Klasszikus

Baráti Kristóf és barátai Pécsett

2012.08.10. 07:05
Ajánlom
A nyár legmelegebb napján a Pécsi Zenei Napok mesterkurzusain, valamint a tanárokból alakult kamaraegyüttes próbáján jártunk. KISFILMünkön a házigazdák mellett megszólal Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István, a kurzus sztárvendége, valamint néhány hallgató is.

Idén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara adott otthont a 2011-ben Tihanyban megrendezett mesterkurzusnak. Az új helyszínválasztásnak köszönhetően idén a zongora is helyet kaphatott a hangszerek sorában, így a vonós művésztanárokhoz: a Baráti Kristóf, Bársony Péter és Várdai István alkotta trióhoz Bogányi Gergely csatlakozhatott. A kurzus meghirdetése után vált véglegessé, hogy egy napra Pécsre látogat Rivka Golani brácsaművésznő is. A vendégprofesszor-asszony órájának pillanatai videónkon 3:40-től láthatók, Schumann Op. 44 Esz-dúr zongoraötösének részletei a Homoki Gáborral kiegészült tanári kamaraegyüttes előadásában pedig 10:40-től szólalnak meg. De nemcsak az alkalmi formáció lenyűgöző játéka miatt érdemes végignézni kisfilmünket, hiszen betekintést nyerhetünk a művészek boszorkánykonyhájába, és azt is megtudhatjuk, milyen koncertekre készülnek a következő hetekben-hónapokban.

A mesterkurzus programját az egyéni hangszeres és kamarazenei órák mellett esténként hangversenyek, valamint előadások egészítik ki. A gyakorlásról, a figyelemirányítás, a célirányultság és önmagunk meghallgatásának zenei technikáiról Stachó László kamarazene-tanár, pszichológus és zenetudós tartott előadásokat. A kurzus keretén belül, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával három koncertet is rendeztek: augusztus 2-án este fél nyolctól a kurzus tanárai adtak nyitóhangversenyt. A Pécsi Zenei Napokon egy esti hangverseny erejéig közreműködött a nemrégiben alakult Magyar Kamarazenekar (melynek művészeti vezetője a Pécsett tanító Bánfalvi Béla) is: a koncertre 2012. augusztus 9-én este került sor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Liszt Ferenc Hangversenytermében. Az elhangzó versenyművek szólóit az erre a koncertre előzetesen kiírt verseny legjobbjai adhatták elő (a részletes műsor erre a linkre kattintva található meg.)

A kurzus még néhány napot tart, záróakkordként augusztus 11-én a mesterek tanítványaikkal együtt lépnek pódiumra. A zenei napokat a tanárok, illetve a rendezők reményei és szándékai szerint 2013-ban is megrendezik Pécsett, sőt, Baráti Kristóf a Fideliónak azt is elárulta, hogy a jövőben szeretnék a mesterkurzust fesztivál-szerűbbé alakítani, és még több koncertlehetőséget biztosítani a hallgatóknak. Mi már alig várjuk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.