Klasszikus

Barenboim nagyszabású lemezszerződései

2010.11.28. 07:48
Ajánlom
Egyszerre kötött megállapodást a világhírű zongoraművész-karmester a Deutsche Grammophonnal és a Decca Classics-szal.

A világhírű zongorista-karmester, a berlini Staatsoper és Staatskapelle zeneigazgatója, a milánói Scala Maestro Scaligerója újra kiadni készül a világon elsőként általa rögzített Chopin- és Liszt-zongoraversenyeket, egy új Beethoven-szimfónia ciklust a Nyugat-Keleti Díván Zenekarával és egy új Bruckner-felvételt a Staatskapellével, valamint természetesen számos szóló zongorafelvételt. Mindezek a 2012-es éven is túlmutató tervek között szerepelnek, amely év rendkívül fontos a művész életében, hiszen ekkor ünnepli 70. születésnapját.

Az első Deutsche Grammophon kiadvány 2011 elején várható - jelezvén Barenboim első koncertjének 60. évfordulóját is - és Chopin-műveket tartalmaz majd: egy szólóhangversenyt, amit Varsóban rögzítettek, valamint a két zongoraversenyt a Berlin Staatskapelle kíséretével Andris Nelson vezényletével. Az év további szakaszában egy új felvétel jelenik meg a Decca Classics gondozásában. A Nyugat-Keleti Díván Zenekar előadásában - egybevágóan az évenkénti turnéjuk műsorával - Csajkovszkij "Patetikus" szimfóniája és Schönberg Variációk zenekarra című műve hallható.

2011 a Liszt-bicentenárium éve is lesz, így a Deutsche Grammophon forgalomba hozza Barenboim első felvételét a két zongoraversennyel, a Pierre Boulez dirigálta Berlin Staatskapellével. Liszt szólózongoraműveit is ők adják ki, némelyikük újrakiadása Barenboim első felvételeinek.

"Nagyon hálás és boldog vagyok, hogy létrejöhetett ez az együttműködés a két lemezkiadó között" - mondta Barenboim. "Az első felvételemet 1950-ben készítettem a Philipsnél, tehát ez a felkérés bizonyos tekintetben hazatérés számomra. Mi okozhatna nagyobb boldogságot nekem, mint ez az egyedülálló szerződés, ami egyszerre ismer el engem és azt a munkát is, amit a Staatskapellével és a Nyugat-Keleti Díván Zenekarral végzek. A Staatskapelle nagyon fontos szerepet játszik a Díván Zenekarnál és ebben a partneri együttműködésben is, amely a mi zenei egységünket gyönyörűen reprezentálja. Alig várom a jövőbeli közös munkáinkat és a számos, izgalmas lemezfelvételt."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.