Klasszikus

Barátságos művészek

2010.01.21. 15:00
Ajánlom
A tavalyi, eredményekben igen gazdag év után az előttünk álló esztendő is szép sikerekkel kecsegteti a négy, ifjú művészt, akik ismét az MTA Dísztermében koncerteznek. Várdai, Baráti, Farkas szerdán személyesen is beszámolt idei terveiről.

A Trónörökösök a színen, a klasszikus zeneművészet új generációjának koncertsorozata 2008 novemberében azzal a céllal indult, hogy az ígéretes tehetségnek lehetőséget biztosítson a nagyközönség előtti bemutatkozásra. Azóta számos versenyen, lemezfelvételen, mi több diplomakoncerten bizonyították rátermettségüket a fiatalok, akik ezeken a koncerteken azóta törzsközönséget - vagy ne adj' Isten rajongótábort - is gyűjtöttek maguk köré. A másik nem titkolt cél is - miszerint a fiatal közönséget is szeretnék becsalogatni a koncertterembe - elérhető közelségbe került, hiszen rengeteg kamasz, fiatal felnőtt látogatott el eddig is a hangversenyekre.

Bíró Csilla impresszárió, a Starlet Music Management vezetője, a sorozat kitalálója ezúttal különleges kedvezményekkel várja a közönséget, hiszen lehetőséget biztosít, hogy a zeneiskolások vagy a kisebb gyerekek, akik felnőtt kíséretében érkeznek, korlátozott számban, de ingyenesen vehessenek részt ezeken az esteken, továbbá az egyetemistáknak és a diákoknak olcsóbban váltható jegyeket biztosít. "A mai, válsággal és sok-sok gonddal sújtott környezetben a zene világa és ezek a koncertek az egyik legjelentősebb szellemi tápláléknak számítanak, ahol a lélek és a szellem egyaránt felfrissülhet, harmóniát találhat" - fogalmazott a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Az előző koncertsorozathoz képest nagy változás, hogy most nem szólista minőségben lépnek fel az ifjú művészek, hanem egymás kamarapartnereiként. A hangversenyek műsorán jól és kevésbé ismert művek szerepelnek a 18-20. századból.

A sajtóeseményen a három jelen lévő fiatal az elmúlt év eredményeiről és a következő év terveiről is beszámolt, Fülei Balázs tel-avivi tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni. Baráti Kristóf új repertoár kidolgozását, új művek megtanulását tűzte ki célul, hogy a megfelelő szakmai minőséget állandóan fenn tudja tartani. Amellet, hogy Németországban is kiadták Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját tartalmazó lemezét és számos helyre hívják koncertezni, minél többször szeretne fellépni itthon is. Farkas Gábor a 2009-es évet eddigi pályafutásának legsikeresebb évének titulálta. Weimari versenygyőzelme olyan folyamatokat indított el, amelyek a külföldi szereplések irányába hatnak. Itthon március 15-én hallhatjuk Pécsett, ahol Liszt Haláltánc című művét játssza majd. Várdai István 2008-as versenygyőzelmének köszönhetően tavaly számos meghívásnak tett eleget, és örömmel tölti el, hogy 2010-ben már nem "csak" a győztest, hanem a művészt is látják benne és kíváncsiak rá ilyen minőségben is, így visszahívják őt számos helyszínre. Fontosnak tartja, hogy Magyarországon már sikerült kialakítani a törzsközönséget, ami egy művész motivációjának igen fontos része. Ő is új repertoáron dolgozik, legközelebb pedig pénteken találkozhatnak vele a zenerajongók Pécsett, ahol az EKF nyitórendezvényének részeként Beethoven Hármasversenyét játssza Kelemen Barnabással, Jandó Jenővel és a Peskó Zoltán vezényelte Pannon Filharmonikusokkal.

www.starlet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.