Klasszikus

Baráti Kristóf és Várdai István új lemezekkel jelentkezett

2015.10.12. 16:02
Ajánlom
A fiatal hazai muzsikusgeneráció két kiemelkedő egyénisége egy-egy új lemezzel jelentkezett a Hungarotonnál.

Baráti Kristóf lemezén a romantikus hegedűirodalom népszerű miniatűrjeiből válogat, a darabokat Lady Harmsworth nevű Stradivari-hegedűjén szólaltatja meg Farkas Gábor zongorakíséretével. Várdai István Singing Cello című albumán Julien Quentin zongorakíséretével a gordonka "éneklő arcát" mutatja be Schumann, Mahler, Mendelssohn és más komponisták művein keresztül. A lemezeket bemutató október 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója elmondta: a megújult Hungaroton elsődleges célja a fiatal, kimagasló tehetségek bemutatása ismert, a közönség számára népszerű művekkel, ebbe a sorozatba illeszkednek Baráti Kristóf és Várdai István első Hungaroton-szólólemezei is.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Strammer Zsaklin)

Baráti Kristóf elmondása szerint a lemezre zömében virtuóz ráadásművek kerültek, ami nagyon sűrűvé teszi az anyagot. "Olyan, mintha folyamatosan vége lenne egy koncertnek" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a felvételnél nem törekedtek a sterilitásig menő perfekcionizmusra, inkább a spontaneitást tartották szem előtt, és arra törekedtek, hogy a darabok egyfajta "finálé-hangulatot" árasszanak. A lemez címét különleges hangszere ihlette: The soul of Lady Harmsworth. Baráti Kristóf kiemelte: Farkas Gábor "magától értetődő" zenészpartner számára, hiszen évek óta együtt turnéznak és nemcsak zeneileg, de emberileg is nagyon jól megértik egymást. Farkas Gábor szerint a kamarazenélés egyfajta kikapcsolódás egy szólistának, technikailag sokkal kisebb kihívást jelent, ugyanakkor nagyfokú koncentráltság szükséges hozzá, hogy le tudja követni a szólista rezdüléseit.

Várdai István szerint "nyugodt, kicsit melankolikus" album született, amelyen hangszere éneklő karakterét hozza előtérbe, több darabnál egy az egyben azt játssza, ami eredetileg az énekkottában szerepel. Zongorista partnerével, Julien Quentinnel az elmúlt években rendszeresen felléptek együtt, jól ismerik egymást - mondta, hozzátéve, hogy Quentin rendkívül sokoldalú muzsikus, aki a klasszikus zenén kívül más területeken is aktív.

Várdai István

Várdai István (Fotó/Forrás: Böröcz Balázs)

Az 1979-ben született Baráti Kristóf eddigi pályája során olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinszkij Színház zenekara, a Francia Rádiózenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Valerij Gergijev, Kocsis Zoltán, Pinchas Steinberg és Gilbert Varga. Munkásságát Prima- és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.

Az 1985-ös születésű Várdai István olyan karmesterekkel és zenekarokkal játszott, mint Howard Griffiths, Mihail Pletnyov, Fischer Iván, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Genfi Kamarazenekar, a Manchester Camerata, az Orosz Nemzeti Zenekar és a Mariinszkij Színház zenekara. 2010-ben debütált a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Idén Liszt-díjjal tüntették ki, és ugyancsak idéntől a pécsi Kodály Központ rezidens művésze, valamint - Baráti Kristóffal együtt - a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana-mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.