Klasszikus

Barbara Bonney Budapesten

2003.11.19. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legkeresettebb lírai szopránja, Barbara Bonney ad dalestet pénteken este a Zeneakadémia nagytermében. Bonneyt zongorán Malcolm Martineau kíséri. Műsoron Mozart, Schumann és Liszt művei lesznek, valamint részletek hangzanak el bécsi operettekből.

A Borogyin Vonósnégyes nagy sikerű októberi koncertje után a Budapesti Kamarakoncertek sorozatban tehát újabb világsztár érkezik Budapestre. A New Jerseyben született lírai szoprán gyakran lép fel a bécsi Staatsoperben, a New York-i Metropolitan Operában, a Covent Gardenben, rendszeresen koncertezik a Bécsi, a Berlini, a Londoni és a Bostoni Filharmonikusokkal, valamint a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarával. Olyan karmesterekkel dolgozik együtt, mint Seiji Ozawa, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Riccardo Muti. Eddig mintegy hetven felvétele jelent meg. Vladimir Ashkenazyval készített dallemezéért megkapta a Diapason d''or díjat.

Barbara Bonney mostani zongorakísérője szintén nemzetközileg elismert művész. Malcolm Martineau pályafutása során minden jelentős korrepetitori díjat megnyert, számos brit és nemzetközi fesztivál visszatérő vendége. A világ legjelentősebb énekeseit kíséri, többek között Dame Janet Baker, Sarah Walker, Della Jones, Julia Migenes és Thomas Allen partnere volt már, olyan neves hangversenytermekben, mint a milánói Scala, a bécsi Konzerthaus, a párizsi Chatelet, az amszterdami Concertgebouw vagy a new york-i Carnegie Hall. A Deutsche Grammophon, az EMI és a Decca számára készített eddig felvételeket, Bryn Terfellel, Angela Gheorghiu és Barbara Bonney társaságában.

A Budapesti Kamarakoncertek-sorozat keretében ebben az évadban még a Tokyo Quartet, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, David Grimal, Pierre Lenert, Vigh Andrea és Adorján András ad hangversenyeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.