Klasszikus

Bányai Miklós: "A Zeneakadémia önhibáján kívül került nehéz helyzetbe"

2011.06.24. 14:09
Ajánlom
Egy-két hónap múlva többféle stratégiát is letesz az asztalra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem anyagi helyzetének javítására Bányai Miklós miniszteri megbízott.

A miniszteri biztos kedden kezdte meg a munkát, és fő feladata a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukciójának felügyelete."Mint az Budai Gyula, az elszámoltatási kormánybiztos jelentéséből is kiderült, a Zeneakadémia nem azért került súlyos anyagi helyzetbe, mert vezetői felelőtlenül vagy rosszul gazdálkodtak, hanem azért, mert a korábbi oktatási kormányzat nem készítette elő megfelelőképpen a Liszt Ferenc téri épület felújítását és a projekt immár négyszáz napot csúszott" - mondta az MTI érdeklődésére szerdán Bányai Miklós, aki kedden átvette a rekonstrukciós munkálatok felügyeletét.

"Miközben az egyetemnek bérelnie kell-kellett egy épületet az Üllői úton, hogy oktatási feladatait ellássa, kiestek a bevételei. Ez az "olló" nyílt egyre nagyobbra, és ez, illetve a 228 millió forintos elvonás okozza, hogy ma mintegy 300 milliós hiánnyal küszködik az intézmény. A rám ruházott feladatot röviden úgy lehetne összefoglalnom: azt kell megakadályoznom, hogy a gyönyörű építkezésbe, amely a Zeneakadémia épületének felújítását jelenti, nehogy belehaljon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem" - fogalmazott a miniszteri megbízott.
Bányai Miklós hangsúlyozta: egy-két hónap múlva, miután kellően tájékozódott az egyetem működéséről, gondjairól, pénzügyi helyzetéről és lehetőségeiről, letesz a fenntartó minisztérium asztalára több stratégiai elképzelést is a helyzet megoldására. A stratégiát nyilván az intézmény vezetőségével együtt "kínlódják" majd ki. A kérdésre, hogy a Zeneakadémiához való "érkezése" jelenthet-e egyben átmeneti plusz anyagi támogatást az intézménynek a hiány csökkentéséhez, Bányai Miklós azt válaszolta, hogy "nem kapott munkájához ilyen jellegű biztatást".

A miniszteri megbízottnak egyébként komoly kötődése van a muzsikához. Az MTI-nek elárulta, hogy bár végzettsége szerint mérnök-közgazdász, nyolc évig csellózott és ma is nagyon szereti a zenét, tiszteli a zenészeket, mint "finom lelkű" embereket. "Húsz évvel ezelőtt egy teljesen más területen vállaltam menedzselési feladatokat, a vaskohászatban, miniszteri biztosként. Ott leépítésről volt szó. Most erősen különbözik a feladat: a Zeneakadémia esetében viszont egy gyönyörű építkezésről" - fogalmazott Bányai Miklós.

Az előzetes kalkuláció szerint nettó 6 milliárd forintba kerül a Zeneakadémia 1907-ben megnyílt, Liszt Ferenc téri műemlék épületének korszerűsítése. Az egyetem vezetői májusban azt kezdeményezték a nemzeti erőforrás miniszternél, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére; Török László főigazgató ekkor benyújtotta lemondását.
Bányai Miklós megbízása határozott időre, a rekonstrukciós beruházás jogerős használatbavételi engedély kiadásával történő befejezéséig, de legkésőbb 2013. december 31. napjáig szól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.