Klasszikus

Barátságos művészek

2010.01.21. 15:00
Ajánlom
A tavalyi, eredményekben igen gazdag év után az előttünk álló esztendő is szép sikerekkel kecsegteti a négy, ifjú művészt, akik ismét az MTA Dísztermében koncerteznek. Várdai, Baráti, Farkas szerdán személyesen is beszámolt idei terveiről.

A Trónörökösök a színen, a klasszikus zeneművészet új generációjának koncertsorozata 2008 novemberében azzal a céllal indult, hogy az ígéretes tehetségnek lehetőséget biztosítson a nagyközönség előtti bemutatkozásra. Azóta számos versenyen, lemezfelvételen, mi több diplomakoncerten bizonyították rátermettségüket a fiatalok, akik ezeken a koncerteken azóta törzsközönséget - vagy ne adj' Isten rajongótábort - is gyűjtöttek maguk köré. A másik nem titkolt cél is - miszerint a fiatal közönséget is szeretnék becsalogatni a koncertterembe - elérhető közelségbe került, hiszen rengeteg kamasz, fiatal felnőtt látogatott el eddig is a hangversenyekre.

Bíró Csilla impresszárió, a Starlet Music Management vezetője, a sorozat kitalálója ezúttal különleges kedvezményekkel várja a közönséget, hiszen lehetőséget biztosít, hogy a zeneiskolások vagy a kisebb gyerekek, akik felnőtt kíséretében érkeznek, korlátozott számban, de ingyenesen vehessenek részt ezeken az esteken, továbbá az egyetemistáknak és a diákoknak olcsóbban váltható jegyeket biztosít. "A mai, válsággal és sok-sok gonddal sújtott környezetben a zene világa és ezek a koncertek az egyik legjelentősebb szellemi tápláléknak számítanak, ahol a lélek és a szellem egyaránt felfrissülhet, harmóniát találhat" - fogalmazott a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Az előző koncertsorozathoz képest nagy változás, hogy most nem szólista minőségben lépnek fel az ifjú művészek, hanem egymás kamarapartnereiként. A hangversenyek műsorán jól és kevésbé ismert művek szerepelnek a 18-20. századból.

A sajtóeseményen a három jelen lévő fiatal az elmúlt év eredményeiről és a következő év terveiről is beszámolt, Fülei Balázs tel-avivi tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni. Baráti Kristóf új repertoár kidolgozását, új művek megtanulását tűzte ki célul, hogy a megfelelő szakmai minőséget állandóan fenn tudja tartani. Amellet, hogy Németországban is kiadták Bach hat hegedű szólószonátáját és partitáját tartalmazó lemezét és számos helyre hívják koncertezni, minél többször szeretne fellépni itthon is. Farkas Gábor a 2009-es évet eddigi pályafutásának legsikeresebb évének titulálta. Weimari versenygyőzelme olyan folyamatokat indított el, amelyek a külföldi szereplések irányába hatnak. Itthon március 15-én hallhatjuk Pécsett, ahol Liszt Haláltánc című művét játssza majd. Várdai István 2008-as versenygyőzelmének köszönhetően tavaly számos meghívásnak tett eleget, és örömmel tölti el, hogy 2010-ben már nem "csak" a győztest, hanem a művészt is látják benne és kíváncsiak rá ilyen minőségben is, így visszahívják őt számos helyszínre. Fontosnak tartja, hogy Magyarországon már sikerült kialakítani a törzsközönséget, ami egy művész motivációjának igen fontos része. Ő is új repertoáron dolgozik, legközelebb pedig pénteken találkozhatnak vele a zenerajongók Pécsett, ahol az EKF nyitórendezvényének részeként Beethoven Hármasversenyét játssza Kelemen Barnabással, Jandó Jenővel és a Peskó Zoltán vezényelte Pannon Filharmonikusokkal.

www.starlet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.