Klasszikus

Baráti Kristóf és Várdai István új lemezekkel jelentkezett

2015.10.12. 16:02
Ajánlom
A fiatal hazai muzsikusgeneráció két kiemelkedő egyénisége egy-egy új lemezzel jelentkezett a Hungarotonnál.

Baráti Kristóf lemezén a romantikus hegedűirodalom népszerű miniatűrjeiből válogat, a darabokat Lady Harmsworth nevű Stradivari-hegedűjén szólaltatja meg Farkas Gábor zongorakíséretével. Várdai István Singing Cello című albumán Julien Quentin zongorakíséretével a gordonka "éneklő arcát" mutatja be Schumann, Mahler, Mendelssohn és más komponisták művein keresztül. A lemezeket bemutató október 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója elmondta: a megújult Hungaroton elsődleges célja a fiatal, kimagasló tehetségek bemutatása ismert, a közönség számára népszerű művekkel, ebbe a sorozatba illeszkednek Baráti Kristóf és Várdai István első Hungaroton-szólólemezei is.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Strammer Zsaklin)

Baráti Kristóf elmondása szerint a lemezre zömében virtuóz ráadásművek kerültek, ami nagyon sűrűvé teszi az anyagot. "Olyan, mintha folyamatosan vége lenne egy koncertnek" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a felvételnél nem törekedtek a sterilitásig menő perfekcionizmusra, inkább a spontaneitást tartották szem előtt, és arra törekedtek, hogy a darabok egyfajta "finálé-hangulatot" árasszanak. A lemez címét különleges hangszere ihlette: The soul of Lady Harmsworth. Baráti Kristóf kiemelte: Farkas Gábor "magától értetődő" zenészpartner számára, hiszen évek óta együtt turnéznak és nemcsak zeneileg, de emberileg is nagyon jól megértik egymást. Farkas Gábor szerint a kamarazenélés egyfajta kikapcsolódás egy szólistának, technikailag sokkal kisebb kihívást jelent, ugyanakkor nagyfokú koncentráltság szükséges hozzá, hogy le tudja követni a szólista rezdüléseit.

Várdai István szerint "nyugodt, kicsit melankolikus" album született, amelyen hangszere éneklő karakterét hozza előtérbe, több darabnál egy az egyben azt játssza, ami eredetileg az énekkottában szerepel. Zongorista partnerével, Julien Quentinnel az elmúlt években rendszeresen felléptek együtt, jól ismerik egymást - mondta, hozzátéve, hogy Quentin rendkívül sokoldalú muzsikus, aki a klasszikus zenén kívül más területeken is aktív.

Várdai István

Várdai István (Fotó/Forrás: Böröcz Balázs)

Az 1979-ben született Baráti Kristóf eddigi pályája során olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinszkij Színház zenekara, a Francia Rádiózenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Valerij Gergijev, Kocsis Zoltán, Pinchas Steinberg és Gilbert Varga. Munkásságát Prima- és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.

Az 1985-ös születésű Várdai István olyan karmesterekkel és zenekarokkal játszott, mint Howard Griffiths, Mihail Pletnyov, Fischer Iván, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Genfi Kamarazenekar, a Manchester Camerata, az Orosz Nemzeti Zenekar és a Mariinszkij Színház zenekara. 2010-ben debütált a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Idén Liszt-díjjal tüntették ki, és ugyancsak idéntől a pécsi Kodály Központ rezidens művésze, valamint - Baráti Kristóffal együtt - a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana-mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.