbit képviseli idén a nemzetközileg is elismert hegedűművész Banda Ádám, és Domonkos Máté gitárművész, aki a koncert első felében Bach gitárinterpretációkat ad elő. Banda Ádám a koncert második felében Biber: Passacaglia a Rózsafüzér-szonátákból című művét játssza, majd Bach C-Dúr szólószonátáját (BWV 1005) hallhatjuk tőle. 

Banda Ádám

Banda Ádám

A C-dúr szólószonáta (BWV 1005) az 1720-ban írt hat szóló hegedűdarab egyike. Sei solo - a violino senza Basso accompagnato, azaz hat szóló basszus kíséret nélkül. Bach címadásában a basszus hiányának kiemelése árulkodó, mintha azt mondaná: korábban elképzelhetetlen technikát várok el a hegedűstől, olyat, amely nem igényli kísérőhangszer jelenlétét, és önamgában teljes zenei élményt nyújt. Sem Bach, sem pedig Banda Ádám nem elégszik meg azonban az öncélú technikával – a virtuozitás úgy a zeneszerző mind a hegedűművész kezében is csak eszköz, hogy kiemelje és díszítse a kristálytiszta dallamvázat, akkor is, ha épp egy szál vonóval szólal meg kettő – sőt, néha három szólam is.

kep-732x412

kep-732x412

A helyszínül szolgáló barokk templomocska (amit majdnem pontosan ötven évvel a Bach-szonáta megírása után, 1769-ben szentelték fel) befogadóképessége korlátozott, így érdemes a koncert előtt fél órával megérkezni.

A fesztiválon a Banda-Domonkos koncerten kívül is lesz miből válogatni: fellép Berecz András, Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, Bognár Szilvia és a Hungarian FolkEmbassy is.  További információ a http://dalfold.hu/ oldalon. 

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.