Klasszikus

Baráti Kristóf újra a Zeneakadémián

2014.05.06. 14:28
Ajánlom
Nagysikerű szólóestjét követően ezúttal az Új Magyar Kamarazenekarral lép fel a Nagyteremben a Kossuth-díjas művész.

Aligha kell bemutatni ma már a budapesti közönségnek Baráti Kristófot, hiszen elmélyült muzikalitása, feddhetetlen hegedűtechnikája, érzékenysége és állóképessége a legnagyobbak közé emelik. Csodagyerekként indult, öt évesen vett először hegedűt a kezébe, három év múltán pedig már szólistaként lépett fel nagyzenekari kísérettel. Tizenkét évesen a Zeneakadémián tanult, fél évtizeddel később fedezte fel Eduard Wulfson professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója a nagyvilág számára is, aki azóta egyengeti útját a világhírnév felé. Végigturnézta a világot (Párizs, Berlin, Tokió, Chicago, Sanghaj), nagynevű karmesterek tucatjával dolgozott együtt, fesztiváldíjak egész sorát gyűjtötte be - ez utóbbi széria csúcspontjaként három évvel ezelőtt elnyerte a „hegedűsök Oscar-díját" a hatodik moszkvai Paganini-versenyen. Prima Junior- és Liszt-díjas, harmincnégy évesen játéka pedig érettebb, mint valaha; máris valóságos mestere hangszerének.

A 2011-ben alakult Új Magyar Kamarazenekar tagjai nagyrész a fiatal generáció képviselői, mégis egytől egyig komoly zenekari gyakorlattal bírnak, hiszen mindannyian kiváló szimfonikus zenekarok és vonósnégyesek tagjai, szólamvezetői, koncertmesterei. Az együttes vezetőjét, Bánfalvi Béla, Liszt-díjas és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművészt az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Vonósok koncertmestereként, valamint a Bartók-vonósnégyes tagjaként ismerhette meg a hazai közönség. Az Új Magyar Kamarazenekar gyakran ad koncerteket Magyarországon és külföldön is, az idei évben például egy 16 állomásos turnén vesznek részt Németországban.

A 2014. május 23-ai koncerten két versenymű felcsendül majd. Bach E-dúr hegedűversenye a barokk slágerdarabok egyike, Mendelssohn d-moll hegedűversenye azonban kevéssé ismert: a 13 éves csodagyerek alkotása, amit csak a 20. században fedeztek fel (Yehudi Menuhin játszotta újra először). Miként Mendelssohn valamennyi gyerekkori darabja, csodálatos, hibátlan zene, tele szenzációs ötletekkel és persze közhelyszerű, mégis rendkívül ügyes megoldásokkal. A concertók mellett egy ugyancsak gyerekkori Mendelssohn-vonósszimfónia és Csajkovszkij d-moll vonósszextettje hangzik el, amelynek egyik témája egy firenzei út során ötlött szerzője eszébe.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.