Klasszikus

Bárányhimlő sem végzetes akadály…

2004.05.11. 00:00
Ajánlom
Sikeres londoni koncertet tudhat maga mögött a tizenéves magyar zenészekből álló Next Generation zenekar. A csatlakozási hétvégén – április 28-án és 30-án – két helyszínen játszottak. Az egyik a fiatalok egyik kedvelt szórakozóhelyének számító Spitz klub, a másik pedig egy lélegzetelállító ugrás a magyar fiatalok pályáján: a Next Generation látta el a „szalonzenekar” szerepét a csatlakozó országok hivatalos londoni ünnepi ceremóniáján. A koncertekről a lelkes szervező, Pallai Péter számolt be a Fideliónak.

Talán a Next Generation az egyetlen „all-star” együttes a jazz történetében, amelynek külföldi turnéja majdnem azon bukott, hogy a bőgős indulás előtt bárányhimlőt kapott. Egy nappal az indulás előtt ütötte ki a csapatból szegény Pecek Lakatos Krisztiánt és ütötte ki majdnem az egész turnét a betegség. Szerencsére sikerült elérni a Londonban élő, magyar felmenőkkel is rendelkező nagyszerű bőgőst, Arnie Somogyit, aki vállalta, hogy játszik a fiúkkal a külügyminisztériumi rendezvényen. Ez is majdnem meghiúsult a londoni dugók és a parkolóhelyek hiánya miatt. Arnie az utolsó pillanatban lihegett be nagybőgőjét cipelve a rendezvényre és minden próba nélkül azonnal játszania kellett. Kiváló képességeiknek és a helyzetből fakadó adrenalin tolulásnak köszönhetően pompásan játszott a Next Generation. A brit külügyminisztérium nagyszabású rendezvény keretében ünnepelte április 28-án, szerdán az Európai Unió bővítését. A megnyitó beszédet Jack Straw külügyminiszter mondta, aki külön kiemelte a tehetséges fiatal magyarok mostani bemutatkozásának jelentőségét: „Mielőtt bármit is mondanék, hadd köszöntsem ezt a magyar fiatalokból álló, nagyszerű zenekart, a Next Generationt. Az alt-szaxofonos [Lakatos „Szoszó” Sándor – a szerk.] 16 éves, a tenort pedig egy 15 éves fiú [Bolla Gábor, képünkön – a szerk.] játssza...”

A rendezvényen jelen volt (és később beszélt is) a brit kormányfő, Tony Blair, valamint a londoni kulturális élet világszerte is elismert személyiségei. Magyarországot a fogadáson a nagykövet mellett olyan, Nagy-Britanniában hírnevet szerzett magyarok vagy magyar származású emberek képviselték, mint az író Határ Győző és Tibor Fischer, a zongorista Frankl Péter, az énekesnő Sebestyén Márta, a filmsztár Rachel Weisz, Péter László történész professzor.

A Next Generation saját koncertjére két nappal később, a londoni fiatalok egyik kedvenc szórakozóhelyén, a Spitz-ben került sor. A személycserék nem értek véget, hiszen Arnie nem ért rá erre a koncertre, végül egyik volt tanítványát ajánlotta, a Skóciából csak hat hónapja Londonba költözött, 23 éves Aidan O’Donnell személyében. A fiúk erősen szívták a fogukat, féltek, hogy a Krisztián tehetségére és virtuozitására is épített repertoár egyszerűen romba dől egy nyeretlen kezdő jóvoltából. A csütörtöki próbán mindössze egy szám elég volt ahhoz, hogy ismét mosolyogni tudjanak a magyar jazz ifjú titánjai. Aidan képzett, gyorsan kapcsoló, kottát nagyszerűen olvasó zenésznek bizonyult.

A Next Generation körülbelül két éve állt össze a tizenéves magyar jazz-zenészek krémjéből, a Bartók Rádió munkatársa, Maloschik Róbert fáradhatatlan tehetségkutatásának köszönhetően. A zenekar egyik kulcsfigurája a jelenleg 16 éves alt-szaxofonos Lakatos Sándor volt, aki korát meghazudtoló érettséggel játszik, soha nem retten vissza új utak keresésétől. Az egy évvel fiatalabb tenorszaxofonos, Bolla Gábor azóta már eljutott a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében tartott szaxofonos világvetélkedő elődöntőjéig. A fekete-amerikai tenor-sztár, David Murray szerint – aki budapesti fellépése alkalmával, tavaly év végén hallotta Gábort – roppant tehetséges fiatalember, aki a régi nagyok játékát tanulmányozza. „Kétségem nincs afelől, hogy ő is a nagyok közé fog tartozni” – jelentette ki Murray.

A csapat bőgőse és Benjáminja, Pecek Lakatos Krisztián 14 évesen nyerte meg az országos Vajda Sándor Jazzbőgő Versenyt, melynek egyik zsűritagja a világsztár John Patitucci volt, aki másnap saját koncertjén duettezett Krisztiánnal. A Next Generation eredeti dobosa pedig a nagyszerű Mihalik Ábel volt, aki sajnos akkor szállt ki az együttesből, amikor lehetővé vált a londoni fellépés. Így aztán mindenek előtt új dobosra volt szükség. A fiúknak Mohay Andrásra esett a választásuk, aki 26 évesen a magyar jazzvilág egyik legkeresettebb zenésze hangszerén. Miután ezzel megdőlt a zenekarban a tizenévesek monopóliuma, lehetővé vált egy harmónia hangszer beiktatása is. Ennek eddig az volt az akadálya, hogy ebben a korosztályban nem találtak magukhoz mérhető zongoristát. Most léptek egy merészet és a Budapest Jazz Orchestra, valamint a Tóth Viktor Quartet és a Bolla Quartet egyik kulcsfiguráját, a 33 éves Cseke Gábort hívták meg az együttesbe, ahol nem csak a hangszerelő, de mondhatni, az apa-figura szerepét is betölti. Az ő szakmai irányítása alatt készültek a fiúk keményen és nagy lelkesedéssel a londoni megmérettetésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.