Klasszikus

Banda Ádám és Domonkos Máté Salföldön

2016.06.28. 17:18
Ajánlom
A nemzetközileg is elismert hegedűművész a Káli-medencében második alkalommal megrendezett Salföldi Dalföld fesztiválon lép fel július 3-án Domonkos Máté gitárművésszel.

A Salföldi Dalföld életre hívásakor a Bíró-Gombos Alapítvány Kuratóriuma három műfajt határozott meg, amely által a tájra, a művészetekre és önmagára reflektálni képes közönséget szeretne kinevelni és kiszolgálni; ezek a jazz, a népzene és a komolyzene. Utóbbit képviseli idén a nemzetközileg is elismert hegedűművész Banda Ádám, és Domonkos Máté gitárművész, aki a koncert első felében Bach gitárinterpretációkat ad elő. Banda Ádám a koncert második felében Biber: Passacaglia a Rózsafüzér-szonátákból című művét játssza, majd Bach C-Dúr szólószonátáját (BWV 1005) hallhatjuk tőle. 

Banda Ádám

Banda Ádám

A C-dúr szólószonáta (BWV 1005) az 1720-ban írt hat szóló hegedűdarab egyike. Sei solo - a violino senza Basso accompagnato, azaz hat szóló basszus kíséret nélkül. Bach címadásában a basszus hiányának kiemelése árulkodó, mintha azt mondaná: korábban elképzelhetetlen technikát várok el a hegedűstől, olyat, amely nem igényli kísérőhangszer jelenlétét, és önamgában teljes zenei élményt nyújt. Sem Bach, sem pedig Banda Ádám nem elégszik meg azonban az öncélú technikával – a virtuozitás úgy a zeneszerző mind a hegedűművész kezében is csak eszköz, hogy kiemelje és díszítse a kristálytiszta dallamvázat, akkor is, ha épp egy szál vonóval szólal meg kettő – sőt, néha három szólam is.

kep-732x412

kep-732x412

A helyszínül szolgáló barokk templomocska (amit majdnem pontosan ötven évvel a Bach-szonáta megírása után, 1769-ben szentelték fel) befogadóképessége korlátozott, így érdemes a koncert előtt fél órával megérkezni.

A fesztiválon a Banda-Domonkos koncerten kívül is lesz miből válogatni: fellép Berecz András, Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, Bognár Szilvia és a Hungarian FolkEmbassy is.  További információ a http://dalfold.hu/ oldalon. 

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.