Klasszikus

Barenboim újabb koncertet tervez Ramallahban

2005.07.19. 00:00
Ajánlom
Daniel Barenboim 2005. augusztus 21-én a Jordán folyó nyugati partján fekvő Ramallah városában tervezi együttese, a fiatal arab és zsidó zenészekből álló Nyugat-Keleti Díván Zenekar következő koncertjét.

2002 szeptemberében a zenekar már játszott a palesztin városban, s akkor is számos kritikát kapott a kezdeményezés, sajnos nem zenei okokból. A 103 tagú, zsidó, arab és spanyol zenészekből álló zenekart – mely Goethe kései versciklusáról kapta a nevét – évekkel ezelőtt azzal a céllal hozta létre Barenboim és barátja, a neves orientalista Edward Said (1935-2003), hogy a zene segítségével enyhítse az izraeli-arab konfliktust.

A zenekar székhelye Dél-Spanyolországban, Sevilla mellett található, s többek között élvezi a spanyol állam támogatását is, amely a zenészek számára diplomata-útlevelet biztosított, hogy megkönnyítse utazásukat a palesztin területekre, illetve más közel-keleti országokba. Múlt pénteken egy ingyenes madridi koncert előtt tartott sajtótájékoztatón Barenboim kifejtette, hogy a Ramallahban tartandó koncert nyilván nehezen lesz megemészthető sokak számára: „a zsidók számára azért, mert olyan helyen fogunk játszani, ahonnan sok öngyilkos merénylő indult Izrael felé, a palesztinok számára azért, mert most hangszerrel a kézben, zenélés közben fogják látni a zsidókat, miközben hozzá vannak szokva, hogy nap mint nap felfegyverezve, tankokon látják őket.”

„A koncert nem a politikáról, hanem a palesztin civilek iránt érzett szolidaritásról szól” – mondta Daniel Barenboim.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.