Klasszikus

Barenboim palesztin útlevelet kapott

2008.01.24. 00:00
Ajánlom
A világhírű izraeli zongoraművész és karmester a Palesztin Hatóságtól megkapta az állampolgárságot és az ezt jelképező útlevelet. A lépést a zsidó állam politikusai közül sokan kritizálták, hiszen ezzel egy új státusz jött létre, de a Belügyminisztérium megengedte, hogy mindkét állampolgárságát megtartsa.

Daniel Barenboim a Berlini Staatsoper zenei igazgatójaként, a Milánói Scala első számú vedégkarmestereként, a Kelet-Nyugati Díván Zenekar vezetőjeként és szólistaként a klasszikus zenei világ egyik legprominensebb figurája. Ugyanakkor politikai elkötelezettsége is jelentős, a palesztinok és izraeliek békés együttélését művészeti kezdeményezésekkel támogatja, amiért Izraelben bőven akadnak bírálói.

Már akkor élesen elítélték, amikor 2001-ben Wagner Trisztán és Izoldáját vezényelte Jeruzsálemben, hiszen a német zeneszerző műveit addig a zsidó államban nem adták elő a hitleri időkhöz való kötődés miatt. A 65 éves argentin születésű művész Gázában és Ciszjordániában is rendszeresen lép fel, valamint a helyi zenészeket is támogatja. A béke iránti gesztusoknál jóval mélyebbre ható tevékenységét a Palesztin Hatóság egy útlevéllel hálálta meg egy ramallahi zongorahangversenye alkalmával január elején. Így ő lett az első izraeli, aki palesztin állampolgárságot kapott, ami többek közt az Izrael által megszállt területeken élők státusza miatt érzékeny kérdés. A hírt azonban mind a Szentföldön, mind világszerte rengetegen üdvözölték, hiszen ezzel a hivatalos útvonalakon kívül haladó békefolyamat is figyelmet kaphatott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.