Klasszikus

Baráti Kristóf lábai előtt az amerikai főváros

2015.01.20. 12:42
Ajánlom
A The Washington Post lebilincselőnek, rendkívülinek és erőteljesnek nevezte Baráti Kristóf a The Phillips Collection hangversenytermében adott szólóhegedű-koncertjét.

A lap online kiadásában január 19-én este megjelent kritikájában Stephen Brookes arról írt, hogy egy 90 perces szólóhegedű-előadás "bármely hegedűs számára a kötéltánchoz" fogható feladat, mert nemcsak "a koncert dallamának, harmóniájának és ritmusának súlyát kell egyedül elbírnia", hanem annyira "lenyűgözően kell játszania, hogy elenyésszenek a szólóforma korlátai". A szerző szerint ez nagyszerűen sikerült a magyar virtuóznak.

Brookes jellemzése szerint Baráti "jóformán mozdulatlanul", a világot kizárva, lehunyt szemmel merült el a szonátákban, a zene pedig, a művész "showmanséget" nélkülöző félrehúzódásának köszönhetően "váratlan erővel" tört elő a két Eugene Ysaÿe-műből, amelyeket "rendkívüli intenzitással" és majdnem zenekari terjedelmű hangzással szólaltatott meg. Az Ysaÿe-darabok "megkapó" interpretálását követte a hangverseny "súlypontja", Bach II. d-moll partitája. A szerző szerint Baráti "mesterien" adta elő a "talán a legnagyszerűbb szólóhegedűre írt művet".Bartók Szólószonátáját "Baráti olyan éleslátással és értéssel játszotta, hogy a közönség hosszas álló ovációban tört ki, visszahozva őt egy ráadásra, Paganini Capriccio No. 1 című darabjának előadására" - méltatta Brookes a magyar muzsikust. 

Baráti Kristóf elmondta, hogy Washington észak-amerikai koncertkörútjának negyedik állomása volt. Előzőleg, január 13-án a West Palm Beach-i Kravis Centerben, január 15-én Torontóban, január 16-án a bostoni Harvard Musical Association koncerttermében lépett fel. Január 20-án, kedden Harrisburgben, 21-én, szerdán pedig a New York-i Carnegie Hallban ad koncertet. Baráti Kristóf elárulta, hogy óriási lehetőségnek tekinti, és izgatottan várja a Carnegie Hall-beli fellépést, de "ugyanazzal a hozzáállással, alázattal" készül a koncertre, mintha bárhol máshol játszana a világon. A www.bachtrack.com összeállítása szerint 2014-ben Baráti Kristóf volt a világ legkeresettebb hegedűművésze. A magyar virtuóz tíz esztendeje a Chicagói Stradivari Alapítvány Stradivari-hegedűjén játszik, amely 1703-ban készült.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.