Klasszikus

Baráti események

2009.06.10. 00:00
Ajánlom
Baráti Kristóf a nyáron sem tétlenkedik. 11-én váltott mesterhangszereken adja elő Vivaldi versenyműveit Moszkvában, 14-én már Venezuelában koncertezik, július 28-29-én pedig Japánban gyönyörködhetnek játékában.

A négy évszak című Vivaldi-művel lép színpadra Baráti Kristóf június 11-én a Stradivari Society szervezésében a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium nagytermében. A koncert érdekessége, hogy minden "évszakot" más-más hangszeren fog játszani, így hallható lesz a Lady Harmsworth (1703), a Venus (1727), a Joachim (1715) és a St. Lorenzo (1719) nevű hegedű is. S mindezt egy olyan különleges, alkalmi kamarazenekar élén kell elképzelnünk, amelynek minden egyes művésze hallatlanul értékes mesterhangszereken játszik. A Stradivari Kamarazenekar tutti hangzását egyaránt színesíti majd Amati, Guarneri del Gesu, Stradivari, vagy Montagnana műhelyében készült hangszer.

A Stradivari Society elsődleges célja, hogy felfedezze a klasszikus zenei világ legtehetségesebb, ígéretesebb fiatal muzsikusait, és a legkiválóbb hangszerek, elsősorban Stradivari mesterhangszerek használatának lehetőségével ajándékozza meg őket, így elősegítvén a fiatalok karrierjének még teljesebb kibontakozását. Baráti Kristóf a Stradivari Society jóvoltából a Lady Harmsworth Stradivari hegedűn játszik minden koncertjén, amely 1703-ban készült.

A nyár ezzel természetesen nem ér véget, néhány napra rá, június 14-én az ifjú hegedűs a Venezuelai Szimfonikus Zenekar megalakulásának 79. évfordulója alkalmából rendezett koncerten Beethoven: D-dúr hegedűversenyét adja elő Venezuela legnagyobb koncerttermében, a Teresa Carreno-teremben.

Július 28-29-én Osaka, Japán lesz a következő állomás, ahol Baráti Kristóf áprilisban megjelent nagysikerű hanglemezének teljes anyagát szólaltatja meg, Paganini D-dúr és h-moll hegedűversenyét az Eiji Oue vezényelte Osakai Filharmonikus Zenekarral.

www.kristofbarati.com
www.starlet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ősanya és végzetasszony – Interjú Gál Erika operaénekessel

Gál Erika mindkét karaktert elsőrendűen hozza, azonban az egyik sokkal közelebb áll hozzá. Beszélgetésünkben azt is elmondta, melyik. Az operaénekes azt is bevallotta, hogy keveset ácsingózik az újságírók figyelmére. Ezt azonban egyáltalán nem bánja.
Zenés színház

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Molnár Levente – a nemcsak itthon, de világszerte is ismert és népszerű bariton – nem először alakítja egyik legjelentősebb nemzeti operánk, a Bánk bán címszerepét. Ezúttal augusztus 19-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Co-Opera 2020-as bemutatójában, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila által rendezett produkcióban kelti majd életre a magyar történelem egyik legismertebb alakját. Az operaénekessel a közelgő premier kapcsán többek között arról is beszélgettünk, mennyire érzi közel magához a kősziklaként helytálló, hazájához és királyához hűséges nemes karakterét.
Klasszikus

Az idei Arcus Temporum „házhoz megy”

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, augusztus 21-23. között.
Vizuál

75 éves lett nemzedékének egyik legnagyobb német rendezője, Wim Wenders

Neki köszönhetjük többek között a Berlin fölött az ég, a Párizs, Texas, A Föld sója című alkotásokat és a Pina Bausch-ról készült dokumentumfilmet is.
Jazz/World

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Biztonságos és élménydús fesztivál lesz az idei Kaposfest

Szabadtéri és hangversenytermi koncertek, a klasszikus műfaj mellett jazz és népzene három napon át. A XI. Kaposfest élménydús és biztonságos fesztivál lesz, ígérik a szervezők, és a közös zenélés öröme fogja kísérni egy nehéz időszak után.
Klasszikus ajánló

Az idei Arcus Temporum „házhoz megy”

A Pannonhalmi Főapátság kortárs művészeti fesztiváljának hangversenyeit élőben is közvetítik az arcustemporum.com oldalon, augusztus 21-23. között.
Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.