Klasszikus

Barenboim Rómában ünnepel

2012.12.12. 11:28
Ajánlom
Karrierje kezdetének hatvadik évfordulóján a zongoraművész-karmester a római Szent Cecília Akadémia auditóriumában Mozart- és Chopin-műveket játszik.

"Rendkívül izgatott vagyok, hiszen 60 évvel ezelőtt (tízesztendősen, 1952. december 20-án adta első koncertjét - a szerk.) ebben a városban indult el zongorista pályám, a koncert nem egyszerűen felidézése az akkorinak, hanem kifejezi a városhoz fűződő kapcsolatomat is" - mondta Daniel Barenboim az olasz fővárosban tartott sajtótájékoztatón. Itt adták át Barenboimnak az Emberi Jogok Ligája olasz szervezetének elismerését is azért a tevékenységéért, amelyet az izraeli-palesztin párbeszéd előmozdítása érdekében kifejtett.

A csodagyerek zongorista Daniel Barenboim ma már a világ leghíresebb zenekarait vezényli. A múlt héten a milánói Scala évadát nyitotta meg a Lohengrin előadásának karmestereként.

A művész Buenos Airesben született emigráns orosz zsidó családban. Ötévesen kezdett zongorázni, szólistaként meghódította az európai nagyvárosokat és az amerikai közönséget is. Karmesterként 1957-ben debütált Haifában, a vezető zenekarok közül 1967-ben a londoni filharmonikusokkal lépett fel először.

1999-ben Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudóssal izraeli és palesztin fiatalokból álló zenekart alapított Nyugat-Keleti Díván Zenekar néven (a név utalás Goethe egy versciklusára). A karmester az argentin, izraeli és spanyol állampolgárság mellé 2008-ban tiszteletbeli palesztin állampolgárságot kapott, így ő lett az első, aki izraeli és palesztin útlevéllel is rendelkezik.

Bach: Goldberg-variációk - Ária, km.: Daniel Barenboim (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.