Klasszikus

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

2019.01.22. 16:40
Ajánlom
Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.

Frissítés: 2019. január 26.

Nézze-hallgassa vissza a koncertet itt!

Händel a saját korának rendkívül népszerű operaszerzője volt: 1705 és 1741 között negyvenkét zenés színpadi művet alkotott, amelyeket német, brit és olasz területeken hatalmas sikerrel mutattak be. Ennek okát minden bizonnyal Händel pontos drámai érzékében kell keresnünk, amelyre Mozart is irigykedett.

Az Óbudai Danubia Zenekar harmadik Händel-sorozatának harmadik részére január 25-én 19 órától kerül sor a BMC-ben, s a koncertet 26-án is megismétlik. A műsorban az Almira, az Agrippina, a Rinaldo és az Alcina című operáiból hallunk részletet, majd a szünetet követően az oratóriumok következnek (Saul, Messiah, Solomon, Theodora, Jephta). A decemberben 25. születésnapját ünneplő együttest Hámori Máté vezényli.

obudai-Dnubia-115132.jpg

Óbudai Danubia Zenekar

Händel korának legjobb énekesnői számára komponált, és épp ezért helyénvaló, hogy napjaink egyik legjobban ünnepelt művésze, Baráth Emőke lépjen fel az ÓDZ koncertjén. Az énekesnőt nemrégiben a Warner Classics szerződtette le, a napokban meg is jelenik az első lemeze náluk (erről bővebben itt). S hogy miért érdemes régizenét hallgatni ma, Händel után három évszázaddal, arra válaszoljon maga Baráth Emőke.

„Amikor középiskolás voltam, reggelente nagyon korán keltem, és meghallgattam a Notturno című műsor végét a Bartók Rádión. Rengeteg barokk zenét, lantzenét sugároztak, és azt vettem észre, hogy jó erre ébredni. Olyasmit éreztem, mint amilyen a szerelem.

Éreztem, hogy megnyugszom tőle, boldog, elmélkedő leszek, egyensúlyba kerülök. Helyükre kerülnek az érzelmek, de át is élem őket. Nehéz erről szavakban beszélni, de az biztos, hogy a lelkem mélyéig ér ez a zene.”

Mindenkit arra biztatunk, hogy ha teheti legyen ott a koncerten. Viszont örömmel jelentjük, hogy

a Fidelio Facebook-oldalán 25-én este 7 órakor élőben követheti az ÓDZ műsorát. Tartsanak velünk!

A koncert műsora

Almira – Overture
Agrippina – Vaghe perle
Rinaldo – Lascia, ch’io pianga
Alcina – Overture
Alcina – Ah, mio cor
*
Saul – Sinfonia
Messiah – Rejoice greatly
Solomon – Sába királynőjének érkezése
Theodora – O, thou bright sun
Jephtha – Farewell, ye limpid springs

Közreműködik: Baráth Emőke (ének), vezényel: Hámori Máté. Házigazda: Eckhardt Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.