Klasszikus

Baráti Kristóf újra a Zeneakadémián

2014.05.06. 14:28
Ajánlom
Nagysikerű szólóestjét követően ezúttal az Új Magyar Kamarazenekarral lép fel a Nagyteremben a Kossuth-díjas művész.

Aligha kell bemutatni ma már a budapesti közönségnek Baráti Kristófot, hiszen elmélyült muzikalitása, feddhetetlen hegedűtechnikája, érzékenysége és állóképessége a legnagyobbak közé emelik. Csodagyerekként indult, öt évesen vett először hegedűt a kezébe, három év múltán pedig már szólistaként lépett fel nagyzenekari kísérettel. Tizenkét évesen a Zeneakadémián tanult, fél évtizeddel később fedezte fel Eduard Wulfson professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója a nagyvilág számára is, aki azóta egyengeti útját a világhírnév felé. Végigturnézta a világot (Párizs, Berlin, Tokió, Chicago, Sanghaj), nagynevű karmesterek tucatjával dolgozott együtt, fesztiváldíjak egész sorát gyűjtötte be - ez utóbbi széria csúcspontjaként három évvel ezelőtt elnyerte a „hegedűsök Oscar-díját" a hatodik moszkvai Paganini-versenyen. Prima Junior- és Liszt-díjas, harmincnégy évesen játéka pedig érettebb, mint valaha; máris valóságos mestere hangszerének.

A 2011-ben alakult Új Magyar Kamarazenekar tagjai nagyrész a fiatal generáció képviselői, mégis egytől egyig komoly zenekari gyakorlattal bírnak, hiszen mindannyian kiváló szimfonikus zenekarok és vonósnégyesek tagjai, szólamvezetői, koncertmesterei. Az együttes vezetőjét, Bánfalvi Béla, Liszt-díjas és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművészt az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Vonósok koncertmestereként, valamint a Bartók-vonósnégyes tagjaként ismerhette meg a hazai közönség. Az Új Magyar Kamarazenekar gyakran ad koncerteket Magyarországon és külföldön is, az idei évben például egy 16 állomásos turnén vesznek részt Németországban.

A 2014. május 23-ai koncerten két versenymű felcsendül majd. Bach E-dúr hegedűversenye a barokk slágerdarabok egyike, Mendelssohn d-moll hegedűversenye azonban kevéssé ismert: a 13 éves csodagyerek alkotása, amit csak a 20. században fedeztek fel (Yehudi Menuhin játszotta újra először). Miként Mendelssohn valamennyi gyerekkori darabja, csodálatos, hibátlan zene, tele szenzációs ötletekkel és persze közhelyszerű, mégis rendkívül ügyes megoldásokkal. A concertók mellett egy ugyancsak gyerekkori Mendelssohn-vonósszimfónia és Csajkovszkij d-moll vonósszextettje hangzik el, amelynek egyik témája egy firenzei út során ötlött szerzője eszébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.