Klasszikus

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

2019.01.22. 16:40
Ajánlom
Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.

Frissítés: 2019. január 26.

Nézze-hallgassa vissza a koncertet itt!

Händel a saját korának rendkívül népszerű operaszerzője volt: 1705 és 1741 között negyvenkét zenés színpadi művet alkotott, amelyeket német, brit és olasz területeken hatalmas sikerrel mutattak be. Ennek okát minden bizonnyal Händel pontos drámai érzékében kell keresnünk, amelyre Mozart is irigykedett.

Az Óbudai Danubia Zenekar harmadik Händel-sorozatának harmadik részére január 25-én 19 órától kerül sor a BMC-ben, s a koncertet 26-án is megismétlik. A műsorban az Almira, az Agrippina, a Rinaldo és az Alcina című operáiból hallunk részletet, majd a szünetet követően az oratóriumok következnek (Saul, Messiah, Solomon, Theodora, Jephta). A decemberben 25. születésnapját ünneplő együttest Hámori Máté vezényli.

obudai-Dnubia-115132.jpg

Óbudai Danubia Zenekar

Händel korának legjobb énekesnői számára komponált, és épp ezért helyénvaló, hogy napjaink egyik legjobban ünnepelt művésze, Baráth Emőke lépjen fel az ÓDZ koncertjén. Az énekesnőt nemrégiben a Warner Classics szerződtette le, a napokban meg is jelenik az első lemeze náluk (erről bővebben itt). S hogy miért érdemes régizenét hallgatni ma, Händel után három évszázaddal, arra válaszoljon maga Baráth Emőke.

„Amikor középiskolás voltam, reggelente nagyon korán keltem, és meghallgattam a Notturno című műsor végét a Bartók Rádión. Rengeteg barokk zenét, lantzenét sugároztak, és azt vettem észre, hogy jó erre ébredni. Olyasmit éreztem, mint amilyen a szerelem.

Éreztem, hogy megnyugszom tőle, boldog, elmélkedő leszek, egyensúlyba kerülök. Helyükre kerülnek az érzelmek, de át is élem őket. Nehéz erről szavakban beszélni, de az biztos, hogy a lelkem mélyéig ér ez a zene.”

Mindenkit arra biztatunk, hogy ha teheti legyen ott a koncerten. Viszont örömmel jelentjük, hogy

a Fidelio Facebook-oldalán 25-én este 7 órakor élőben követheti az ÓDZ műsorát. Tartsanak velünk!

A koncert műsora

Almira – Overture
Agrippina – Vaghe perle
Rinaldo – Lascia, ch’io pianga
Alcina – Overture
Alcina – Ah, mio cor
*
Saul – Sinfonia
Messiah – Rejoice greatly
Solomon – Sába királynőjének érkezése
Theodora – O, thou bright sun
Jephtha – Farewell, ye limpid springs

Közreműködik: Baráth Emőke (ének), vezényel: Hámori Máté. Házigazda: Eckhardt Gábor

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.