Klasszikus

Baráti Kristóf és Várdai István új lemezekkel jelentkezett

2015.10.12. 16:02
Ajánlom
A fiatal hazai muzsikusgeneráció két kiemelkedő egyénisége egy-egy új lemezzel jelentkezett a Hungarotonnál.

Baráti Kristóf lemezén a romantikus hegedűirodalom népszerű miniatűrjeiből válogat, a darabokat Lady Harmsworth nevű Stradivari-hegedűjén szólaltatja meg Farkas Gábor zongorakíséretével. Várdai István Singing Cello című albumán Julien Quentin zongorakíséretével a gordonka "éneklő arcát" mutatja be Schumann, Mahler, Mendelssohn és más komponisták művein keresztül. A lemezeket bemutató október 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója elmondta: a megújult Hungaroton elsődleges célja a fiatal, kimagasló tehetségek bemutatása ismert, a közönség számára népszerű művekkel, ebbe a sorozatba illeszkednek Baráti Kristóf és Várdai István első Hungaroton-szólólemezei is.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Strammer Zsaklin)

Baráti Kristóf elmondása szerint a lemezre zömében virtuóz ráadásművek kerültek, ami nagyon sűrűvé teszi az anyagot. "Olyan, mintha folyamatosan vége lenne egy koncertnek" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a felvételnél nem törekedtek a sterilitásig menő perfekcionizmusra, inkább a spontaneitást tartották szem előtt, és arra törekedtek, hogy a darabok egyfajta "finálé-hangulatot" árasszanak. A lemez címét különleges hangszere ihlette: The soul of Lady Harmsworth. Baráti Kristóf kiemelte: Farkas Gábor "magától értetődő" zenészpartner számára, hiszen évek óta együtt turnéznak és nemcsak zeneileg, de emberileg is nagyon jól megértik egymást. Farkas Gábor szerint a kamarazenélés egyfajta kikapcsolódás egy szólistának, technikailag sokkal kisebb kihívást jelent, ugyanakkor nagyfokú koncentráltság szükséges hozzá, hogy le tudja követni a szólista rezdüléseit.

Várdai István szerint "nyugodt, kicsit melankolikus" album született, amelyen hangszere éneklő karakterét hozza előtérbe, több darabnál egy az egyben azt játssza, ami eredetileg az énekkottában szerepel. Zongorista partnerével, Julien Quentinnel az elmúlt években rendszeresen felléptek együtt, jól ismerik egymást - mondta, hozzátéve, hogy Quentin rendkívül sokoldalú muzsikus, aki a klasszikus zenén kívül más területeken is aktív.

Várdai István

Várdai István (Fotó/Forrás: Böröcz Balázs)

Az 1979-ben született Baráti Kristóf eddigi pályája során olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinszkij Színház zenekara, a Francia Rádiózenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Valerij Gergijev, Kocsis Zoltán, Pinchas Steinberg és Gilbert Varga. Munkásságát Prima- és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.

Az 1985-ös születésű Várdai István olyan karmesterekkel és zenekarokkal játszott, mint Howard Griffiths, Mihail Pletnyov, Fischer Iván, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Genfi Kamarazenekar, a Manchester Camerata, az Orosz Nemzeti Zenekar és a Mariinszkij Színház zenekara. 2010-ben debütált a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Idén Liszt-díjjal tüntették ki, és ugyancsak idéntől a pécsi Kodály Központ rezidens művésze, valamint - Baráti Kristóffal együtt - a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana-mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.