Klasszikus

Bárányhimlő sem végzetes akadály…

Sikeres londoni koncertet tudhat maga mögött a tizenéves magyar zenészekből álló Next Generation zenekar. A csatlakozási hétvégén – április 28-án és 30-án – két helyszínen játszottak. Az egyik a fiatalok egyik kedvelt szórakozóhelyének számító Spitz klub, a másik pedig egy lélegzetelállító ugrás a magyar fiatalok pályáján: a Next Generation látta el a „szalonzenekar” szerepét a csatlakozó országok hivatalos londoni ünnepi ceremóniáján. A koncertekről a lelkes szervező, Pallai Péter számolt be a Fideliónak.

Talán a Next Generation az egyetlen „all-star” együttes a jazz történetében, amelynek külföldi turnéja majdnem azon bukott, hogy a bőgős indulás előtt bárányhimlőt kapott. Egy nappal az indulás előtt ütötte ki a csapatból szegény Pecek Lakatos Krisztiánt és ütötte ki majdnem az egész turnét a betegség. Szerencsére sikerült elérni a Londonban élő, magyar felmenőkkel is rendelkező nagyszerű bőgőst, Arnie Somogyit, aki vállalta, hogy játszik a fiúkkal a külügyminisztériumi rendezvényen. Ez is majdnem meghiúsult a londoni dugók és a parkolóhelyek hiánya miatt. Arnie az utolsó pillanatban lihegett be nagybőgőjét cipelve a rendezvényre és minden próba nélkül azonnal játszania kellett. Kiváló képességeiknek és a helyzetből fakadó adrenalin tolulásnak köszönhetően pompásan játszott a Next Generation. A brit külügyminisztérium nagyszabású rendezvény keretében ünnepelte április 28-án, szerdán az Európai Unió bővítését. A megnyitó beszédet Jack Straw külügyminiszter mondta, aki külön kiemelte a tehetséges fiatal magyarok mostani bemutatkozásának jelentőségét: „Mielőtt bármit is mondanék, hadd köszöntsem ezt a magyar fiatalokból álló, nagyszerű zenekart, a Next Generationt. Az alt-szaxofonos [Lakatos „Szoszó” Sándor – a szerk.] 16 éves, a tenort pedig egy 15 éves fiú [Bolla Gábor, képünkön – a szerk.] játssza...”

A rendezvényen jelen volt (és később beszélt is) a brit kormányfő, Tony Blair, valamint a londoni kulturális élet világszerte is elismert személyiségei. Magyarországot a fogadáson a nagykövet mellett olyan, Nagy-Britanniában hírnevet szerzett magyarok vagy magyar származású emberek képviselték, mint az író Határ Győző és Tibor Fischer, a zongorista Frankl Péter, az énekesnő Sebestyén Márta, a filmsztár Rachel Weisz, Péter László történész professzor.

A Next Generation saját koncertjére két nappal később, a londoni fiatalok egyik kedvenc szórakozóhelyén, a Spitz-ben került sor. A személycserék nem értek véget, hiszen Arnie nem ért rá erre a koncertre, végül egyik volt tanítványát ajánlotta, a Skóciából csak hat hónapja Londonba költözött, 23 éves Aidan O’Donnell személyében. A fiúk erősen szívták a fogukat, féltek, hogy a Krisztián tehetségére és virtuozitására is épített repertoár egyszerűen romba dől egy nyeretlen kezdő jóvoltából. A csütörtöki próbán mindössze egy szám elég volt ahhoz, hogy ismét mosolyogni tudjanak a magyar jazz ifjú titánjai. Aidan képzett, gyorsan kapcsoló, kottát nagyszerűen olvasó zenésznek bizonyult.

A Next Generation körülbelül két éve állt össze a tizenéves magyar jazz-zenészek krémjéből, a Bartók Rádió munkatársa, Maloschik Róbert fáradhatatlan tehetségkutatásának köszönhetően. A zenekar egyik kulcsfigurája a jelenleg 16 éves alt-szaxofonos Lakatos Sándor volt, aki korát meghazudtoló érettséggel játszik, soha nem retten vissza új utak keresésétől. Az egy évvel fiatalabb tenorszaxofonos, Bolla Gábor azóta már eljutott a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében tartott szaxofonos világvetélkedő elődöntőjéig. A fekete-amerikai tenor-sztár, David Murray szerint – aki budapesti fellépése alkalmával, tavaly év végén hallotta Gábort – roppant tehetséges fiatalember, aki a régi nagyok játékát tanulmányozza. „Kétségem nincs afelől, hogy ő is a nagyok közé fog tartozni” – jelentette ki Murray.

A csapat bőgőse és Benjáminja, Pecek Lakatos Krisztián 14 évesen nyerte meg az országos Vajda Sándor Jazzbőgő Versenyt, melynek egyik zsűritagja a világsztár John Patitucci volt, aki másnap saját koncertjén duettezett Krisztiánnal. A Next Generation eredeti dobosa pedig a nagyszerű Mihalik Ábel volt, aki sajnos akkor szállt ki az együttesből, amikor lehetővé vált a londoni fellépés. Így aztán mindenek előtt új dobosra volt szükség. A fiúknak Mohay Andrásra esett a választásuk, aki 26 évesen a magyar jazzvilág egyik legkeresettebb zenésze hangszerén. Miután ezzel megdőlt a zenekarban a tizenévesek monopóliuma, lehetővé vált egy harmónia hangszer beiktatása is. Ennek eddig az volt az akadálya, hogy ebben a korosztályban nem találtak magukhoz mérhető zongoristát. Most léptek egy merészet és a Budapest Jazz Orchestra, valamint a Tóth Viktor Quartet és a Bolla Quartet egyik kulcsfiguráját, a 33 éves Cseke Gábort hívták meg az együttesbe, ahol nem csak a hangszerelő, de mondhatni, az apa-figura szerepét is betölti. Az ő szakmai irányítása alatt készültek a fiúk keményen és nagy lelkesedéssel a londoni megmérettetésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.