Klasszikus

Baranyay László és tanítványai a Zeneakadémián

2014.12.03. 13:00
Ajánlom
A Zeneakadémián negyven éve oktató Liszt-díjas zongoraművész-tanár, Baranyay László hét tanítványával - köztük Bogányi Gergellyel - és csellóművész feleségével, Sződényi Nagy Enikővel ad közös koncertet december 4-én, az egyetem Solti-termében.

Az 1946-ban Kiskundorozsmán született Baranyay László ötvenedik évét tölti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a tanulás után negyven éve maga is ott tanít. A jubileum alkalmából adandó december 4-ei hangverseny érdekessége, hogy a fellépők négy-, hat- és nyolckezes előadásban szólaltatják meg Mozart, Chopin, Rahmanyinov, Schubert-Baranyay, Dvorák, Debussy, Kazacsay-Kecskés, Dohnányi és Liszt műveit. Rahmanyinov Románca hatkezes, Debussy G-dúr arabeszkje és Liszt Nagy kromatikus galoppja kétzongorás, nyolckezes előadásban szólal meg.

A hangversenyen Baranyay László és Sződényi Nagy Enikő mellett fellép a mester hét tanítványa: Bogányi Gergely, Kovalszki Mária, Pregun Tamás, Konyicska Renáta, Danijel Detoni, Kerek Erzsébet és Kecskés Balázs. A múltidéző vetítéssel színesített est házigazdája Batta András, a Zeneakadémia volt rekora.

Baranyay László az elmúlt negyven évben több generációt tanított, összesen száztizenöt tanítványa volt, jelenlegi diákjai közé tartozik néhai tanárának, Ungár Imrének a dédunokája, a huszonegy éves Szűts Apor is - derül ki a Magyar Művészeti Akadémia honlapján megjelent koncert-beharangozóból.

A sok tanítvány közül Bogányi Gergely Kossuth-díjas, de vannak közöttük Liszt-díjjal és más szakmai elismeréssel kitüntetett művészek, hazai és nemzetközi versenyek díjazottjai is. Zágrábi tanítványa, a horvát-magyar Danijel Detoni a budapesti zeneakadémiai diploma megszerzése után Horvátországban Az év ifjú muzsikusa címet nyerte el, és ma a zágrábi zeneakadémia elismert oktatója, koncertek szólistája.

Baranyay László a tanítás mellett előadóművészként is sikert aratott: koncertezett Franciaországban, Finnországban, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban, Horvátországban, Görögországban, Szlovákiában és Japánban, a világon elsőként játszotta CD-re Dohnányi Ernő mindkét zongoraversenyét. Több kortárs magyar zeneszerző ajánlotta neki a művét, többek közt Dubrovay László, Durkó Zsolt, Bozay Attila és Lendvay Kamilló. Mestere, Ungár Imre mutatta be Fischer Annie zongoraművésznek, akivel negyven éven át, haláláig kapcsolatban volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.