Klasszikus

Baranyay László és tanítványai a Zeneakadémián

2014.12.03. 13:00
Ajánlom
A Zeneakadémián negyven éve oktató Liszt-díjas zongoraművész-tanár, Baranyay László hét tanítványával - köztük Bogányi Gergellyel - és csellóművész feleségével, Sződényi Nagy Enikővel ad közös koncertet december 4-én, az egyetem Solti-termében.

Az 1946-ban Kiskundorozsmán született Baranyay László ötvenedik évét tölti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a tanulás után negyven éve maga is ott tanít. A jubileum alkalmából adandó december 4-ei hangverseny érdekessége, hogy a fellépők négy-, hat- és nyolckezes előadásban szólaltatják meg Mozart, Chopin, Rahmanyinov, Schubert-Baranyay, Dvorák, Debussy, Kazacsay-Kecskés, Dohnányi és Liszt műveit. Rahmanyinov Románca hatkezes, Debussy G-dúr arabeszkje és Liszt Nagy kromatikus galoppja kétzongorás, nyolckezes előadásban szólal meg.

A hangversenyen Baranyay László és Sződényi Nagy Enikő mellett fellép a mester hét tanítványa: Bogányi Gergely, Kovalszki Mária, Pregun Tamás, Konyicska Renáta, Danijel Detoni, Kerek Erzsébet és Kecskés Balázs. A múltidéző vetítéssel színesített est házigazdája Batta András, a Zeneakadémia volt rekora.

Baranyay László az elmúlt negyven évben több generációt tanított, összesen száztizenöt tanítványa volt, jelenlegi diákjai közé tartozik néhai tanárának, Ungár Imrének a dédunokája, a huszonegy éves Szűts Apor is - derül ki a Magyar Művészeti Akadémia honlapján megjelent koncert-beharangozóból.

A sok tanítvány közül Bogányi Gergely Kossuth-díjas, de vannak közöttük Liszt-díjjal és más szakmai elismeréssel kitüntetett művészek, hazai és nemzetközi versenyek díjazottjai is. Zágrábi tanítványa, a horvát-magyar Danijel Detoni a budapesti zeneakadémiai diploma megszerzése után Horvátországban Az év ifjú muzsikusa címet nyerte el, és ma a zágrábi zeneakadémia elismert oktatója, koncertek szólistája.

Baranyay László a tanítás mellett előadóművészként is sikert aratott: koncertezett Franciaországban, Finnországban, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban, Horvátországban, Görögországban, Szlovákiában és Japánban, a világon elsőként játszotta CD-re Dohnányi Ernő mindkét zongoraversenyét. Több kortárs magyar zeneszerző ajánlotta neki a művét, többek közt Dubrovay László, Durkó Zsolt, Bozay Attila és Lendvay Kamilló. Mestere, Ungár Imre mutatta be Fischer Annie zongoraművésznek, akivel negyven éven át, haláláig kapcsolatban volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.