Klasszikus

Barangolás

2009.02.25. 00:00
Ajánlom
Kéry János egy igazán különleges barangolásra invitálja a zenerajongókat: a magyar zongorairodalom legszebb műveiből válogatta február 28-i koncertjének műsorát, amely a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében fog felcsendülni.

A kastély díszterme

Liszt Ferenc, Bartók Béla, Durkó Zsolt, Lendvay Kamilló, Ligeti György és Kodály Zoltán művei hangzanak el a 35 éves művész előadásában, aki zongora és zeneszerzés középfokú tanulmányait a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte. Felsőfokú képzését az Egyesült Államokban a Boise Egyetemen, majd a Zeneakadémia zongora szakán folytatta. 2000-ben Artisjus-díjat kapott, és tagja lett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Eötvös- és DAAD ösztöndíjasként posztgraduális tanulmányokat végzett a németországi Saarbrückeni Zeneművészeti Egyetemen. 2004-től a Zeneakadémia zongora-kötelező szakán tanít, 2007 óta az egyetem doktorandusz hallgatója. Számos versenyen vett részt sikerrel (Seiler - Németország, Giseking - Németország, Hilton Head - USA, Sulmona - Olaszország), koncertezett már Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, az USA-ban, Kanadában és Mexikóban is. Rendszeres oktatója a Sankt Wendel-i (Németország) Nemzetközi Zenei Tábornak. Közös koncertjei voltak a Boise State University, a BM Duna, a Debreceni és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarokkal, valamint a Sándor Frigyes Kamarazenekarral. Gyakori művésze a kortárszenei Mini-Fesztiválnak, rádiófelvételeit a BSU (USA), az MR3-Bartók Rádió és a Saarbrücken Klassik (SR2) is sugározta.

(2009. február 28. 19:00 Gödöllői Királyi Kastély díszterme (Gödöllő) - Barangolás a magyar zongorairodalomban − Kéry János (zongora); Liszt: Obermann völgye, no.6 (a Zarándok évek 1. évéből); Widmung (Robert Schumann azonos című dala alapján); Fisz- dúr Impromptu; Bartók: Szvit, op. 14.; Négy Sirató Ének; Durkó Zs.: A gömb története (részletek); Lendvay K.: 6 B to B; Ligeti: Etűd, no. 5 "Szivárvány"; Kodály: Zongora darabok; Marosszéki táncok; jegyár: 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 22-én a Zeneakadémián.
Klasszikus videó

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.