Klasszikus

Baráti Kristóf és Várdai István új lemezekkel jelentkezett

2015.10.12. 16:02
Ajánlom
A fiatal hazai muzsikusgeneráció két kiemelkedő egyénisége egy-egy új lemezzel jelentkezett a Hungarotonnál.

Baráti Kristóf lemezén a romantikus hegedűirodalom népszerű miniatűrjeiből válogat, a darabokat Lady Harmsworth nevű Stradivari-hegedűjén szólaltatja meg Farkas Gábor zongorakíséretével. Várdai István Singing Cello című albumán Julien Quentin zongorakíséretével a gordonka "éneklő arcát" mutatja be Schumann, Mahler, Mendelssohn és más komponisták művein keresztül. A lemezeket bemutató október 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója elmondta: a megújult Hungaroton elsődleges célja a fiatal, kimagasló tehetségek bemutatása ismert, a közönség számára népszerű művekkel, ebbe a sorozatba illeszkednek Baráti Kristóf és Várdai István első Hungaroton-szólólemezei is.

Baráti Kristóf

Baráti Kristóf (Fotó/Forrás: Strammer Zsaklin)

Baráti Kristóf elmondása szerint a lemezre zömében virtuóz ráadásművek kerültek, ami nagyon sűrűvé teszi az anyagot. "Olyan, mintha folyamatosan vége lenne egy koncertnek" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a felvételnél nem törekedtek a sterilitásig menő perfekcionizmusra, inkább a spontaneitást tartották szem előtt, és arra törekedtek, hogy a darabok egyfajta "finálé-hangulatot" árasszanak. A lemez címét különleges hangszere ihlette: The soul of Lady Harmsworth. Baráti Kristóf kiemelte: Farkas Gábor "magától értetődő" zenészpartner számára, hiszen évek óta együtt turnéznak és nemcsak zeneileg, de emberileg is nagyon jól megértik egymást. Farkas Gábor szerint a kamarazenélés egyfajta kikapcsolódás egy szólistának, technikailag sokkal kisebb kihívást jelent, ugyanakkor nagyfokú koncentráltság szükséges hozzá, hogy le tudja követni a szólista rezdüléseit.

Várdai István szerint "nyugodt, kicsit melankolikus" album született, amelyen hangszere éneklő karakterét hozza előtérbe, több darabnál egy az egyben azt játssza, ami eredetileg az énekkottában szerepel. Zongorista partnerével, Julien Quentinnel az elmúlt években rendszeresen felléptek együtt, jól ismerik egymást - mondta, hozzátéve, hogy Quentin rendkívül sokoldalú muzsikus, aki a klasszikus zenén kívül más területeken is aktív.

Várdai István

Várdai István (Fotó/Forrás: Böröcz Balázs)

Az 1979-ben született Baráti Kristóf eddigi pályája során olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinszkij Színház zenekara, a Francia Rádiózenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Valerij Gergijev, Kocsis Zoltán, Pinchas Steinberg és Gilbert Varga. Munkásságát Prima- és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.

Az 1985-ös születésű Várdai István olyan karmesterekkel és zenekarokkal játszott, mint Howard Griffiths, Mihail Pletnyov, Fischer Iván, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Genfi Kamarazenekar, a Manchester Camerata, az Orosz Nemzeti Zenekar és a Mariinszkij Színház zenekara. 2010-ben debütált a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Idén Liszt-díjjal tüntették ki, és ugyancsak idéntől a pécsi Kodály Központ rezidens művésze, valamint - Baráti Kristóffal együtt - a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana-mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.