Klasszikus

Barangolás

2009.02.25. 00:00
Ajánlom
Kéry János egy igazán különleges barangolásra invitálja a zenerajongókat: a magyar zongorairodalom legszebb műveiből válogatta február 28-i koncertjének műsorát, amely a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében fog felcsendülni.

A kastély díszterme

Liszt Ferenc, Bartók Béla, Durkó Zsolt, Lendvay Kamilló, Ligeti György és Kodály Zoltán művei hangzanak el a 35 éves művész előadásában, aki zongora és zeneszerzés középfokú tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. Felsőfokú képzését az Egyesült Államokban a Boise Egyetemen, majd a Zeneakadémia zongora szakán folytatta. 2000-ben Artisjus-díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös- és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen. 2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2007 óta az egyetem doktorandusz hallgatója. Számos versenyen vett részt sikerrel (Seiler - Németország, Giseking - Németország, Hilton Head - USA, Sulmona - Olaszország), koncertezett már Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, az USA-ban, Kanadában és Mexikóban is. Rendszeres oktatója a Sankt Wendel-i (Németország) Nemzetközi Zenei Tábornak. Közös koncertjei voltak a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral. Gyakori művésze a kortárszenei Mini-Fesztiválnak, rádiófelvételeit a BSU (USA), az MR3-Bartók Rádió és a Saarbrücken Klassik (SR2) is sugározta.

(2009. február 28. 19:00 Gödöllői Királyi Kastély díszterme (Gödöllő) - Barangolás a magyar zongorairodalomban − Kéry János (zongora); Liszt: Obermann völgye, no.6 (a Zarándok évek 1. évéből); Widmung (Robert Schumann azonos című dala alapján); Fisz- dúr Impromptu; Bartók: Szvit, op. 14.; Négy Sirató Ének; Durkó Zs.: A gömb története (részletek); Lendvay K.: 6 B to B; Ligeti: Etűd, no. 5 "Szivárvány"; Kodály: Zongora darabok; Marosszéki táncok; jegyár: 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.