Klasszikus

Baráti Kristóf és barátai Pécsett

2012.08.10. 07:05
Ajánlom
A nyár legmelegebb napján a Pécsi Zenei Napok mesterkurzusain, valamint a tanárokból alakult kamaraegyüttes próbáján jártunk. KISFILMünkön a házigazdák mellett megszólal Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István, a kurzus sztárvendége, valamint néhány hallgató is.

Idén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara adott otthont a 2011-ben Tihanyban megrendezett mesterkurzusnak. Az új helyszínválasztásnak köszönhetően idén a zongora is helyet kaphatott a hangszerek sorában, így a vonós művésztanárokhoz: a Baráti Kristóf, Bársony Péter és Várdai István alkotta trióhoz Bogányi Gergely csatlakozhatott. A kurzus meghirdetése után vált véglegessé, hogy egy napra Pécsre látogat Rivka Golani brácsaművésznő is. A vendégprofesszor-asszony órájának pillanatai videónkon 3:40-től láthatók, Schumann Op. 44 Esz-dúr zongoraötösének részletei a Homoki Gáborral kiegészült tanári kamaraegyüttes előadásában pedig 10:40-től szólalnak meg. De nemcsak az alkalmi formáció lenyűgöző játéka miatt érdemes végignézni kisfilmünket, hiszen betekintést nyerhetünk a művészek boszorkánykonyhájába, és azt is megtudhatjuk, milyen koncertekre készülnek a következő hetekben-hónapokban.

A mesterkurzus programját az egyéni hangszeres és kamarazenei órák mellett esténként hangversenyek, valamint előadások egészítik ki. A gyakorlásról, a figyelemirányítás, a célirányultság és önmagunk meghallgatásának zenei technikáiról Stachó László kamarazene-tanár, pszichológus és zenetudós tartott előadásokat. A kurzus keretén belül, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával három koncertet is rendeztek: augusztus 2-án este fél nyolctól a kurzus tanárai adtak nyitóhangversenyt. A Pécsi Zenei Napokon egy esti hangverseny erejéig közreműködött a nemrégiben alakult Magyar Kamarazenekar (melynek művészeti vezetője a Pécsett tanító Bánfalvi Béla) is: a koncertre 2012. augusztus 9-én este került sor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Liszt Ferenc Hangversenytermében. Az elhangzó versenyművek szólóit az erre a koncertre előzetesen kiírt verseny legjobbjai adhatták elő (a részletes műsor erre a linkre kattintva található meg.)

A kurzus még néhány napot tart, záróakkordként augusztus 11-én a mesterek tanítványaikkal együtt lépnek pódiumra. A zenei napokat a tanárok, illetve a rendezők reményei és szándékai szerint 2013-ban is megrendezik Pécsett, sőt, Baráti Kristóf a Fideliónak azt is elárulta, hogy a jövőben szeretnék a mesterkurzust fesztivál-szerűbbé alakítani, és még több koncertlehetőséget biztosítani a hallgatóknak. Mi már alig várjuk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.